Oranje

Ma kakvi 30t/ha , to je jedan čovjek , ali prosječan prinos ove godine im je 11t/ha , koliko je kod nas prosjek cijele države ? Ovde u Bosni ove godine pretpostavljam oko 7-7.5 T/ha , a inače oko 6t/ha . U Srbiji je možda malo više al nevjerujem da je ikad prosjek države bio veći od 8t/ha.

Sta se VI jedite za amerikance i njihov nacin obrade, bolje gledajte kako ce te manje uloziti, a vise ostvariti doboti. Kod nas jos ima onih koji gaze njivu i preko 7-8 x godisnje. Ponasamo se kao da je nafta dzabe, a onda se cesemo po glavi. Ako bih se ikad vratio oranju onda bi h se trudio da bude samo u ovoj varijanti:

Sta se VI jedite za amerikance i njihov nacin obrade, bolje gledajte kako ce te manje uloziti, a vise ostvariti doboti. Kod nas jos ima onih koji gaze njivu i preko 7-8 x godisnje. Ponasamo se kao da je nafta dzabe, a onda se cesemo po glavi. Ako bih se ikad vratio oranju onda bi h se trudio da bude samo u ovoj varijanti:

Ne orete uopste?

A evo jedan kod nas ugledni domaćin ima Apolo razrivač 2013 je sve radio sa njim,a npr 2014 se većina ore.

Svako ima neku svoju teoriju i svoju racunicu i nikom ne ulazim u istu, ali meni se bez oranja pokazalo odlicno i sa velikom ustedom u energiji i rs. Nisam protivnik oranja, ali na ovom nasem podrucju je tako kako je. Ove godine imam oko 6 kj uzorano, bas zbog uporedjivanja pa ce mo na jesen da vidimo sta kaze.

Mozda je kod vas tako al kod nas nije, Hedji Andrej ima sve te skalamerije al u Kozijacko Case Magnum250 samo sa plugom radi...
Isto tako Institut Tamis, dok ne vidim da ovde u osnovnoj obradi ne stoji nesto drugo umesto PLUG, ne verujem u gluposti!
Ovako im stoji osnovna obrada kod svih useva :ppozdrav:
attachment.php

- - - - - - - - - -

Da neko ne pomisli da ne prate trendove :haha: imaju i podrivac...
Obrada za repu, ipak plug :ppozdrav:
attachment.php

Od sad cu morati da vam se obracam sa Dr Dragan Kovacev posto vidim da ste izuzetno nacitani i potkovani teoriski i prakticno iz ove oblasti kad za neku poljoprivrednu alatku kazete da je GLUPOST.
Predpostavljam da imate izuzetno iskustvo i zato izlazite sa ovakvim podacima.
Uvek sam se divio nasoj pameti i smatrao je za inperiorniju naspram recimo Americke ::svaka cast::
Jos jednom bi naglasio da je veliko zadovoljstvo imati takve ljude u okruzenju.

Nazad
Vrh