Oranje

X puta sam video polovne obrtace a da im je jedna strana dosta trosnija od druge.Onda vlasnici koji su resili da kupe "prevrtač" plug ne misleci na troskove odrzavanja tog pluga kupe nove raonike ili špiceve samo za tu trosniju stranu (jer je druga strana jos dobra)i tek onda naprave sranje.Imam kod mene u Beceju nekoliko rabe plugova i svi rade jako lepo,tako da ne verujem sa nisu dobri plugovi.

Ja sam do ove godine radio sa Rabeom i ove godine kupim Lemkena variopal 5. Po meni razlike nema osim sto je novo novo i sto je ovaj vario. Sto se tice kvaliteta oranja po meni nema razlike.

Kod mene u kraju se lijepe na to da okretaci plugovi ne valjaju jer se pozna svaki prolaz a ne razmisljaju da zemlja nije okretana u istom pravcu. Dakle kad traktor ide od zebe, gledas u glatku stranu brazde koju daska ostavlja a akd traktor ide prema tebi ta glatka strana je iza traktora a vidi se ova grublja. Kor vavnjaka plugova se jedan slog cjeli sjaji a drugi cjeli "hrapav al to ljudi ne razumiju.

Isto tako, preduboko postavljeno crtalo i ak ose ore bez pretpluznjaka ili crtala na svim glavama, zadnja se u sustini uvijek pozna.

Kod 4-braznih plugova ne koliko kod 5-braznih i vise se istice 4. brazda, jer ona vadi ono sto je zadnji tocak traktora pogazio.

U rahloj zemlji nista od ovog ne vazi ako je plug imalo podesen.

A zasto se nebih snasao, nije to spansko selo, sve ti lepo pise sta je sta i tako i koristis.

Oranje od subote
40538779154ff041ff757f45f1563bd7.jpg
8e7fde980b000e443fc09a82c46bdfeb.jpg

Slazem se,ove godine orem sa 552 od drugara jer je moj nesto bio u kvaru.Definitivno je taj tip taktora (generalno velika kabina) pogodjen od oranja pa do spartanja.

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

Bukure,oranje je lepo,nista ne fali,super su i plug i traktor samo mi nesto sporo ores,koliko je to km/h?

Brzina je 7,5 km na sat, nije sporo to se cini na snimku, problem je sto je zahvat 45 po brazdi a dubina je 35 tako da ima sta i da vuce.

Nazad
Vrh