Oranje

Na vogelu imam gredu sa dobrim klinovima,u smoLnici ne radi ništa..malo je složi ali je zemlja toliko masna da samo ispiše po brazdi..da li je neko ugrađivao neke dodatne opruge da vuče na dole ?

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Mims pozdravi druga i kaži da nije jedini... Ode i druga strana i to na ravnom nisam išao preko razora...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Zavarili i nastavili oko 2 sata dalje. Evo sad puko... ali top! Kad uzorem do nove godine ja zadovoljan...

Kolega, a da nije tebi taj plug jednostavno pretežak? Jer vidim da teraš četiri glave malog zahvata, traktor bi lakše nosio i vukao trobrazdni plug veceg zahvata...

Ako sam dobro vidio to je XMS, ove godine sam malo orao sa takvim sa 7710, podosta težak plug, ne znam točno vagu, ali po mom mišljenju može bit samo više od 1700-1800 kg...

Suvo, suvo do dzadza..
6a3bfe5e97959c305502e53afb4c97f4.jpg
b8c574520cdf4d7c5defca9b4c075bae.jpg
8c174662eaf4f899c50a2a25ba483587.jpg

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

I ja danas poceo
Na jednoj parceli sasa + od gore stajnjak, suvo kao u sahari, dobitna kombinacija... nekako se zaorava.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

2mityoo

Ја никако себе да намолим (или боље рећи да се одважим) да осмислим и направим онај "чешаљ" на плугу, налик на то твоје, али са другим "радним органима", са гредом на којој су клинови дрљаче уместо ваљка, какав је код тебе. Чини ми се да уз мало планирања може да се направи ова ствар, тако да ти "радни органи" буду изменљиви на истом раму - хоћеш ваљак, постави га, хоћеш "чешаљ", постави њега.

Скапирао сам како уради "чешаљ", али до тебе, нисам имао прилике да сретнем живог човека који користи тај ваљак. Због тога, користим прилику да те питам: у којим условима (ако они постоје) тај ваљак зна да не буде добар и постоји ли нешто што би ти променио на свом ваљку, типа укупне масе, пречника самог ваљка, размака између арматура, самог рама који носи ваљак...?
Isti je problem i kod valjka kao i kod češlja, u lakoj zemlji lepo odradi, ali u lepljivoj zemlji gde se izoravaju "table slanine" ili "konjske glave" tu valjak samo pretrči i ne uradi ništa. Nisam koristio češalj, moje mišljenje je da on stvara veći otpor, te je za njegovu upotrebu potrebno više dodatnih konjskih snaga traktora. Za teža zemljišta(kod nas je to samo rit) imam ideju da nakalemim jednu osovinu tanjirače na plug, trenutno nemam pustog vremena za takve eksperimente...

Прошле године сам на ЈТ налатео на неки снимак типа из Мађарске, који је на плугу са сваким плужним телом упарио неке ваљке ширине захвата тог тела и сваки од тих ваљака је био на засебном носачу и под углом од 90 степени у односу на правац кретања. Уз то, и ваљци су имали неки поприлично агресивне ивице, па је иза плуга њива остајала баш поравната, са текстуром која је мени изгледала као... груба тканина са упреденим дебелим влакнима. Сигуран сам да ни то не помаже када почнеш да вадиш "табле сланине", "коњске главе", "шаране", "кофере", "телевизоре" и сличне артефакте, али мислим да таква направа ради у иоле нормалној земљи. За све побројане, мислим да сам негде видео да посао раде осовине са равним дисковима (у смислу, не конкавно/конвексни, као на тањирачама), ал' питање како их наћи.

Kolega, a da nije tebi taj plug jednostavno pretežak? Jer vidim da teraš četiri glave malog zahvata, traktor bi lakše nosio i vukao trobrazdni plug veceg zahvata...
Plug jeste težak, ali ne toliko da nadiže traktor. Ipak je to 160 ks i nosi on njega lepo ali jednostavno su mu to slabe tačke. Ovo mu je peta godina da ore sa njim pa nikad ništa do sad. A što se tiče zahvata, plug je vario i retko orem ispod 40cm po glavi, uglavnom oko 45 do 50, a ja ne bih rekao da je to mali zahvat...

Plug jeste težak, ali ne toliko da nadiže traktor. Ipak je to 160 ks i nosi on njega lepo ali jednostavno su mu to slabe tačke. Ovo mu je peta godina da ore sa njim pa nikad ništa do sad. A što se tiče zahvata, plug je vario i retko orem ispod 40cm po glavi, uglavnom oko 45 do 50, a ja ne bih rekao da je to mali zahvat...

Stalno pratim tvoje klipove, stvarno mi se cinilo da je manji zahvat. Mea culpa, izvinjavam se! 😃

Ma ni jedno ni drugo evo cekam neku on lajn nastavu to moram da ispratim pa idem na njivu.Jbg do prosle godine smo isli na nastavu odnosno seminar pa posle seminara rostilj i koje kakve djakonije,a sada kokice, casa vode ili neki sokic u sopstvenoj reziji i bulji u ekran od kompa.

Nazad
Vrh