Oranje

Ja sikare i zapustene njive privodim kulturi proljetnim kulturama. ili zob ili kukuruz. Jedne godine na 6 kj posijali soju u zarasle njive koje smo tog proljeca malcirali i orali, soja bila vrhunska ali to se bas potrefilo. Izbjegavam soju u neuredne njive.

Da ides u jesensku sjetvu, sad bi svakako valjalo apraviti neku vrstu "ugara" gdje ces travu plitko unesti u zemlju (zaorati) da krene trunuti a taj plitko poorani sloj na jesen zaores u dublji slog da gore dobijes cistu zemlju.

U sunce ti poljubim ja razmisljam da prelazim strnista drugi put gruberom i da se to do oranja jos slegne malo...

Ajde, ovaj sto je naorao 700ha je vjerovatno Lazic, to jos donekle razumijem kad se ima previse posla a gdje je jos vadjenje repe al ko ima manje mislim da je jos rano za te operacije... Netko strucniji moze napisati al ja znam da nemam u planu dok ne skinem soju i kukuruz ni kopcati plug. Soja ce biti za 20-30 dana kukuruz malo vise.

Kod nas traktor 16o i 2oo ks vuku 3 i 4 glave i nije im lako...na mestima brzina ispod 5 km.silne kise utabale muski,potrosnja 2o litara po kj.

Ja sam juce drugi put orao skoro unistenu medju njiva koje sam kupio (moja njiva je mala u sredini sa sojom, a kupio sam ovu levo i desno od nje). Mogu vam reci da sam se namucio. I sebe a i traktor. Jednobrazdni plug je prosao najgore. Dva puta sam krivio raonik i prekidao oranje i isao kod kovaca na ispravljanje.

Evo malo zanimljivosti a i sam izgled oranja + na kraju tanjiranje.

Marko ovaj raonik nesto mnogo visi preko ove potpore za raonik, tako mora da se iskrivi cim negde malo zapne.

Tu samo "macola" od 9 kg, raonik na beton, ako pukne pukne, ako ne pukne ispravis ga...
Nismo ni pokusavali. Zagrejali smo ga malo i tek onda cekicem vaspitavali :osmeh:

Marko ovaj raonik nesto mnogo visi preko ove potpore za raonik, tako mora da se iskrivi cim negde malo zapne.
Slazem se. Jeste podugacak. Drzi se samo na tri srafa fabricki, ali veruj mi da je jaaako masivan i jak. Nema sanse da se iskrivi kada tek tako malo zapne. Iskrivio sam ga samo dva puta za tih par sati rada, a pritom je pokidao mnogo debelih zila i nije mu falilo nista. Ipak ga vuce zetor 5711, pa jos kada krenem nizbrdo sa svojih skoro 3 tone tezine, i kada mu zgazim blokadu, mozes da zamislis koju silu trpi.

Pogledaj na sta osovina izgleda. Doduse, nju sam hladnim postupkom na presi od 100 tona vratio i ponovo je kao nova.

Kao sto rekoh, raonik se cas ispravi, ova osovina takodje na presi i sve je ponovo kao novo. Izuzetno je jak ram. Plug je rodjen za maltretiranje. I sto je najbitnije, konstruisan je da moze dosta u dubinu da ide pa kada se naidje na neku normalniju zemlju, ode do Kineza.

Mi nismo grejali - zbog materijala. Na zalost danasnji materijal bas i nije neki, pa ne puca - sreca u nesreci sto bi se reklo - pa moze hladnim postupkom da "prevaspita"... :osmeh:

Kada malo iskrivim raonik na 756.25, bukvalno postavim nesto na njivi ispod (sekiru recimo) i cekicem ga cas ispravim u par udaraca, a kod ovog raonika to je misaona imenica. Cak i zagrejanog si morao jako velikim cekicem da udaras.

Ali, predpostavljam, da ste imali iduplo manji rod. Jebes ga, ne kaze se dzabe sto je brzo to je kuso ::namigivanje::
Samo ti baci 150kg 3x16 pre grubera ili podrvaca i u prolece 150 kg ureje i da padaju kise bice i bolji rod nego na oranju od 35cm bez djubriiva :D a i pogledaj malo snimke zasto sluzi podrivac a i sa razrivacem se moze doci na vecoj dubini :D tako da svako zna svoju racunicu i nebi niko to kupovao da mu se ne isplati :D

Poceli oranje strnjista.Prskano totalom i tanjirano jednom.Ide dosta lepo.Nije extra lako ali bi bilo dobro da ovako svuda ide.

Kod nas zavrseno...razbacivan stajnjak i odmah zaoravano...oranje nikad teze,radilo se sa preko 50 ks po pluznom telu.slike govore 1000 reci...
2rfy79k.jpg

2ijgtc8.jpg

Nazad
Vrh