Oranje

Danas sam snimao malo oranje . Pri kraju je još nešto malo ostalo , al već je izgleda previše smrzla zemlja . Ova parcela je dosta šarolika i ima dijelova izuzetno teške zemlje .Namjerno sam ovde snimo da se vidi kako u takvim situacijama najviše koristi dynashift ili sl , pričalo se o tome u temi MF pa sam utišo svedno bezvenu muziku da se čuje rad motora kad mijenja rangove .

[video=youtube_share;pCQCMPiOSg0]http://youtu.be/pCQCMPiOSg0[/video]

Pa bogami danas je prvi dan da nije otpustilo uopšte pa i nije baš idealno . Kopirni točak skakuće po smrznutoj površini , a i zemlja se nekako zgusnula i otežala pogotovo tamo gdje je bilo vlage . Na uzglavnicama negdje neće u zemlju plug. Zadnjih dana do danas je bilo idealno , i danas ide solidno al nije to više to.

U subotu se odlično oralo kod mene. Ostalo mi nekih tri hektara, pa sam to sa bratom u subotu završio (case jx60+imt756.20VK i imt549dv+imt755.20NK). Pre toga u petak rastureno 300kg/ha NPK 15:15:15 Elixir Zorka. Parcele su u ravnici blizu reke pa je na mestima gde je zemlja gola toliko smrzlo da plug nije mogao u zemlju.

U subotu se odlično oralo kod mene. Ostalo mi nekih tri hektara, pa sam to sa bratom u subotu završio (case jx60+imt756.20VK i imt549dv+imt755.20NK). Pre toga u petak rastureno 300kg/ha NPK 15:15:15 Elixir Zorka. Parcele su u ravnici blizu reke pa je na mestima gde je zemlja gola toliko smrzlo da plug nije mogao u zemlju.
kako drži korak 549 sa jx-om

kako drži korak 549 sa jx-om

Case je brži od 549, ali to vreme koje dobije u brzini izgubi u uvratinama zbog slabije okretnosti u odnosu na 549.
549 pri oranju izlazi i ulazi u brazdu bez promene brzine, dok kod case mora rikverc da se koristi. Sve su male njive, a kad su veće ostavim veće uvratine pa se onda lakše okrećem.

Inače, moram da pohvalim IMT 549 dv. Traktor se zaista odlično pokazao. Kupljen je 2010. u Agromaksu na Ubu. Ima negde blizu 1000 radnih časova. Do sada samo redovno menjanje ulja i filtera. Nigde on nije pustio ulje, pa se neki i iznenade kad ga vide, pitaju se da li je moguće da je to novi IMT.
U oranju je odličan. Kod nas u selu ima dosta teške zemlje, tako da je plug 755 odličan za njega. E sad da je taj plug još i visoki klirens bilo bi super. Ovako hoće dosta da guši kad se ore duboko strnjište, a slama nije pokupljena. Potrošnja takva da se samo poželeti može.

Heh 549 DV i 755nk... To moze i bez raonika orati. Imao sam takav plug pa mi je bio pre mal za 549. Posudio od ujaka 756.20 vk i probao orati na istoj njivi isti dan da vidim razliku izmedju 755 i 756... Vjerovali vi meni ili ne, 756 se vukao jednako tesko/lako kao i 755 a kvaliteta rada je neusporedivo bolja u korist 756 pluga. Do iduceg ljeta sam kupio 756.2 novobecejski s vogel glavama i preporodio se a za 539 kupio 754.20 s kverneland glavama. 539 nosi 2x12" osjetno LAKSE nego moj prijasnji 755.20.

Pokusaj agregatirati 549 sa 756 plugom i vidjet ces da nije uopce nikakva razlika u tezini vuce a 756 kud i kamo bolji posao odradjuje nego 755.

Potrosnja u oranju s 549 mi je pretprosle jeseni iznosila 9.5l/kj to je super niska potrosnja goriva ali zato mi je ove jeseni popio i 17-18l/kj... Majku mu...

Ja sam mislio da je zapadna mašina superiornija u svakom pogledu :sta:

U svakom pogledu osim potrošnje. Ali case jx 60 ima 59 ks. Njegovu potrošnju bismo mogli da poredimo sa 560. Glupo je porediti ga sa 549, koji je slabiji i dosta manji i lakši traktor.
Ali udobnost, kvalitet izrade, nivo buke u kabini, menjač, daleko je iznad svakog IMT-a.

Nazad
Vrh