Oranje

Kad ideš polako,nema tu oranja.Brzina je bitna za kvalitet i potrošnju.Kod nas 539 ili ore sa 1 brazdom ili ni ne ore.Ovo što ja vidim na snimku mora da ide preko 20l po jutru.

Dobro sam zapamtio jer sam se na jednom vozio izmedju kabine i sanduka 10-tak km, drzao se za sanduk a stajao na mjenjacu ,taj kamion nije bio kiper , imao 3 osovine , drzao nogom polugu reduktora da je ne slepamo do radione, sinhroni im odlazili , a i jednom kad smo skidali mjenjac/reduktor na kanalu pao sa dizalice skoro na nas. Povlacim rijec kad sam rekao da je imt 5170/3 smece, zaboravio sam na rabu, 5170 je imao i neku upotrebnu vrijednost za razliku od te rabe.
pričas kao neki klinac od 18 god.
taj menjac je slomio samo vo,a nogom nisi mogao drzati reduktor jer nije spoljni :ppozdrav:

Kad ideš polako,nema tu oranja.Brzina je bitna za kvalitet i potrošnju.Kod nas 539 ili ore sa 1 brazdom ili ni ne ore.Ovo što ja vidim na snimku mora da ide preko 20l po jutru.
Ono na snimku je jedna velika muka, nerazumem cemu onako silovanje deluje da je desni bocni lanac stegnut i leva kocnica celo vreme nagazena, nesto ocigledno ne valja. Sto se potrosnje tice kod mene je oko 30l hektar a i 40. nema prve brze ni sa jednim traktorm zato sto plugovi iskoce iz zemlje. prva brza moze u laganoj zemlji a u teskoj nema sta da trazi. danas sam morao da orem drugom sporom da bi se plugovi zadrzali na odrdjenoj dubini jel ako malo pozurim odmah iskacu.zemlja je strasno teska i veoma razlicita od njive do njive.

koliko godina sam samo orao sa 533, nikada, al nikada se nije ovako propinjao, a bilo je svakakvih godina, i nisam tako kidao traktor, al samo orao jednom brazdom, što i danas tvrdim da je najbolje rješenje za fergusona, sve ostalo je nepotrebno, i ja bi prije njega izorao jutro, i daleko kvalitetnije sa 1 brazdom.....danas bašće orem sa 539, i opet imam jednu brazdu, koja je ostala od 533, i ništa drugo neplaniram zakačiti na fergusona......onaj plug 610 ili slavonac, što je fergo vukao, to jedino može proći, to je kopija masseya, al u ekstra laganoj zemlji u oranju na 15cm, jer taj plug za drugo nije......

To je zato što imaš vranu zakačenu za traktor, a da imaš neku drugu živuljku,bilo bi mnogo teže.Crna vrana ide uz crnu zemlju!

Jednobrazni plug za 533 je cist promasaj imao sam ga i dobro znam sta pisem.Dobar je samo za odredjene stvari i za nijansu je laksi za vucu.Ja orem i sa 755 i 756.plugovi su dobri raonici dobri iskacu samo zbog zemljista.Jednostavno glupo je da se ulazi u raspravu jer kako vidim mnogi clanovi jednostavno znaju sve a malo njih je oralo tesku zemlju.Postoji zemlja koja moze da se ore i drvenim plugom i imaju je mnogi clanovi foruma ali jednostavno nije svuda ista situacija.

pričas kao neki klinac od 18 god.
taj menjac je slomio samo vo,a nogom nisi mogao drzati reduktor jer nije spoljni :ppozdrav:

Ajde ovako nekih se stvari jako dobro sjecam jer su me kao klinca zbog nesrece na radu ispitivala tadasnja milicija a to je bilo 82-83 godine znaci ti kamioni su bili 80-to mozda 79-to godiste , moguce cak i stariji koju godinu , kuciste mjenjaca je bilo ogromno u odnosu na FAP-ove (oni sa okruglom maskom , kabina se nije dizala i one sa kockastom kabinom koja se dizala)koje su tada isto koristili za isti posao i bili su stariji i nisu se raspali , a ni oni nisu bili neki kvalitet u odnosu na svoje originale. Gdje si ti bio 82 godine, jesi mozda vozio te rabe onda kad toliko znas o njima?

Ne iskace plug iz zemlje sto je plug, vec ga hidraulika vadi iz zemlje jer je preveliki otpor. :ppozdrav:

Poslednja izmena od urednika:
Pa baš zato što je teška zemlja treba ići sa manjim zahvatom. ili manjim plugom.Ako miliš kad oreš pametnije je podići plug i otići kući i sačekati povoljnije uslove.

Ja dok sam orao sa 533 nije mi na pamet padalo da kacim dve brazde za njega. Samo jednu brazdu i peglaj 1. brzom, kad je teško onda 3. sporom. Potrošnja mi je uvek bila oko 15 l/kj.

Nešto se razmišljam...
Postoji li neki jednobrazni plug a da može 560 da ga vuče normalno?
Čisto zbog razoravanja teže zemlje i sličnog

Ja probao nije to za njega kosi ga jako može orat probao sam s 752 ide ali previše je plug u stranu i ne opterećuje traktor.

Zavrseno u ponedeljak oranje za ovu godinu. Cekam samo ako treba drugaru da izorem 1,5ha pa sledi pranje. Kako sam belezio sipao sam 500l goriva i ostalo nekih 30-tak litara u rezervoaru. A poorao sam 17ha. Kako sam poceo sa potrosnjom na prvih 2-3ha na kraju i nije opasno, kad se prosusilo i poceli mrazevi islo je lakse.

Nazad
Vrh