Oranje

Zaista nek mi Dr Dragan nadje moj post gde ja kudim i pljujem po plugu i nazivam ga pogrdnim imenima i gde ubedjujem bilo koga da je plug lose da gore nemoze biti, a da je gruber sve i svja.
Ako je greh i protivno pravilima izneti svoje misljenje i neko iskustvu gde kazem da se u mom, ali samo mom, slucaju pokazalo, znaci na sopstvenoj kozi, da obrada plugom nije dala nikakve prednosti u poredjenju sa gruberom, onda nek me slobodno nadlezni kazne i izbace sa foruma.
Jos jednom bih ponovio da nisam protivnik pluga i da mi ne pada na pamet da bilo sta losem kazem za neko orudje koje je donelo toliko dobro poljoprivredi jer naprosto nisam kopetentan. Ako su neki ipak kopetentni i toliko inteligenti, onda u tom slucaju skidam kapu i duboko se naklinjem ::svaka cast::

Interesuje me,ako se može nekako izvesti poređenje...npr. plug 3x35 dubina 20 cm koliki razrivač može istu dubinu istu brzinu?

Moj slucaj je sledeci:

zahvat pluga je 4 x 40 cm =160 cm. 195 ks / 1.6m = 121 ks po metru zahvata pluga
zahvat grubera 3m. 195 ks / 3m = 65 ks po metru zahvata.

Gruber vucem otprilike za jednu brzinu brze u istoj zemlji nego plug. Iz toga proizilazi da za istu konjazu gruber moze biti otprilike duplo siri nego zahvat pluga da bi islo lepo. Pricamo o situaciji kada se gruber koristi umesto oranja a ne o predsetvenoj pripremi ili obradi strnista jer tada ide mnogo mnogo brze od oranje ( maltene duplo brze ).

Nema razlike u prinosu u oranju i gruberisanju,probano vise puta,ja licno orem ali kad je frka i vidim da necu stici gruberisem,jedino mi problem ako ima puno zetvenih ostataka,gusi drljaca prilikom spremanja.

Kod mene plug 4x40cm sa 175ks ide jednu brzinu sporije od razrivača zahvat 2.8m ako je dubina ista
Prinos bude malo slabiji neg upola :ppozdrav: .... al bitno je da smo mi živi i zdravi i da možemo da radimo :ideja:

Nema razlike u prinosu u oranju i gruberisanju,probano vise puta,ja licno orem ali kad je frka i vidim da necu stici gruberisem,jedino mi problem ako ima puno zetvenih ostataka,gusi drljaca prilikom spremanja.
MORA ići tanjirača na kukuruzište,ako su veći komadi kukuruzovine , pa i strnište,ako je bilo doobro žito,ima gde bi gušio razrivač

Ne gusi gruber posto se sve secka u piljevinu ma kakav prinos bio,plus sto to stoji dugo na njivi pa malo vetar razbaci,malo istruli....problem je sproleca,germinator ili spremac "gutaju" bez problema.

MORA ići tanjirača na kukuruzište,ako su veći komadi kukuruzovine , pa i strnište,ako je bilo doobro žito,ima gde bi gušio razrivač

Meni se jos ni jednom nije zagusio gruber posle zita ma kakav prinos i slama bili.

Ja sam orao sve povrsine jesenas ali samo zato sto je po meni bilo mokro za gruberisanje u trenutku kada sam ja dospeo da radim.

Izvinjavam se sto upadam u diskusiju,jer nisam dr i slicni,niti imam te besne masine.
@Bokibole i Nikola Ilic meni su u Agrouniji rekli da za repu prvo pooru plitko na 20ak cm,pa zatim podriju dosta dublje.

Sto se tice gruber vs plug osim zemljista koje je presudni faktor bitna je i klima. Po recima jednog profesora severna Nemacka radi redukovanu,dok juzna Nemacka ore. Zasto? U juznoj je toplija klima i kada rade redukovanu obradu ili no till seme korova ostaje u povrsinskom sloju i ima puno bolje uslove nicanja,pa im je dzaba sto ustede koji prohod i kantu nafte kada kasnije placaju penale tretiranjem skupom hemijom gde opet raste broj prohoda,a i hemija je skuplja od nafte.

To verovatno rade u Indjiji,druga je zemlja,kod nas oru na mestu 30+,jednom su presli sa Tigerom al tu su sejali kuruze,ovde to nemogu posto kasno oru i samo bi izbrljali.
Problem su nekad i ostaci hemije,valja to zaorati.

E to sam i ja Miroslave primetio kod ratara koji 5-6god radi samo gruberom, korova nikne nema šta nema i tu nema prskanja sa tuti-fruti hemijom i obavezno split aplikacija a čovek baš drži zemlju čisto i uredno i đubri, da dodam da i leti obavezno po soji ide par radnika kopača koji popravljaju gde treba, ima dobre prinose ali ništa više nego mi u klasičnoj proizvodnji a mehanizacija (nova) je kvalitetna i skupa koju poseduje.Neznam kolika mu je ušteda sa tom vrstom obrade ali on je rešio tako da radi.

Nikola tako je na glavnom putu je imanje a njive de smo bili su kod onog dela atara isto na gl.putu koji je nasut kad su bili oni neki rokeri ili ko vec iz inostr.

Sale to su neke nepobitne cinjenice,e sad ko ih da ne kazem zeli primetiti i biti objektivan. Ne bih da se neko nadje prozvanim ili tako nesto,ali cini mi se da u teoriji pobedjuje ko je bolji demagog,a u praksi zna se svako radi kako njemu odgovara. :ppozdrav:

Gdje URSUS staje,IMT ide dalje...A gdje oba stanu nastupa UTB :osmeh:
Eto videa i slika iz arhive,bilo je katastrofa u nizini,moro sam po dupljaka otić...

10441479_315923261928734_8588170672562232342_n.jpg

1795768_315923091928751_1930457765263488204_n.jpg

10441057_315923148595412_2176963010023541442_n.jpg

Nazad
Vrh