Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nekad je bolje nista ne napisat....od veceg uvijek ima veci i ako drzi do sebe ne kudi ,ponizava,tude
Jbg ja nikako da skontam dok ne vidim,dzaba covjek objasnjava kako treba zapocet oranje a da se ne ostavlja neorano ono kad se nabacuju brazde evo od 6:45 krece njegovo objasnjenje: https://www.youtube.com/watch?v=fzULix-F5f4
Evo da i ja malo doprinesem temi,dva kratka klipa oranja 29.11.2016 pitome sremske zemlje.Prvi snimak je oranje pri usponu od 5% a drugi oranje niz breg od 11%,inače ovo drugo je jedan od najvećih uspona koji se oru u krčedinskom ataru iako se to na snimku slabo vidi,obratiti pažnju na desni gornji ugao gde izlazi drugi traktor,onda se vidi koja je to brežina.Uspon je dugačak 75 metara,kreće sa nadmorske visine od 99m a završava na 108 metara.
Kako zatvarate razore na sredini? Imam 3 metoda sa 2 brazde plugom:
1) kada se suzi da levi tocak ide po ivici neuzoranog a odmah pored je razor iz kontra smera, plug teram plice, da bi u povratku bez problema uzorao tj bez nasedanja zadnjeg mosta na zemlju kada oba tocka udju u razore. Sledeci prohod - teram levi tocak maksimalno desno, ostaje mi cca 30cm neuzoranog. Treci prohod prednja brazda ore taj kojis od 30cm a zadnja hvata vec malo uzorane zemlje, topling skratim da ne ide dublje tj da ne vadi zutu zemlju. Ostavim tako i tu je razor koji tanjiracom ili setvospremacem se ublazi.
2) Sve prethodno + napravim jos jedan krug tako da zatrpam razor sa skracenim toplinkom da druga brazda hvata cca pola dubine od prve brazde.
3) Kao pod jedan izuzev koraka kada su oba tocka u razorima, gde sada drzim maksimalno desni tocak uz ivicu brazde, ostaje neuzorano cca 5cm. Sledeci prohod ne orem tih 5cm vec vratim uzorane zemlje sa jedne pa sa druge strane. Nabacim dakle sa obe strane na taj kiscic od 5cm. Naravno toplink je skracen da druga brazda zatrpa razor od prve i da ne ide dublje od 15cm.
Koje su vase strategije?
Kod Vele na subotičkom.