Osiguranje poljoprivrednih useva.

Da li ćete osigurati neke useve ove godine


  • Ukupno glasača
    144
Hvala Mixer. Da sad nisam video tvoju objavu ovde ja ne bih ni gledao moj račun. Ali proverih i videh da je i meni leglo. Najzad.
 
Spajki ovako izgleda. Osiguranje traje od 15.06. do 14.08. a može da se osigura do 01.06. Max suma osiguranja za kukuruz i soju je 1000 eura a za repu 2000 eura. Prate se dva intervala 15.06.-14.07. i 15.07.-14.08. Naknada je kako se ugovori a može biti ili 24% ili 40% od sume osiguranja (od 1000 ili 2000). Imaju tu i neki parametri koji treba da se zadovolje odnosno: ako je ugovoreno na 24% onda ako je blagi stepen suše dobija se 3,5%, ako je umereni stepe onda ide 7,5% i ako je ozbiljan onda je 12%. Dakle ovo je za jedan period i ako bude i u drugom onda je max 24% (2x12%) ili može biti i 2x20% ukupno 40%. Ako nekome nije jasno: ako se ugovori na 1000 eura max može da se dobije ili 240 ili 400 eura. To mi nikako nije jasno jer ako je ekstremna suša onda je šteta 100%.Zbog čega je samo ovako mala naknada nije mi baš sve jasno. Ako se osigura usev i dođe do požara i izgori cela njiva nadoknađuje se 85% od sume osiguranja (smatra se da nema troškova kombajniranja i prevoza). A ovde je max 40% ??????
i još jedna stvar mi nikako bije jasna a to je da ovo osiguranje važi samo za AP Vojvodinu. Moje pitanje glasi. Zar suša ne može biti i u Stigu i na jugu i u celoj Srbiji? Zašto svako ko želi (i ako hoće i ako misli da mu ovo odgovara) ne može da se osigura? Da još nešto. Uzima se prosek padavina za ta dva meseca za opštinu gde je usev, pa se izračunava neki koeficijent za svaki dan perioda i ako bude ispod tog koeficijenta onda se šteta nadoknađuje, počev od 2013 godine pa do godine u kojoj se usev osigurava. Pitanje: zašto je uzeta baš 2013 a ne period u zadnjih 5 ili 10 ili 20 godina. Sve mi je ovo malo konfuzno.
 
Nije jasno gde se uzima podatak o padavinama,da ne ispadne kao kod onih ljudi bili kod uroša pre više godina da su osigurali bila suša oni ništa nisu dobili jer je merna stanica bila par km dalje od njih a tamo bilo koliko toliko padavina.
Nema od te ljubavi ništa.
 
Premija za ovo osiguranje za soju i kukuruz za stopu od 40% je 36-42 eur/ha u zavisnosti da li sklapate polisu direktno sa Dunavom ili njihovim subagentima.Ovo sto si napisao kolega sam i ja sve dobio u uslovima osiguranja,nadlezna za merenje je holandska firma VanderSat ( https://www.vandersat.com/vandersat )
koja je već u tom poslu.Imao sam puno pitanja na koje nisam dobio odgovor a obećano mi je da ću dobiti te odgovore tako da cu jos razmisliti o ovome.Vredi probati.
 
Msl da sam video podatak da je za 100ha soje sa prinosom od 500kg/ha i cenom od 15 din/kg i za model 24% sa porezom 20 hiljada dinara. Nije mi jasno gde je nađen ovaj prinos i ova cena. Ali ajde. Da ovo što je Spajki rekao merenja vodi ova holandska firma ali ne znam odakle se uzimaju podaci. Možda iz RHMZ-a. Ali svi mi znamo da tih mernih stanica nema baš u svakom ataru, a isto tako smo bili svedoci da u jednom delu atara pada dobra kiša a u drugom ni kap. I onda ta kiša pokvari sve. isto kao i kad duva vetar pa napravi štetu, a vi treba da dobijete potvrdu od RHMZ-a koliko je duvao vetar u vašem kraju i onda zbog mernog mesta koji je u drugom ataru dobijete da je duvao ispod 17,2m/s i onda nema ništa od štete i isplate osiguranja. Ovo jedino da čovek ima u svojo parceli merač vlage i da se svaki dan prati i negde beleži (fotografski najbolje jer je dokaz) itd itd.......
 
Исто као и са редовним осигурањем од града ,поплава...Док они дођу а знају и по недељу дана да килаве, усев се већ колико толико опоравио и сам проценат оштећених биљака ће бити мањи самим тим и записник ће гласити другачије (наравно у њихову корист) него да су га саставили одма сутра дан након настале штете.
 
Ja mislim da ni jedno osiguranje neće dati više od 80% štete i manje od 10% ne priznaju kao štetu.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh