Oranje

I pod 3 probajte, isto je dobro, mana je sto ostaje 5cm neuzorano, ako ste bas baksuzi tu ce doci red useva:haha::osmeh:
@dukej
Saglasan sa svime sto si napisao. Ja toplink skracujem jer na 558 da bi plivajuci radio dobro toplink je prilicno produzen i jako nisko nosi plug. Probao sam i drugacije kacenje na traktoru i plugu i onda se desava da je previse osetljiv i cim je malko jaci otpor potplicuje brazdu sto mi se ne svidja. Da je tezi traktor i plug sa tockom onda je dovoljno potpliciti na tocku maksimalno prilikom zavrsavanja njive. Tri brazde na 30cm je idealno za MTZ 820, on nema siroke gume i taj zahvat jako lepo ore. Generalno uvek uza brazda lepse ore, ali mislim da se teze vuce 3x30 nego 2x45. Prvo jer na tri mesta plug probija, a ako je ugazeno lakse ce probiti na 2 mesta nego 3, a plug i ovako i onako ne hvata vise od 40cm, sto znaci da 5cm se ne podsece, vec se okrece zemlja oko tih 5cm.

@sremac84
Nije problem uvala u kukuruzu ili psenici, u soji recimo kombajn ne moze da pokupi iz te dolje bas lepo a u repi nece povaditi 2 reda repe ni 50%. Za kukuruzu i ja ostavim kao pod 1) jer mi je lako dogodine poceti orati kao i ti.

Na parcelama gde sejem repu idem posle kruga gde zatrpavam razor u jos jedan krug kome je cilj da potpuno eleminise razore, gde idem zadnjom brazdom na cca 5cm, bukvalno vece udubljenje napravi levi tocak nego plug, ali posle toga je jako tesko poznati i gde je bio razor, a oranje sledece godine pocinjem tako sto premerim njivu pa obelezim sredinu. Sve ovo zezanje sa obrtacem nepostoji, medjutim spram cene kostanja kombinacije sa kojom radim ja sam prezadvoljan kako to uradi i kako ispadne.

Poceo danas repiste da orem katastrofa kako tesko ide.Kaisa se slajfuje strasno.Nocas kada zamzne idem da probam.
Dali bi lakse islo kada bi skinuo-podigao predpluznjake?

Predpluznjaci ti ne trebaju u repi... Ja sam isto jednu takvu njivu orao po smrznutom i sa blokadom stalno. Po gnjecavom sam proklizavao 50%.

Orem pomalo i vecinom podranim dok je smrzlo i na fergi su lanci i tad ide odlicno,a cim malo otpusti podlijepi pod lance i napustam...bar ove jeseni nije zurba,padavina nekih nema pa popolako

Sa jučerašnjeg terena .... Rába 180.0 ... powered by Rába - MAN 2156 HM6 - 180ks
IMG_20161203_141246.jpg

IMG_20161203_141303.jpg

... Rába Steiger 250 ... powered by Rába MAN D2156 MT6 [FONT=Arial, Verdana, sans-serif]245ks[/FONT]
IMG_20161203_140444.jpg

Raba kamione one sa 3 osovine sam dobro zapamtio, prije 90-tih ih je doslo mislim 6 komada u pik , sahranili su ih prve godine u repi, kvaliteta malo jaca , desavalo se da im jelen otkine citav prednji trap u slepanju , smece neopevano od motora do mjenjaca, diferencijala pa na dalje. Dobro sam ih zapamtio , isao na praksu i pod jednim pokvarenim koji smo kanibalizovali da osposobimo zadnji umalo nismo zaginuli. Ekspresno su zavrsili na otpadu , nisu mogli sastaviti 48 sati da ne vide radionu.

