Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nešto je ipak promenuo u tehnologiji ,više uopšte neore za pšenicu,tanjira 2-3 puta.Trebalo je dosta godina da ga ubedimo da proba da seje pšenicu u tanjirano zemljište.zorancile je napisao(la):Imamo mi jednog čoveka u selu koji ore sa Mtz 820 2.brzinom jer ne može svuda da ore 3. brzinom. Dubinu ne znam tačno, ali rus izgleda kao da hoće da se prevrne. Ima dobre prinose, ali on sve radi maksimalno, i obradu i djubrenje i prskanje. Član Kiraj ga poznaje.
cika_jova je napisao(la):ma i kod nas ti je isti slucaj za teske tanjirace treba jaci traktor, a treba i veca parcela, a kod nas same prdolesnice, tako da se i ovde ore za psenicu
neznam kolika je tu usteda u obradi, jeste kada je manja dubina oranja je i manja potrosnja, al po mom misljenju u sledecoj godini kad treba za kukuruz orati dublje, to sto se ustedelo u prethodnoj godini se u narednoj nadoknadi jer se probija dubina, mislim da ako bi se oralo konstantno na istoj dubini kao za kukuruz da bi to bilo na duzi rok isplativije jer bi se razradjivala zemlja i taj sloj bi se konstantno mesao + aeracija, poboljsani toplotni, vodni, vazdusni rezim...
recimo na 27-28cm stalno..
sta mislite, jel ima tu logike?
Cika Jovo moram da Vas ispravim jer gresite.cika_jova je napisao(la):pa neznam sad, mi ako smo resili da oremo lupam na 28 sto je ok za kukuruz, znaci najveca nam je dubina to, sta nas briga za pluzni djon, mi dole necemo nista da trazimo, izuzev ako ce mo za voce da spremamo ili za vinograd
Matić je napisao(la):Preko 40?Jesi li ti svestan sta pises?Gde se jos ore toliko duboko i sa cime?
Zoran Kostović je napisao(la):Upravo zavrsavam remont na jednom starom jednobraznom plugu koji nema nikakvu plocicu o proizvodjacu (plave je fabricke boje). Dobio sam ga na poklon od komsije i kostace me samo popravak. Po mojoj proceni mogao bi da ore i do 40cm. u dubinu. Kako nemam podrivac, pitao bih cenjene kolege da li bi njime mogao da kompenzujem nedostatak te masine tj. da oranjem na veliku dubinu postignem slican efekat? Unapred hvala!
Nije isto, podrivac razbija zemlju neregularno, a plug klizi po zemlji i koliko god duboko isao ima isti efekat! Ali jednom u 2-3 godine bi bilo pozeljno da ores malo dublje