Oranje

Meni je plug iskakao iz oranja jedino kad sam orao beton tvrdu zemlju,polomio raonika i srafova da poludis ,ali kad je zemlja vlazna ,a opet plug nece u istu,ja ne mogu bas da poverujem da je do zemlje ,mora biti do pluga nesto.Ispravan plug ce ici u zemlju pa makar se polomio sav i pokrivio.
 
Moze se ona orati da kazem "normalno" ali kombinacija 4x40 ravnjak nije dobitna kombinacija. Od ravnjaka max 4x35 jer jednostavno otpor zemljista ga izbacuje. Obrtaci su za to idealno resenje. Na ovom Regent-u 4x40 a i na Vogel-u sto sam imao pre ovoga (isto ravnjak) u smolnici tocak skoro da nema funkciju otpor zemljista odrzava dubinu koliko je moguce da udje u dubinu. Predhodni snimak je u laksoj zemlji blize Vel. Moravi i tu sam mogao da spustim predpluznjake i to be radilo ali u proseku su vise gore nego dole.
A evo je u zilavoj verziji.


Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka
 
Na oba snimka ti je raštelovan plug,topling ti se oslanja na piramidu ili je preblizu,ne mora baš biti pod 90 stepeni a kod tebe je 130,prvo to treba rešiti.Ceo plug ti je okrenut ka oranju i zato nemaš dobar napadni ugao pa umesto da prirodno teži da ide dublje tvoj plug iskače iz zemlje...
 
Није ништа раштеловано, плуг је подешен баш како треба ниси ти орао ту земљу твоја у Крчедин и ова су два појма
 
Na oba snimka ti je raštelovan plug,topling ti se oslanja na piramidu ili je preblizu,ne mora baš biti pod 90 stepeni a kod tebe je 130,prvo to treba rešiti.Ceo plug ti je okrenut ka oranju i zato nemaš dobar napadni ugao pa umesto da prirodno teži da ide dublje tvoj plug iskače iz zemlje...
Objasni mi koliki zahvat ce imati prva brazda ako je topling prav, da napomenem da je osovina pomerena skroz u levo. Sto se tice naslanjanja toplinga na piramidu, da naslonjen je da bi i on malo pogurao plug na dole ipak je to ravnjak pa ne trpi okretnica vec ima one dijagonalne oslonce na gredu. Evo snimka oranja bez toplinga pa pogledaj kako cim ide plice prva brazda zadnja ide dublje a posle kad prva ide dublje zadnja izlazi i tocak ne nosi plug.
I da dodam da na ovom snimku nije smolnica vec neka Moravska laksa zemlja.


Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka
 
Kod oranja teske zemlje po meni dva faktora uticu da li ce plug uci na zadatu dubinu a to je vlaznost zemljista i napadni ugao raonika. Orao sam od 1. do 6. klase zemlje sa kojekakvim plugovima sto obrtacima sto obicnim, sa dobrim i losim raonicima i sve se svelo na ona 2 gore pomenuta faktora. Recimo, onaj Kuhn MM122 sa kojim sam x puta orao ne voli suvo i tvrdo i vise puta nam se desavalo da u dolovima landara tocak tj. da se plug ne oslanja na njega a to sam video na jednom snimku ovde ako nije od jednog clana iz Nadalja koji je orao sa istim plugom dok recimo fabricki i mnogo laksi 757 sa losijim raonicima ladno uzore takvu zemlju ali cesto iza njega bude kamenolom.
 
snimano po suvom,mase neverovatno puno i ako je tarup prošao preko otkosa...zemlja srednje teška,nije smolnica..3x14coli
Moja pšenica je pored ,snimano 26.11.2019
 
Ovo je trebalo pokositi. Slama je preglatka za čekiće malčera (tarupa). Kosu ne spustiti do kraja i kositi kontra gaženja. Ja uvijek tako radim iza kombajna jer žanje samo vrhove. Orem bez problema i sva masa je uredno zaorana.
 
Visoko košeno zbog napada trave posle obilnih kiša u junu...tarup nije klasičan,već ratarski ali su rađeni samo otkosi..da je bilo vlage ,verovatno bi sve bilo zaorano..ovako će malo da pravi problem ako ne bude snega da spusti masu.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk
 
Kad smo vec kod oranja smonice, evo jedne moje. Savet bi bio: nastelujte plug u drugoj njivi pre nego sto dodjete u ovu njivu.
Tocak sam bio kupio pa prodao. Jer dok plug bez tocka (sa novim raonicima) varira, plese levo desno i iskace iz zemlje, onda se i odmice. A ako se osloni na tocak pa naidje na taj 1cm koji je neprobojan, samo ostanem tu u mestu pa moram dizati hidraulikom plug da bih krenuo dalje jer je masna zemlja pa cesto i blokada ne pomaze.
Imam veliku zelju da platim rigolovanje ove njive. Bar na nekih 45cm. Pa da vidim razliku u oranju sledece godine.








 
Nazad
Vrh