Oranje

Evo nasih oranja od ove godine, ostalo jos 8 ha. Negde se lako ore, negde zetor 1 brzinom zapeva.
dsc0007.jpg

dsc0015.jpg

dsc0019.jpg

dsc2295.jpg

dsc2301.jpg

Tesko oranje ali sa tvojim zetorom i imt 754 koliko vidim, oranje super izgleda na snimku.Jak je to traktor a dobar plug.

Završio i ja oranje sinoć po onoj kiši. Malo na mišiće ali se uradilo uprkos blatu. Evo malo slika, da se odmore oči od ove nepregledne ravnice na forumu. :osmeh:

Hvala svima koji su mi svojim savetima pomogli!

Deni, zasto ti se svaka srednja brazda pozna?? Vidim da imas deflektore na sve tri, crtalo samo na trecoj... Obicno se na nepodesenom trobraznjaku izdvaja ili prva ili treca a srednja samo ako je nesto pomotano? Mozda ja dobro ne vidim ali na trecoj slici od kraja ja vidim 5-6 puta srednju brazdu kao osjetno vislju od prve i trece. Ili srednja dere dublje ili iz nekog razloga hvata vecu sirinu...

Kada smo kod srednje brazde ,ja sam primetio da mi je ove godine na nekim teškim parcelama ona manja:sta: bez obzira kako ga okrenem srednja je iz nekog razloga nijansu manja. Na zemlji gde se lepo oralo ne poznaje se.

Kod oranja s trobraznim plugom, prednja brazda vadi trag od zadnjeg lijevog tocka traktora iz prethodnog prolaza sto se moze poznati u oranju posto je tu ugazenija zemlja. srednja obicno nema crtalo kao ni prednja pa srednja grabi koliko grabi, tu nema mudrosti, treca obicno ima crtalo pa se i ona moze malo "poznati" u masnijoj zemlji.

Ako se srednja pozna kao manja, to moze biti sto ona rasipa zemlju dok prednja vadi ugazeni trag a treca vadi ono sto je crtalo odrezalo i ako je crtalo preduboko, oranje se nece sipati kao na srednjoj brazdi, srednja posto je rastresitija se bolje slegne od ove dvije pa mislis da je niza al na proljece ce se to iznivelirati. Kad krenes orati sipko zemljiste, sve ce grabiti jednako i nece biti niakakve razlike, ove godine je svuda masno i tesko oranje pa se desavaju i ovakve stvari.

Mene pati kako se kod denija bas sredja pozna kao vislja...

Naj prije sam i ja to pomislio ali nije jer se vidi i na zadnjem prolazu gdje je trobrazni plug da je srednja vislja i sira od ostalih...

Mislim da iz nekog razloga hvata malo vecu sirinu i to kad kod je teze oranje ta srednja brazda malo zasere posao, ali nista strasno kad je oranje lakse ne primecuje se neka razlika.
Bobo svaka cast za zapazanje, imas dobro oko!

Prilikom lakseg oranja kad se ore sa dva pluga odnosno dva traktora onda treba voditi racuna i uskladiti istu dubinu da bi brazde bile jednake!

Srednja niukom slučaju nebi trebalo da bude viša . Kod mene je najčešće ona niža , razlog je rekao bobo , a uglavnom je teška zemlja . Isto tako kod starijeg pluga srednja je vidno manje potrošena i daska i raonik je uvjek oštriji , a neznam dal je ikad na srednjoj pukao osigurač.

Nazad
Vrh