Oranje

Kada smo kod srednje brazde ,ja sam primetio da mi je ove godine na nekim teškim parcelama ona manja:sta: bez obzira kako ga okrenem srednja je iz nekog razloga nijansu manja. Na zemlji gde se lepo oralo ne poznaje se.
I kod mene je ove godine srednja brazda manja, u odnosu na prvu i treću.Isto u lakšem oranju ,gde se zemlja rasipa ne poznaje se.Plug sam uzeo ove godine i kad sam počeo orati prvo sam pomislio da je zakrivljen,ali kako sam odmicao i dolazio na manje zbijenu zemlju primetio sam da lepo slaže.Isto srednja daska i raonik više potrošeniji u odnosu na druge dve.

@Bi Zeleni Oba su dobra!
@ Bobo neznam koji je razlog, to jedino se poznaje gde oranje ide tesko, na pocetku sam mislio da samo kad uhvatim trag od kombajna, al izgleda nije to. Na laksem oranju i uglavnom lepo slaze sve jednake brazde.

Gledajte vi da zemlju proorete na zadatu dubinu a dal će neka brazda malo više dići ili malo niže zemlju tu vi nemožete puno da utičete u ovogodišnjim uslovima kad je zemljište neravnomerno zbijeno, plug je najlepše namestiti u ugari i onda vidiš kako slaže brazdu, tu nesme biti velikih oscilacija višlja niža brazda a posle kad se pređe na tvrđe i teže zemljište onda se podešava plug da radi najravnomernije što može a to su nijanse prilikom podešavanja. Jes da nisam otkrio ameriku al neće da škodi, ko zna možda i grešim.

Mi ce mo ove god izgleda pre da pokoljemo svinje nego da pustimo plug u brazdu :svinja: danas i sutra razbacujemo vestak za pod brazdu, prekosutra Vavedenje, u petak se ne pocinje ni jedan posao, u subotu mozda pustimo plugove, a u nedelju zakazano klanje svinjova...a u ponedeljak mozda padne i sneg :haha:

Ja sam u petak konacno zavrsio sa oranjem,poceli smo sa jednim traktorom,a zavrsili sa 2 :D
103535788412871925687542.jpg
[/IMG]

Blato bilo pa je lepilo na tocak a i bolja je trakcija tockova i manje je proklizavanje kada se u ovakvim uslovima ore bez tocka. Samo sam ga na foru pustio da ide sa prednje strane i da skakuce a ne smeta.

Krajinu ne slusam ali dobre narodnjake da, ovo je bilo bas slucajno :D

Bunja, sto nisi kod brace zakacio neki plug, oni imaju dosta viska :D

Otac juce orao, malo ga i kisa uhvatila, daleko od dobrog, ali sto se mora, nije tesko. Ostalo jos 3ha da se odradi ako vrijeme dozvoli..Evo par slika koje sam danas slikao, juce nisam bio kuci da zabiljezim direktno sa terena...
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

A ja bio uvjeren da je moja zutulja losa... Makar se ne lijepi ovoliko za daske ako nista drugo. Otpor pluga ne zelim ni zamisljati.

Svaka cast na zivcima ;)

Nazad
Vrh