Oranje

0022ca992ffb88c5c2f3bb72cbbc92bb.jpg
2c8cf3e72b2660e33ed94c7402ce1f35.jpg

Послато са Lenovo A5000 уз помоћ Тапатока

Imam jedno pitanje. Orem sa 549 dw i 756. Vidim da mnogi imaju namontiran na plugu kopirni tocak, msm tocak za odrzavanje dubine. Ja ga nemam i nikad ga nisam upotrebljavao. E sad... Dali bi se bitno poboljsao kvalitet oranja ako bi ga namontirao na mom plugu.???

Problem mi je jer sam ove godine brao jednorednim zmajem a bilo je vlazno i dosta se zgletavilo. I vrlo se lose odredjuje dubina. Kad vozim trecom odrzava dubinu ali nabira na deflektorima,kukuruzovinu. Kad pokusam vecom brzinom hoce da,mi smanji povremeno dubinu pa onda moram da se vracam i td. Znaci problem sa dubinom. Mislim da bi mi tocak odrzavao uvek jednaku dubinu.

Mislim da bi mi tocak odrzavao uvek jednaku dubinu.
to ak ce ti odrzavati istu dubinu sigurno. Podesis dubinu i plug, spustis tocak na tu dubinu i onda jos sitno malo podesavsnje po potrebi i gotovo. Ja sam kupio tocak pre nekih 15ak dana i prvi put orao sa njim. Pre sam stalno drzao rucicu hidraulika a sada je samo spustim i ne okrecem se. Kada naidje teza zemlja ili laksa zemlja, on uvek drzi istu dubinu. Nema potanjanja dublje ili iskakanja.
i kada imas tocak, traktor ga vuce kao prikolicu. Rasterecena je hidraulika takodje. Kupi i probaj. Ako ti ne odgovara, okaci na oglase i ponovo uzmes isti novac tj oko 100e se krecu stalno imt tockovi.

Ja sam prvi tocak dobio skoro pa dzabe, izmotan je nosac bio, moj se otac smijao kao lud na brasno kad sam ga popravio i namontirao na plug i to ona poznata uzrecica: Ja 20 godina orem bez tocka i sad se ti pravis pametan"... I od suseljana sam cuo slicne price mada se ne obazirem previse na njih.

Od kako s tockom orem (IMT 549DV i 2x12"plug) ja sam se PREPORODIO. u jednoj duzi imam tri tipa zemlje na pocetku srednje teski tip i tu je prije plug isao na 25cm. u sredini je vrlo laki tip i tu je plug propadao kao lud pa sam morao na finoj komandi korigirati otpor hidraulika da plug ne tone kao lud. i na kraju teski tip za oranje, tu je fina komanda isla na nize od standardnog jer je plug zbog otpora zemljista ispadao na 15-ak cm dubine. I tako stalno razne "borbe".

S tockom mi je komanda fine hidraulike na neutralnom polozaju, i na tocku uvijek reguliram dubinu rada, uvijek orem duboko na koliko je tocak podesen i nema okretanja sto kaze kolega Marko. Svakako preporucam bez obzira koliko je precizan hidraulik na traktoru jer se otpor zemljista stalno mjenja.

Kod ove rasprave treba uzeti u obzir koji se hidraulik koristi, a IMT-ov je odličan i njemu točak nije potreban. Ti možeš namontirati točak ali će hidraulik svakako podići plug kad naiđe na tvrdo, a ako na hidrauliku kockicu spustiš niže na kvadrantu tako da hidraulik postane manje osetljiv (ili skroz neosteljiv) na impulse sa toplinga a dubinu ograničiš točkom, onda će traktor često šlajfovati jer je 549 lak traktor.

Djubrivo mi je kasno stiglo. Pa ga nisam backi pre oranja, nego preko oranja.
Da li bi to sada trebalo da zatvaram ili mu ne skodi da ostane tako, pa da ga rosa topi?

Ako ga samo bacis preko oranja, djubrivo ce izvetriti, najbolje da posle razbacivanja predjes njivu sa drljacom,spremacom itd. Ili rasturaj djubrivo pred kisu

Bolje zatvori zbog azota iz đubriva. (Ako ima N, nisi napisao koje je đubrivo.)

bas tako kolega dukej. nije stvar u dubini koliko je u opterecenju. 549 dosta vrijedi hidraulika kad je cupavo. cim malo cimnes plug to je 1-2cm on krene ko lansiran. a sve to finom hidraulikom. slazem se da je lakse kad se mijenja otpor zemljista da je bolji tocak ali toliko i nije na manjim traktorima.

Djubrivo mi je kasno stiglo. Pa ga nisam backi pre oranja, nego preko oranja.
Da li bi to sada trebalo da zatvaram ili mu ne skodi da ostane tako, pa da ga rosa topi?
Bolje da ga nisi ni bacao! Nisi nista postigao time. N do proleca vise nije tu. a P i K na povrsini od par cm je totalno nedelotvoran! Po meni djubrivo nisi bacao vec novac!:ppozdrav:

Nazad
Vrh