Osiguranje poljoprivrednih useva.

Da li ćete osigurati neke useve ove godine

• Ukupno glasača
    145
i ja ostace samo paradajz osiguran jer je tamo ulog velik a ostalo ide na godisnji odmor

Osiguravao sam 15 godina u Dunavu i nikada mi se nije desio slučaj kao ove godine. Uvek smo dogovarali osiguran prinos i cene nikada nije bio nikakav problem oko plaćanja polise. Ove godine su me osigurali po "akontnim" cenama bez da su me išta pitali niti napomenuli o čemu se radi. Cena osiguranja je sa akontnim cenama bila dvostruko veća u odnosu na prošlu godinu. Sada mi po prvi put posle 15 godina traže doplatu zato što su pronašli da su cene na Produktnoj berzi bile veće od akontnih u polisi. To što je prinos bio dvostruko manji od ugovorenog i što ja nisam ostvario prodaju po cenama sa berze ih uopšte ne zanima. Na kraju celokupni iznos polise je bezmalo trostruko uvećan u odnosu na prošlu godinu i prethodne sezone. Očigledno su rešili da svu štetu od prošlogodišnje oluje prebace na osiguranike što im je izgleda omogućeno od strane države. Još ako ne bude objavljen poziv na e-agraru onda je to organizovana pljačka poljoprivrednih osiguranika. Kod nas baš ništa ne može bez laganja i krađe, čuvajte se osiguravajućih kuća mnogo su alavi i bezobzirni. Na kraju ispadne da država subvencioniše pohlepne osiguravajuće kuće a ne poljoprivrednike. Njihova nezajažljivost se mora ograničiti da ne bi pola budžeta za poljoprivredu završilo u firmama za osiguranje.
Jos u aprilu su naglasili da se konacna cena kod ratarskih kultura formira na bazi prosecne berzanske cene za svaku kulturu odredjenog datuma. To sto nisi obavesten, je samo propust tvog osiguravaca. A sto se tice povracaja, po njihovim recima,uredba je spremna samo da se objavi.

Bila je spremna i uredba o 17 hiljada za sertifikovano seme pa od toga nema ništa zato ne znači ni da će biti objavljen poziv za osiguranje. Niko mi nije naglasio da će se posle 15 godina menjati uslovi osiguranja a baš me zanima da li bi smanjili cenu ugovorene polise da su cene na berzi bile niže od ugovorenog iznosa. Kako god bilo cena osiguranja je ove godine gotovo utrostručena u odnosu na prethodnu bez valjanog razloga osim isplate štete koju su osiguravajuće kuće imale prošle godine posle razorne oluje. Tu štetu su prebacili na nas a mi nemamo na koga.

baš sam hteo to da napišem al si me preduhitrio .U tom slučaju ne bi umanjili to je sigurno cenu osiguranja i polise verovatno je to već predviđeno nekom klauzulom i štiti osiguravajuće kuće ali ne i onog ko ugovara ovakvu vrstu osiguranja

Poslednja izmena:
Jos u aprilu kada smo pregovarali je naglaseno da ce korekcije biti ne bitno da li u plus ili minus spram trzista odnosno nece ako se kojim slucajem poklopi cena. Ovo sto pisem se odnosi na Dunav osiguranje,za druge kuce ne znam.
I da, bas tako pise i ugovoru.

Zanimljivo da se radi korekcija ugovorene cene dok ugovoren prinos po hektaru nije predmet korekcije. Bio je dvostruko manji od ugovorenog ali to nema veze. Veoma korekni uslovi obračunavanja nema šta.

Niko ni tebe ni mene ne tera da osiguravamo. Trazi ugovor, procitaj, protumaci i po svojoj savesti resi sta ti je ciniti.

Dunav osiguranje je izgleda posebno pametna firma zato se razilazimo posle 15 godina. Kuća i objekti su mi osigurani u Generali-ju ponuda je bila više nego korektna a useve sam osiguravao u Dunavu zbog dobre i duge saradnje sa njihovim agentom. Svemu dođe kraj.

Nazad
Vrh