Odg: Oranje....
Zato sam rekao da jednom u 2-3 godine valja ici dublje!
Za svaku kulturu vazi drukcije oranje, samo istim oranjem stvaras taj tvrdi djon! Ako ores na razlicite dubine nije djon tako tvrd! Ne mozes i za zito i za kukuruz da ores isto! ( Ustvari mozes ali nije preporucljivo).
Dakle klizanjem pluga na istoj dubini sabijas sve tvrdje taj "djon"
zorancile je napisao(la):Sad ste me zabunili sa plužnim djonom. Ako imaš traktor i plug koji ne može da ore dublje od npr 35cm, po nekoj logici će ti uvek tu biti plužni djon, bez obzira da li ćeš jedne godine dublje orati, a druge pliće, znači koren će se svake godine zadržati na toj dubini?
Zato sam rekao da jednom u 2-3 godine valja ici dublje!
Post je spojen: [time]1287052494[/time]
_________________________________________________cika_jova je napisao(la):to i mene isto buni, da kazemo da se ore na 20ak cm za zito i za kukuruz, pa da kazes da si napravio djon koji smeta kukuruzu, jer on zahteva do 30cm dubinu oranja
ali ako jedne ores na 20, druge na 30, pa opet na 20, tebi je djon stalno na 30 jer taj deo ne probijas
Za svaku kulturu vazi drukcije oranje, samo istim oranjem stvaras taj tvrdi djon! Ako ores na razlicite dubine nije djon tako tvrd! Ne mozes i za zito i za kukuruz da ores isto! ( Ustvari mozes ali nije preporucljivo).
Post je spojen: [time]1287077771[/time]
_________________________________________________Dakle klizanjem pluga na istoj dubini sabijas sve tvrdje taj "djon"