Raba kamione one sa 3 osovine sam dobro zapamtio, prije 90-tih ih je doslo mislim 6 komada u pik , sahranili su ih prve godine u repi, kvaliteta malo jaca , desavalo se da im jelen otkine citav prednji trap u slepanju , smece neopevano od motora do mjenjaca, diferencijala pa na dalje. Dobro sam ih zapamtio , isao na praksu i pod jednim pokvarenim koji smo kanibalizovali da osposobimo zadnji umalo nismo zaginuli. Ekspresno su zavrsili na otpadu , nisu mogli sastaviti 48 sati da ne vide radionu.
Slabo si ti to upamtio,posto se bavimo malo i kamionima,tacnije imamo,brat ih tera imali smo i Rabu medju svim krsevima,potrosac strasno veliki a diferencijal najbolji,i danas je rabin diferencijal broj jedan po izdrzljivosti,malo obrati paznju pa ces videti na mnogim krsevima kad crkne diferencijal svi su stavljali rabin,neunistiv.Mi smo na jednog Aktrosa prosle godine ugradili Rabin diferencijal iz 198....godine.A ovu nasu rabu je brat sahranio,bila kiper i covek je kupio samo da bi skinuo sa nje taj diferencijal,treba mu za Iveka.Izvinte za OFF:ppozdrav:

Slabo si ti to upamtio,posto se bavimo malo i kamionima,tacnije imamo,brat ih tera imali smo i Rabu medju svim krsevima,potrosac strasno veliki a diferencijal najbolji,i danas je rabin diferencijal broj jedan po izdrzljivosti,malo obrati paznju pa ces videti na mnogim krsevima kad crkne diferencijal svi su stavljali rabin,neunistiv.Mi smo na jednog Aktrosa prosle godine ugradili Rabin diferencijal iz 198....godine.A ovu nasu rabu je brat sahranio,bila kiper i covek je kupio samo da bi skinuo sa nje taj diferencijal,treba mu za Iveka.Izvinte za OFF:ppozdrav:

Dobro sam zapamtio jer sam se na jednom vozio izmedju kabine i sanduka 10-tak km, drzao se za sanduk a stajao na mjenjacu ,taj kamion nije bio kiper , imao 3 osovine , drzao nogom polugu reduktora da je ne slepamo do radione, sinhroni im odlazili , a i jednom kad smo skidali mjenjac/reduktor na kanalu pao sa dizalice skoro na nas. Povlacim rijec kad sam rekao da je imt 5170/3 smece, zaboravio sam na rabu, 5170 je imao i neku upotrebnu vrijednost za razliku od te rabe.

Rabini diffovi su ne prevazidjeni. U pravu je Lacin, svi sumski kamioni rabine osovine nose. Naravno druga ugradnja. :osmeh:

Kamioni repari stari po xy godina isto sam vidjao Raba vucnu osovinu/e. Grabik mislim da je to kod tebe bila bas neka fus serija.

Danas malo orao neku smonicu jedva sam odradio dve male parcele, lepi se za dasku.
69f12763d3d586d7f1f3adbe3da896a2.jpg

Poslednja izmena:
Rabe... Prvobitno radjene po MAN a zatim po DAF licenci. Ostale upamcene po zvizdanju turbine i neunistivom diferencijalu. Ja ne znam kakvi su vozaci radili sa njima ali skrsiti njen diferencijal i Fuller menjac koji je bio cesci od ZF, e za to treba biti umetnik. Znam da su kod jednog prevoznika nezamenljive na sljunkari, a jedan je godinama isao u repu sa njom.

Mnogo je bre 2 glave za 539

Nije mnogo samo mora polako....vidio si po zeljkinom videu da ide sasvim solidno.
Nego,zakupim po hektra od nekog djede i iso danas uzorat a tu mu bili prosle godine kukuruzi.Siso sam sa traktora sigurno 50 puta da odgusim plugove....bio mu iskrljo kostan i sad samo lego na zemlju ....razmisljo da napustim al mi daleko nekih 8 kilometar od kuce a vec se smrzo dok sam doso pa sam polako odradio

Nazad
Vrh