Oranje

Sad ti reci jednom amerikancu da ovo "zaoravanje mase" ne valja i da ne rade dobar posao. Posebnu paznju obratite na srednji traktor pri pocetku snimka kako majstor rjesava zagusenje pluga...

Posto kolega Minjdjusat gruberuje "oranje " lici na ovo . Lakse strune kada je vislje tj blize povrsini a ako je lspo usitnjeno sprema se bez problema . Ko ne veruje nak na manjem delu skine ppl. i def. pa da vidi na prolece . Jedino ako se posle seje sa nekom jako gospockom masinom tipa nodet sa prednjim tockicem onda ima problema i nista vise .

Strnista se tako ugaraju da ima mase pri povrsini i da bude fino uzmjesana sa zemljom. Mislim da ni jedna struka koja ima veze sa zemljoradnjom i uzgojem bilja ne odobrava ili preporuca ovakav izgled jesenskog oranja koje tako treba prezimiti do proljetne sjetve.

Ako je puna agrotahnika, onda se sve zaorava i mir, ako je minimum till onda ne ores, nego tanjuras ili gruberas zetvene ostatke i mjesas ih s plitkim slojem zemlje a ako je notill onda sijes u kukuruzovinu i ne razmisljas o obradi zemljista. Ovo s video clipa ne podlijeze u nijednu od navedenih kategorija.

Ima jos americkih bisera kad se o oranju radi:

Ovo ja zovem spičkavanje posla, zahvat plužnog tela 50cm i negde na 15cm negde na 25cm dubine i bitno je da zacrni ali zato imaju 3 vagona (kukuruza) zrna po hektaru pa im se može. Izvinjavam se, ali moram.

Dokaz da kvaliteta i dubina oranja nemaju direktne veze s prinosom usjeva iako je uvrijezeno misljenje "sto dublje oranje, to bolje rodi"...

Prvo jako malo oru plugovima , možda jedno 10% farmera tamo , otprilike 20% rade notill , 10 % striptill a bar 50% rade punu obradu kako oni kažu . Za nas je to oranje a kod njih je to obrada teškom tanjiračom ili u najvećoj većini slučajeva , možda i 50% amerikanaca rade jesenju obradu čizelima.
Na ostatke kukuruza na površini uopšte ne obraćaju pažnju . Jest da imaju bolje sijačice , najčešće sa aktivnim čistačima ispred ulagača ali bez obzira kolega nije u pravu kad kaže da su veliki problem ostaci na površini , najveći su problem ostaci plitko zaorani ispod površine koji se nalaze u dubini sijanja . Inače ovako izgleda najčešća jesenja obrada zemlje u SADu , tako radi bar 50% farmera , nekažem da je to najbolje al tako radi još uvjek većina . Ispod je video kako radi većina proljećnu pripremu , naizgled neefikasno al sigurno je dobro jer se vidi po prinosima.

[video=youtube_share;_szFd2fqOTs]http://youtu.be/_szFd2fqOTs[/video]

[video=youtube_share;Q2qzUKK8UTg]http://youtu.be/Q2qzUKK8UTg[/video]

Momo, ne mozes mi reci da je ono s prvog videa koji sam postavio kvalitetno odradjen posao... Tema je oranje, znam i ja da oni ako rade obradu zemljista da rade s cizel plugovima a to ovdje nije tema (bar mislim da cizel ne spada u ovu temu).

Dobro Galicije i pise: Sva hrana im je GMO, pratim jednog farmera na youtubeu i on sije "roundup ready" soju i prska ju poslije nicanja totalnim herbicidom. U vrijeme zetve cista kao da iz asfalta nice a prinosi o kakvima ja mogu samo sanjati. Nema od tog srece.

Zna se sta je oranje a zna se sta je zajebancija. Najezim se kad vidim da lik uredno digne plug usred njive, potera dva metra naprijed i nastavi orati kao da je to normalno i OK...

prošle godine je jedan komšija imao takvo oranje kukuruzišta da su se svi smijali , skoro da je bilo "čupavije" poslije oranja nego poslije . Na proljeće je tu sijao ponovo kukuruz i to Pionirov ogled , prinosi su bili od 12-15t/ha , bio sam na vaganju . Bilo je tu i osoke i kišna godina , al uglavno oranje nije ni najmanje uticalo.

Ако погледаш ГЛУПЕ немце и продају плугова прошле године, можеш приметити да су продали за око 35% истих више него у периоду озмеђу 2012-2013....Они су глупи што купују плугове и што слушају НАУКУ, која је утврдила да на неким типовима земље редукована обрада није ни за ону ствар, већ да се мора орати....Ето немци глупи па сад ту исту земљу преврћу на класичан начин...

А амери нека раде како они хоће, јер имају огромне површине а приносе много мање него што се приказују и хвале познате њихове компаније хибрида....

Био сам и остао у контакту са човеком из државе Илиноис. Прошле године је имао принос по њиховом јутру око 260 бушела, то ти дође око 6,7 тона по њиховом јутру, које је 4047м2, када то претвориш у т/хектару добијеш око 16-17т/ха....

Они што су имали 32 т/ха то је наводњавано и таквих фармера је мало у САД...Већина има приносе ту око 16-18 т/ха кукуруза.. Соје имају много мање, а да не причам о житу и приносу истог....

Nazad
Vrh