Oranje

Išlo je jedno 2,5 sata dobro, onda je došao jedan stručnjak da još malo došteluje plug, vratio crtalo koje mi je stalno gušilo i otišao. Kad mi je u jednoj brazdi 20 puta zagušilo, posle niza psovki, udaranja pajserom gde stignem i vrištanja, reših da se vratim kući...

Nisam bio bez dve tri kutije dok sam duvanio, zato sam i batalio.Upaljača i šibica pun traktor, za ne daj Bože a palilo se i na anlaser kad baš nestane kresiva. Napravi se priručno sredstvo od paljene žice, uhvati se kleštima i nasloni na automat anlasera kao kad se pali na direktno, žica se užiga i može da se zapali cigareta.
Arkadije nije ovo off jer ima dosta orača početnika koji mogu da nauče sve o oranju od podešavanja pluga do ića i pića koje se nosi u traktoru tokom ove važne operacije a ne može da škodi već samo da koristi.
Ja sam imao kabal debljeg preseka, na jednoj strani buksna na drugoj oguljena izolacija i na akumulator dok se buksna ne usija.
To me spaslo u njivi jedne prilike gde nema zivog sveta na 5km, od tad taj kablic cuvao k'o oci u glavi, posle jos nekoliko puta me spasao

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Meni je crtalo na Vogelu stojalo max napred koliko dopušta nosač, onda mi se pohvali jedan poznanik da od kad je vratio crtalo iza pretplužnjaka nema više gušenja. Rešim da probam isto i ja, pa sam onda eksperimentisao sa tačnim položajem, i na kraju utvrdio da je najbolji položaj u šupi. Drastično se smanjilo zagušivanje od kad sam skinuo crtalo i malo produbio pretplužnjake.

I sa crtalom i bez crtala nema razlike u izgledu zida brazde što je znak da plug i dalje nije dobro uštelovan i da se pomalo zabraždjuje tj. dejstvuje plazom na zid brazde. Međutim, već je bilo hladnije vreme pa mi se nije dalo da eksperimentišem sa uštelavanjem jer je i ovako dosta dobro išlo (donje traktorske poluge su sa raspuštenim španerima i u radu stoje simetrično u odnosu na sredinu traktora). A siguran znak da plug nije uštelovan baš u dlaku je da u dolu koji je bio baš, baš tvrd plug uzima veći zahvat (zabražđuje se) pa se posle dva jutra vidi lep "stomak". Na bregovima i u rastresitom uzima radni zahvat...

Parcela koja nije orana 30-ak godina.Po sistemu "kako sam se nadala dobro sam se udala"
126940172_167856854993533_2020991453509590784_n.jpg

Išlo je jedno 2,5 sata dobro, onda je došao jedan stručnjak da još malo došteluje plug, vratio crtalo koje mi je stalno gušilo i otišao. Kad mi je u jednoj brazdi 20 puta zagušilo, posle niza psovki, udaranja pajserom gde stignem i vrištanja, reših da se vratim kući...
šta ti je bogat čovek,ja sam takvoj situaciji znači psovanja koliko ti bog oćo a udaranje ne mogu da si priuštim samo malo po dasci d pootpada višak zemlje.

I sa crtalom i bez crtala nema razlike u izgledu zida brazde što je znak da plug i dalje nije dobro uštelovan i da se pomalo zabraždjuje tj. dejstvuje plazom na zid brazde.
Па када плаз не делује на зид бразде? Кад плуг држиш на приводним ланцима? :unsure:

Поништавање косе вуче код мене никад се није догодило када је плаз био паралелан са правцем кретања. У таквом случају, мени је плуг вукао у неорано. Увек морам да га у мањој или већој мери (зависно од услова) закосим у лево.

Meni je crtalo na Vogelu stojalo max napred koliko dopušta nosač, onda mi se pohvali jedan poznanik da od kad je vratio crtalo iza pretplužnjaka nema više gušenja. Rešim da probam isto i ja, pa sam onda eksperimentisao sa tačnim položajem, i na kraju utvrdio da je najbolji položaj u šupi. Drastično se smanjilo zagušivanje od kad sam skinuo crtalo i malo produbio pretplužnjake.

I sa crtalom i bez crtala nema razlike u izgledu zida brazde što je znak da plug i dalje nije dobro uštelovan i da se pomalo zabraždjuje tj. dejstvuje plazom na zid brazde. Međutim, već je bilo hladnije vreme pa mi se nije dalo da eksperimentišem sa uštelavanjem jer je i ovako dosta dobro išlo (donje traktorske poluge su sa raspuštenim španerima i u radu stoje simetrično u odnosu na sredinu traktora). A siguran znak da plug nije uštelovan baš u dlaku je da u dolu koji je bio baš, baš tvrd plug uzima veći zahvat (zabražđuje se) pa se posle dva jutra vidi lep "stomak". Na bregovima i u rastresitom uzima radni zahvat...
Kolega soproštenje ja sam picajzla a ti si ekstrapicajzla, pa nije plug lenjir i olovka, otpor zemlje je čudo, on prkosi svim silama, proračunima, zakonima, teorijama pa potrošenost (raonici,vrhovi,plazevi,predplužnjaci, crtalo, deflektori...) i kvalitet delova za plug pa tipu daske (uvijenost), dubina rada, agregat koji ga vuče, ravnjak,obrtač , jednobrazni, višebrazdni plug, kvalitet zemlje, nemožeš porediti njivu sa depresijama (dolovi,bregovi,strane) sa ravnom njivom a da nepričamo o zbijenosti (postojanje više tipova zemlje u parceli) zemlje, usev koji se razorava (repište, lucerište,kukuruzište,sojište....) pa rad po mokrom i sabijenost tragova (tu nemožeš nikad dobiti idealno ravno oranje zato što nije isti otpor po glavi pluga a to je izraženo kod plugova sa 3 i više glava, bitna je složenost oranja) i svašta nešto.Ukratko da bi se dobilo dobro i kvalitetno oranje treba jako puno faktora da se složi, mi možemo da utičemo na mehaničke uzroke ali na prirodne nikako, zadnje tri jeseni oremo po suvom i na silu a ove možeš i ku..m poorati (bar kod nas).To što ti u dolu plug hvata 73cm a na bregu 67cm to je do otpora zemlje i verovatno da imaš i malo stranu pošto dolovi i bregovi kod nas uglavnom idu ukoso preko njive a ne pod 90 stepeni u odnosu na parcelu tako da plug samo u jednakim uslovima na parceli može lepo i pravo da ide (prava brazda) i normalno da nema kose vuče a to kod tebe sigurno nema a znamo zbog čega se uglavnom javlja kosa vuča tako da batali to sitničaranje :ppozdrav: .

Za mene kod oranja je najbitnije ispoštovati zadatu radnu dubinu, što bolje zaorati žetvene ostatke, da se složi što bolje (e sad opšti izgled to jest ravnoća oranja već zavisi od zbijenosti) i da izorem što bolje do komšija i puta i rasturanje razora. Ja to tako vidim mada nemora biti tako ali no.

Tako kaze sale, pobednik u oranju. Mogu samo da se slozim, i još da dodam u neki našim delovima,šta god da radiš, plug ne ide idealno. Premestih se na potez gde sipa zemlja, e onda si i majstor da ušteluješ plug, dubina kako hoćeš, potrošnja ugodna za dzep.

Nazad
Vrh