Odgovorno prema prirodi i nasim potomcima!!!
dzionik', moras vise da ukljucujes u ovakvim stvarima i sa konkretnim stvarima ,kao ono sa koprivom ili gavezom. Pa dobro mozemo da idemo na "prirodne pesticide" u temi "hemija", ali moja je ideja pisati u vise razlicitih tema (samo da se moderatori ne dosete), zato sto, upravo ti rece, da oni sto treba ovo da citaju, .ne svracaju na ovakve teme.Svakako da i Deda Lala ima puuno saveta, jos sakrivenih, koji se mogu iskoristiti za ovu temu , odgovornost pre svega (hteo sam velikim slovima , ali imam utisak da me neko posmatra)
Deda Lala@ , slazem se sa tobom u vezi zemljista , odnosno tla , tjt. podloge koja nam sve daje. Ja sam zadnji put bacio vestak prosle god. u psenicu 3x15 ,i to zato sto sam morao, jer je to bila cetvrta godina uzastopce zitarica. Ureju nikad ne bacam, koliko se secam mozda desetak god. unazad. Prihranu preko lista radim samo u rasadniku ,znaci paprika , paradajz itd. i prihranu preko sistema kap po kap radio sam u paprici ( do 2011) , i to samo obican KAN.
Osnov djubrenja je stajsko djubrivo, od krava ( kupovao sam i vozio napole), od ovaca (cistio tudje torove), od koza i svinja (sopstvena proizvodnja). Ovo pricam o periodu od 1999 pa na ovamo , otkad sam ja preuzeo to oko poljoprivrede i kad smo kupili ferdzu. Zadnji put pretprosle god. u vinogradu ,vocnjaku i sljivaru rastureno dvadesetak kola stajskog djubriva koje je godinu pre tu doterano na pregorevanje. Ovog leta je u planu (vec dogovoreno) kokosinje djubre na slami, u strnjiki prostirka, u kukuruzistu (na jesen) prostirka, i u vinogradu i vocnjaku ,na gomilu da pregoreva, jer je inace veoma jako. Ovo iz moje proizvodnje bice za bastu i za jagode (svake godine).
Zato ja insistiram sa sto manje prskanja, sa sto manje otrova, koji ce da MUCE i biljke i tlo ( izvinjavam se na velikim slovima) Ja znam da je to muka za ove "nove" i "ozbiljne" vocare, da uce sta je to stajsko djubrivo, pa kako, pa zasto, pa smrdi , pa nema, pa skupo (nego sta ,itekako) . Oce ljudi da rade , znaci firma , javni sektor , banka i sta ti ja znam , da imaju zasad ( srednji pa i veliki , niciji nije mali) , da oprskaju , oberu , prodaju , zarade ( sve je to legitimno i OK) i da imaju zdrava stabla , zdravo voce ,zdravo tlo . Nema sanse!!! I oni da budu zdravi . NEMA sanse!!!
I zato se mora hemija sto pre zameniti drugim sredstvima.Ali nemojte me terati u neke nove ( ili stare svejedno) "filozofije zivota" "sveobuhvatne poglede na zivot" i druga sranja ( napisao sam pa sta , nek me kazne). Znaci realno sa nogama na zemlji, polako od patogena do patogena,od gljivice do gljivice , od insekta do insekta.
Polako, uspecemo, pa ce nam i ovi "ozbiljni" biti zahvalni. Valjda!