Oranje

Koje iživljavanje nad mašinama i nad Zemljom. Ovo nije oranje, ovo je za Nikad ovako, al je već bilo tamo. Ok, poslednju rečenicu sam preterao i ja pa je sam brišem.

Poslednja izmena:
Koje iživljavanje nad mašinama i nad Zemljom. Ovo nije oranje, ovo je za Nikad ovako, al je već bilo tamo. Ok, poslednju rečenicu sam preterao i ja pa je sam brišem.
gresis prijatelju ovi snimci su sa prestiznih takmicenja tj sajmova uzima se u obzir brzina oranja dubina i kvalitet pa se onda sabira i dolazi se do pobednika.a do izrazaja dolazi radionice koje odrzavaju traktore i imaju po svog vozaca i traktor koji se budzi do maximuma od motora do hidraulike jer ih posebno spremaju za ova takmicenja .

e ovo je oranje a i plug.

gresis prijatelju ovi snimci su sa prestiznih takmicenja tj sajmova uzima se u obzir brzina oranja dubina i kvalitet pa se onda sabira i dolazi se do pobednika.a do izrazaja dolazi radionice koje odrzavaju traktore i imaju po svog vozaca i traktor koji se budzi do maximuma od motora do hidraulike jer ih posebno spremaju za ova takmicenja .

e ovo je oranje a i plug.

to nije ni oranje, ni plug.

Mislim da je u pitanju Danska. Kod njih je zemlja pretezno peskovita a ovom metodom vrse mesanje plodne zemlje i peska povecavajuci kvalitet zemljista.

Rigolovanje kao mera bi trebala da se vrsi pre zasnivanja bilo kojih visegodisnjih zasada,nebitno da li voce ili vinograd, ovako se poboljsavaju fizicke osobine zemljista,i spustaju se hraniva na vecu dubinu, rastresa se zemlja,da bi koren mogao ravnomerno i bez problema da se razvija. Inace i ratarska zemljista bi trebalo jednom u nekoliko godina ovako obraditi, zbog rastresanja tzv pluznog djona koji se stvara oranjem na istim dubinama.
Inace jedna prijateljica je rigolovala proslog meseca parcelu gde ce joj biti vinograd, platila preko 1000e po ha, radjeno je 2 dana,ali to je nikakav trosak jer se to visestruko isplati!

Vi trvrdite da bi i ratarska zemlja trebala da se tako obradjuje svakih par godina? Za visegodisnje zasade se slazem, treba rigolovati zemlju da bi taj hranjivi sloj zemlje dosao u zonu korena biljke, ali sta se desava kad se tako radi na parcelama gde se uzgajaju ratarske kulture ?! pa pravimo katastrofu okrecemo zemlju i onaj deo najbogatiji mineralima ide na dno gde koren biljke i ne dolazi a u obradivu zonu podizemo zemlju koja se naziva mrtvica jer je bez ikakvih minerala i hranjivih materija.. Tako da vi jeste u pravu sto se tice razbijanja pluznog djona ali ne rigolovanjem nego podrivacima oni rade na manjoj dubini i ne mesaju i ne kvare strukturu zemlje vec samo razbijaju pluzni djon koji je negnde od 25 do 35cm zavisi ko koliko duboko ore.

Jedno sto puta je ovde ponovljeno da postoji jako mnogo tipova zemljišta koji nemaju veze jedni s drugim i ne važe ista pravila , dokle više ??
aloof-and-bored003.gif

moj rodja kje ove godine orao za kukuruz za silazu na 20cm, nigde niej bilo dublje, plice mozda i jeste, a kukuruz mu je bio as160 i porastao 3m a ovde sade kukuruz svake godine na istom mestu od kad znam

Vi trvrdite da bi i ratarska zemlja trebala da se tako obradjuje svakih par godina? Za visegodisnje zasade se slazem, treba rigolovati zemlju da bi taj hranjivi sloj zemlje dosao u zonu korena biljke, ali sta se desava kad se tako radi na parcelama gde se uzgajaju ratarske kulture ?! pa pravimo katastrofu okrecemo zemlju i onaj deo najbogatiji mineralima ide na dno gde koren biljke i ne dolazi a u obradivu zonu podizemo zemlju koja se naziva mrtvica jer je bez ikakvih minerala i hranjivih materija.. Tako da vi jeste u pravu sto se tice razbijanja pluznog djona ali ne rigolovanjem nego podrivacima oni rade na manjoj dubini i ne mesaju i ne kvare strukturu zemlje vec samo razbijaju pluzni djon koji je negnde od 25 do 35cm zavisi ko koliko duboko ore.

bas sam to hteo da napisem.

u ratarskim kulturama njiva (ne pricajuci o polderima) se sprema plugom. posle "par" godina se stvara puzni djon, a to se probije podrivacima (radna dubina oko 70 cm). brzi i rentabilniji od rigolovanja. praviti rigolovanje "nema smisla" za nas, koji se bavimo ratarstvom, i nemamo dovoljno love za repromaterijale (mineralno dj., i stajsko dj.), da bi celokupnu masu zemlje "prihranili" sa elementima (N, P, K, Zn...). a i mnooogo je vece opterecenje i potrosnja goriva naspram podrivanja.

a "mélylazítás" t.j. podrivanje na oko 70 cm. ((http://mezogeparchivum.hu/tema_talajlazitas.html))

a rigolovanje se vrsi na 50+ cm:

Művelési mélység szerinti csoportosítás:

• sekély szántás (7–17 cm)
  • középmély szántás (18–24 cm)
  • mélyszántás (25–35 cm)
  • mélyítő szántás (36–50 cm)
  • rigolírozás (50 cm felett)

Poslednja izmena:

To ti se zove unisti zemlju pa kupuj vestak kao i svaki dobar kapitalisticki stanovnik ::lose::

алене јел могуће да сте тако танки са обрадивом земљом у Пријепољу...колике су вам парцеле у просеку..
Ja nisam bas iz Prijepolja, Brodarevo ako neko zna gde je ali i u Prijepolju slabo ko poseje psenicu, samo ide kukuruz, u stranama niko nista ne sadi osim vrtova a kukuruz se sadi najvise u ravnici pored reke Lim i lepa je zemlja :osmeh:

Nazad
Vrh