Oranje

Polako se zaukcava tema. Za sada imam 5.5ha da se uzore ovih dana. Cekam da vidim hoce li ko da izbalira sojiste ili da ga rasturim i zaorem.

Dukej ovo je raj za oči,traktor i traktoristu.Meni ostalo još 2 dana oranja.Strnjišta idu lepo,sojište onako a kukuruzovinište je sutra na redu.

Nikad lakse i brze nismo uzorali, ostalo mi je da ujutru zavrsim bastu i traktor ide u garazu do proleca. Strnjiste se najlakse radilo, kukuruzista su nas malo zezala posto je bilo jako puno mase pa je bilo gusenja povremeno, ali su se isto lepo orala, sojiste isto dosta lako.

Nije da smo zurili ali volim sto smo priterali kraju :osmeh: Obavimo jos svinjokolje i mozemo da odmaramo do proleca.

U ovakvoj zemlji mogao je i tri brazde

Prošle godine sam dobio na poslugu trobrazni 757 i traktor ga je vukao u trećoj zec. Al' svi su mi rekli da tako traktor neće dugo... Više bih ja voleo da je ta zemlja teža pa da sam imao više od tone soje po jutru koliko je bilo ove godine.

Dukej onaj plug te jos ceka. :osmeh:

Da znaš da sam mislio sad u oranju da li bi on bio bolje rešenje od ovog. Na žalost buđelar je sad presušio...

Hehhh curi zemlja iza njega kao voda!

Ove godine se izuzetno lako ore + je još dobro istanjirano džombište. Tanjirača je dosta duboko išla (tanjirača je ona gde svaki disk ima svoj nosač i traktor 114ks) pa je kao da se ore ugar.

...koja je brzina u pitanju potrosnja po kj?

Ovde je čini mi se peta zec na oko 1700-1800 obrtaja (jer taj moj drugar uvek vozi na tim obrtajima). Ja sam malo orao u petoj zec na 2000 o/min i tu je brzina 10 km/h i nije baš udobno sediti tako u traktoru s' obzirom da je tanjirano. Najveći deo sam uzorao u četvrtoj zec na 2000 o/min, to je nekih 8.5-8.7 km/h. Potrošnja je oko 12.5 l/kj.

Dukej, :ppozdrav: za prvi postavljen snimak na yt!

Mindjusar, dovar ti je avatar ;)

577, ma, kak'i tesko, sedmica je to :osmeh:

Postavljao sam par snimaka na youtube još davno (dukej02 kanal), ali sad nisam znao kako da pristupim (iako znam lozinku) tom kanalu i tamo podignem snimak. Ovaj google je sve zakomplikovao... :off_topic:

Ja poorao 7ha, ostalo mi jos 5ha. Mislio sam da zavrsim to do 10-tog, ali sacekace to jos malo dok resim problem sa kvacilom.
Solidno islo, na lakoj zemlji koju mi zovemo tinja (recni nanosi) milina kako se rasipa. Na crnoj zemlji je vec malo drugacije ali opet nije sabijeno kao prosle godine. Mucio sam muku samo sa zaoravanjem slame gde nije balirano, pa je dosta ruzno ispalo na nekim delovima. Kukuruzista koja su ostala ponovo za kukuruz nisu pravila toliki problem kao jecmena i zitna slama. Moracu da nadjem neko resenje za sledecu godinu za zetvene ostatke.
Valjda nece skoditi djubrivo sto je razbaceno sto necu moci da zaorem jos jedno 5-6 dana.

Malo zesceg oranja kod mene.Na blatnjavoj zemlji ugazeno kombajnom a nema tarupa a nikad duboko nije orano niti vise od 12-15cm. Bilo je muke ali uradio sam i zadovoljan kako je bilo ,samo da je plug malo bolji jos bolje bi se rasulo
picture-338.jpg
[/IMG]

Imt577dv,najbolje bi bila secka,ali posto kod nas nema kombajna sa seckom,ja posle zetve slamu rasturim rasturacem za seno,ona se slegne do jeseni i oranje lakse ide.U septembru moze i jedno tanjiranje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh