Oranje

Ne bi da ga hvalim....Tomo VS bi mogao malo vise da kaze o njemu kao gazdi,a orali su zetori 7045 i jos jedan.Plugovi sa po pola daske,a kukuziste je mogao bar istarupirati...

A što da troši gorivo za tarupiranje kad mu i ovako ništa ne fali, neće na izložbu a na proleće setvospremač sve to lepo razvuče i namesti.Nema to nikakve veze što ostaje i viri odgore,bitnije je baciti azot i npk pod tu đžombu nego tanjirati, tarupirati...

Taman sam hteo da te pitam jeli to moj komsija jaoj majko mila tu ce zito da seje,a kukuruz je kosio po magli ma strasno covek prolupao ko prozor na supi,a bio je jedan od uzornijih gazda i domacina do pre 10god.!Inace u pitanju je 7245 i 5211 kupljeni 89-90god novi ispod cekica u ono vreme pojam u Vrbasu kad su stigli!

Verovatno je prolupao od prosperiteta i zadovoljstva u ovoj našoj poljoprivredi.

Današnje oranje i time je i sezona završena, ostaje samo bašta od 500m2 da se uzore. Parcela je 0.8ha i uzorana je ljetos posle skidanja pšenice te je posijan kukuruz. Svi znamo kakvo je ljeto bilo tako da od njega nije bilo neke nafake. Srećom, kiše koje su okasnile učinile su da neobično veliki dio zrna nikne (otprilike 80%) i većina je izrasla i dala solidan klip - pečenjak naravno. Sve samo isjekli kao hranu za bikove, dovozili smo po nekih 300kg dnevno i mljeli u svježu silaži i davali im tako. Na taj način se sjetva ipak isplatila jer sam nešto više od mjesec dana hranio bikove time te sam uštedio ogromnu količinu hrane. Prije nekih mjesec i po (posle prvih kiša)sam bacio nekih 200kg pšenice rasipačem po parceli i to je sve niklo. Cilj mi je bio da dobijem što je moguće veću količinu zelene mase zbog njenog zaoravanja što mi je dobrim dijelom i uspjelo. Pšenica, korov kao i kukurz (visina biljaka je bila otprilike od pola metra do metar) su zaorani, moglo je i bolje da sam imao kakav tarup ili malčer ali i ovako ej ispalo sasvim dobro.

Inače, oralo se jako lako i dobro, razlog tome je što ej parcela uzorana i usitnjena rotodrljačom, nije to uvijek ovako lako orati.

33ojrf5.jpg

34htcmd.jpg

Danas orali kukuruziste koje je skidano po mokrom(odmah posle ovih kisa)i kako sam ocekivao da ce biti tesko islo je iznenadjujuce lako.Za 9h rada poorali 10kj i potrosnja ispod 12l/kj.

Ja sam orao jednu njivu pa me je kiša oterala. Bilo je to pre jedno tri nedelje. Ostalo mi da obidjem još možda tri puta. Ostavio to i uzorao sve ostalo a do sad je, nadam se, ovrsen i kukuruz pored pa treba to da se završi i da se uzore malo bašte gde je kupus i za ovu godinu dosta. Ovo sve posle kiša što je orano je išlo jako lepo i lako. Sad mi je žao što nema više da se radi - ja se taman zaukao a ono kraj. Hehe. Ništa lepše od oranja koje lepo ide, barem za mene. Nemam ni video a ni slike, nažalost.

A što da troši gorivo za tarupiranje kad mu i ovako ništa ne fali, neće na izložbu a na proleće setvospremač sve to lepo razvuče i namesti.Nema to nikakve veze što ostaje i viri odgore,bitnije je baciti azot i npk pod tu đžombu nego tanjirati, tarupirati...

Kolega,ovakvo oranje je bilo i prosle jeseni na ovoj istoj njivi.Cele stabljike su bile na povrsini kao i sada.Na prolece je dva puta prelazio tanjiracom i jednom spremacem ne bi li mogao spremiti za setvu ovogodisnjeg kukuruza.Nadji mi onda racunicu...a ovo oranje uzivo izgleda sablasno.Tu se neradi o ustedi na gorivu nego o samom gazdi kojeg je Tomo vec opisao.A o problemima na medji da nepricamo.

Oranje strnjista od pre par dana. Za nase uslove, ovo je banja! :D
f3c2yw.jpg

19v22g.jpg

- - - - - - - - - -

Evo par slika jucearsnjeg oranja, isprobao sam ove male leskovacke plugove koje sam skoro kupio i sredio i prijatno su me iznenadili dosta dobro su odradili posao imajuci u vidu da je teska zemlja a prosle godine sam ga teze i losije poorao sa Rakovicom.
picture-013.jpg

- - - - - - - - - -

Zeljko, ovo nije Lemindov plug, vec Olt PTO 2.25 vocarski plug na pomeranje, za plitka oranja. Slican je malom Lemindu.

[video]https://youtu.be/iiurIQWHfK0[/video]
Ovu parcelu sam danas uzorao. Nije radjena godinu dana, kao sto se vidi, pa ima dosta kupine. Generalno, drugih opasnih korova nema. Sta da radim, da li da ne diram nista do proleca, pa da dodam total u prvo prskanje(kukuruz planiram na njoj) ili da zatvaram setvospremacem, ako ozeleni mnogo?
Znaci, sta je bolje, setvospremac u jesen, ili total u prolece?

Nazad
Vrh