Koliko znam iz vlastitog iskustva, kod mene je zemlja obrončani pseudoglej poluglonovito tlo na mjestima ima baš one "zločeste" žutulje gdje i traktor od 6 tona zna ići nizbrdo i šlajdrati...
Dok sam imao LEOPARD 3x14" plug, koliko god brzo ili sporo išao s njim, on je moju zemlju doslovce mrvio, nije se poznala ni jedna brazda. U jesen za sjetvu idealno ALI kad tako "ravno" oranje ostane preko zime, do proljeća, za sjetvu zobi u 2 mjesecu ja obavezno moram tanjurati oranja da ispustim višak vlage koja se nakupila gore jer se od finog, izmrvitog oranja napravila "pokorica" preko zime. Sad imam OLT 3x14" i on dosta grublje ore od leoparda ali za mene to još uvijek nije TO. Tiha patnja je neka dugačka spiralna daska kverneland ili vogel wy400 ali dok tako što ne naleti povoljno, radim s čim imam.
Kod mene bi bilo super da se svaka brazda samo okrene, bez pucanja i da je svaka zasebno i da tako oranje dočeka zimu ali kad ne može jbg.
U Vojvodini po mjestima gdje se krećem m isvi pričaju da je tamo zemlja dosta "porozna" tj da fino propušta vlagu u dublje slojeve i da tamo grubo oranje kao takvo ne postoji a nema ni potrebe za takvim oranjem. Ja se grozim kad vidim ovdje da neki čim pooru ravnaju njive u jesen da bi ih lakše pripremali u proljeće, oni to zovu "zatvaranje vlage" ali to je obično zaravnavanje koje na zemljama sličnima mojoj ne prolazi baš zbog gore opisanog problema sa ranom sjetvom u proljeće.
Svatko zna s kakvom mehanizacijom raspolaže i kako kome bolje štima obrađivati zemlju. Netko se na nešto opekao, nemamo svi ista iskustva i teško je nekome djeliti savjete "na daljinu"...