Oranje

Kakva je ova zemlja u proleće prilikom spremanja? Sad nema šanse da stigne da izmrzne, pa me interesuje koje oruđe koristite za pripremu? Roto drljaču možda?
 
Inače ne orem u ovo doba, do Nove Godine sve završim, ali jesen je bila jako mokra u mom kraju pa se oranje oteglo, jer nisam htio siliti po blatu.
Imao sam i zakapareno cca 300t gnoja koji nismo mogli izvesti do sad , opet radi blata.
A i izašao je novi zakon kod nas, 20% od ukupne površine se ne smije orati prije 15.2.

Za pripremu koristim samo rotodrljaču, zemlja je općenito teška, i drugi priključci nemaju šanse...
Pogotovo u zadnjih desetak godina otkako nema prave zime. U pravilu, kako zemlju najesen uzoreš, takva te dočeka na proljeće, slabo to mrzne...
 
@BOKIBOLE imao je kolega tešku drljaču, inače rijedak stroj ovdje, uradi posao u lakšoj zemlji, ali nije to to, pa ju ja nisam nikad ni nabavio. Meni osobno najviše treba duboka i fina obrada, tu drljač nema što tražiti.

@IMT577dv to su sad uveli neke mjere za zaštitu od erozije, ili čega već, 80% se može uzorati, a ostatak treba ostaviti, ili posijati pokrovni usjev, pa preorati u proljeće. Do nedavno je omjer bio 60-40, to je već problem, ali su smanjili.
Zasad se gotovo nitko toga ne drži, ali su krenuli s preciznim snimanjima preko satelita, i počeli je..vat za svaku sitnicu.
 
Nazad
Vrh