Oranje

Nece krenuti kupina bas tako,izorana(zaorana) je sada.Pre ce krenuti drugi korov.
Pre ce mislim trebati setvospremac.

Trebo si total prije petnestak dana . Nećeš imati prilike za total u proljeće jer neće krenuti kupina tako rano . Pripremi Starane , Lodin ili sličan herbicid pa kad krene kupina oko 5-6 lista kukuruza . Pridržavaj se doze nemoj povećavati.

Hvala svima na savetima. :ppozdrav:Nisam mogao Totalom pe 15 dana zato sto prskalica nije mogla da udje u njivu od visokih stabala kukuruza od prosle godine. Tarup ili malcer nemam, a tanjiranje nije dolazilo u obzir zato sto bi se po povrsini zemlje stvorio rastresit sloj po kom bi tockovi traktora proklizavali, pa ne bih mogao da uzorem.

Evo jos jedan snimak, u povratu sa oranja naišao sam na komšiju koji je orao sa svojim Fendt 309 pa sam snimio malo, mašina je stvarno zvjerka a i plug je neki ogroman, brazda pola metra široka a i dubina je tu negdje dok je parcela poznata po katastrofalno teškoj zemlji. Inače je jutros bio strašan mraz, 4 ispod nule bilo na otvorenom.

Namjerno je zatrpavao depresiju na tom dijelu parcele, iz nekog razloga zemlja se ulegla tu i stvori se pravo malo jezerce. Zato je orao ovako ukrug. Što se pretplužnjaka tiče, podešeni su na dobru dubinu ali je ovdje morao da ore pliće, ne može traktor da vuče pa su pretplužnjaci ostali u zraku. Inače nenormalno duboko ore, oko 40cm.

Danasnja rabota islo jako lepo.Letos je plitko ugareno i pre mesec ipo dana je jednom predjeno setvospremacem. Dubina 27-28 cm potrošnja 11l po kj.
dsc0526.jpg
[
dsc0522.jpg

Nazad
Vrh