Oranje

@mirmag: Manji gas i viša brzina smanjili bi malo potrošnju. Jasno da mu je plug mali i da treba veći, al svejedno oće taj tvoj Dajc malo više "zavirit u rezervar". Neznan kako bi trošio da neore tu laganu zemlju? Jesi oro negdi di je teža zemlja?

Ovo je jedna od manje ugazenih njiva gde sam isao 1 zec i po satu 9km?h,mada mi nije dobro podeseno merenje zbog dimenzija guma.Inace imam njiva kao u Banatu i tu jedva 4 kornjaca...mucio se i sa ovim plugom.

I nemoze vecom brzinom...nema snage za 5 kornjacu ili 2 zec...

Koliko imas brzina na Deutzu? Kako si zadovoljan sa menjacem? Koliko km/h su te brzine sto spominjes na 1800o/min motora?

Po 5 u 3 ranga.Na 1800o/min 4 konjaca je oko 7km/h,a u 1 zec je oko 8,5km/h...
A evo sta se desi kada matorom dam volan u ruke i telefon da snima...:osmeh:

[video=youtube_share;f7LUOgEi9Ho]http://youtu.be/f7LUOgEi9Ho[/video]

Izgore covek...:haha:

Oranje kukuružnjaka na 27-28 cm, NH T-5060 na 1700 o/min, brzina po satu oko 5,5 km/h (sat izbaždaren), a po navigaciji (prilično precizna) oko 4,5-4,7 km/h + plug 3x12" sa potrošnjom oko 18-19 l/kj. Moglo je i brže, al plug nije za brže oranje u tim uvjetima.

e0li11.jpg

Ovdje je oranje bilo lakše (orana djetelina), potrošnju nisam mjerio, al sigurno je bila manja, oko 15 l/kj. Gas isti, al pol brzine više (oko 7,1 km/h, po navigaciji cca 6,5 km). Dubina zicer oko 25 cm.

2hhgc4m.jpg

Uglavnom ove godine se teže ore nego inače. Dosta je talovno.

Moj drug zaorava kukuruzovinu sa MTZ 892 i Vogel Noot M950.

Poslednja izmena:
Po 5 u 3 ranga.Na 1800o/min 4 konjaca je oko 7km/h,a u 1 zec je oko 8,5km/h...
A evo sta se desi kada matorom dam volan u ruke i telefon da snima...:osmeh:

Izgore covek...:haha:
Koji je to plug? Da li bi mogao da nosi neki 3*12 jer se sa ovim plugom igra.
Ide Dajcina bas lepo:ppozdrav:
-------------------------------
Nisam pogledao par postova u nazad i procitao koji plug je u pitanju::sramota::

Ne znam ljudi ali ja sam sa 757 i 820mtz trosio oko 15l po kj,brzina oko 8km/hdubina,28cm....sa rabewerkom 3*33 6,5km/h,dubina28cm 10 do 12 plafon merio sam zemlja je laka ali i ugazena od beraca i kombajna,i nisam mogao da uzorem za dan sa 757 kao sto mogu sa Rabom,mislim na povrsinu jebes ga takva je racunica.

Ja sam sa MTZ 82.1 i 757.30 sa pretplužnjacima išao trećom zec (7 km/h), dubina 25cm a potrošnja je bila 10 l/kj. Nisam mogao da verujem da je tako mala potrošnja pa sam proverio još dva puta i uvek ista. Takođe sam i dubinu proveravao mnogo puta (pogotovo tamo gde je berač radio po mokrom i gde plug izvaljuje sante), i tu je u okviru 25cm (bude i 27-28 u mekšem, kao i 23-24 u tvrđem).

@grunt
Imas bolji ucinak jer imas veci zahvat i manje gubis vreme sa obrtacem na ovratinama nego sa ravnjakom kad je siroka njiva. Kad je uzana njiva 10-15m brze se okrecem sa ravnjakom.

- - - - - - - - - -

@Momo
Rasipanje zemlje je direkto vezano sa ugazenosti i sa tipom zemljista. Danas zao mi je sto nisam slikao - repiste ali peskovita zemlja, rasulo se kao da je zitnica.

Ja sam danas orao kukuruziste i repiste, repiste ide tesko, veoma, nisam mogao da idem brze od 7,5 - 8 km/h, potrosnja oko 13 litara, kukuruz je isao mnogo bolje, danas uradjeno od 7 do 16h oko 11kj.

@grunt
Mozes naravno, samo je greota praviti razor na sredini ako je njiva 10m i dugacka 700-800m. Gubis 10% prinosa.

Nazad
Vrh