Oranje

Kakve veze ima veličina???
Veličinu sam spomenuo u smislu gabarita i mase. A masa traktora (pa i drugih vozila) i te kako ima uticaja na potrošnju goriva.

Po meni je glupo porediti traktore različite snage motora. Ali to se na ovom forumu često radi.

Nisi druže u pravu,potrošnja se gleda naspram urađenog posla...
Konkretno kod mene dok sam orao s 577 potrošnja mi je bila ista il manja u odnosu na 539.
Sad s 5106 imam nešto veću potrošnju u oranju u odnosu na ova dva.

Tako je. Ovdje se konkretno prica o oranju dakle nema veze snaga traktora nego se gleda cjeli agregat kao cjelina koja "trosi" na odredjeni uradjeni posao tj. kroz neko odredjeno vrijeme.

Ili se mjeri potrosnja po jutru/hektaru ili po satu rada (naravno mislim na suncani sat, ne na traktorski radni sat posto ne broje svi traktori jednako.)

Sto kaze Montoya, 539 je trosio u oranju oko 10-11 litara po jutru, 549 nekih 10l a brena hoce potegnuti prosjek i do 12l po jutru.

Kad gledamo potrosnju po satu, dobijaju se totalno razliciti rezultati s obzirom na snagu traktora i tezinu rada koji obavlja kroz to vrijeme ali treba uzeti u obzir i uradjenu povrsinu u tom vremenskom periodu.

Moje misljenje je da je u ovom primjeru zahvalnije mjeriti potrosnju "po jutru oranja" nego po snazi traktora...

Gospodine @ Darko Dren,
slabo Vi poznajete materiju, a još hoćete da se ubedjujete sa ljudima koji mnogo više znaju nego što ste Vi mislili pa Vaši postovi ispadaju smešni.Ako niste sigurni u svoje znanje pitajte njih da Vam lepo objasne i da se niko ne smeje više Vašim postovima. :ppozdrav:.

Bolje da se držite svi teme oranja nego potrošnje!

Gospodine @ Panonstib,
priznajem da slabo poznajem materiju. Nemam niti sam imao nameru da se ubedjujem, pogotovo ne sa članovima koji su komentarisali danas u ovoj temi, a koje izuzetno cenim jer forum pratim od samog osnivanja. Znam da znaju mnogo više nego ja. Svakodnevno pratim forum, ali retko pišem. Nisam od onih da pišem da bih pisao i da bih imao na hiljade postova.

Došlo je do nesporazuma. Nisam se ni ja najbolje izrazio, a neke stvari slabo poznajem što se tiče mehanike. Inače, čitao sam i ovde na forumu a i u nekoj skripti sa mašinskog fakulteta o uticaju mase vozila na potrošnju goriva. Zato sam i spomenuo težinu traktora.
Prihvatam svaku sugestiju, ispravku, savet i slično... :ppozdrav: Ali, da ne idemo u off.

Naime, hteo bih da kažem da sa case ih jx 60 nikada nismo mogli da potrošimo na hektaru oranja isto kao sa IMT549. Govorim o agregatiranju case jx60 sa imt756.20 vk i imt549dv sa imt 755.20nk. Case je uvek veću potrošnju imao. Nije to neka Bog zna kolika razlika, ali troši više. Sledeće godine imam u planu da kupim imt 757.20 pa ću videti kako će biti.

Uzmimo dva ista traktora sa dva različita šofera po teparamentu pa neće biti ista potrošnja...
Isključujem se iz diskusije jer ne vodi ničem a i :off_topic:
Poređenje koje sam naveo nije zlonamerno al je prostim računom realno ili bi možda bilo realno da je obrnuta situacija što se brenda tiče....

A lepo sam rekao da pišete o oranju.O potrošnji ćemo na drugom mestu i kada se prikupe svi podatci i pravilno izvrši agrgatiranje agregata.Ovako je sve bez veze i nema smisla pisati jer će se mnogi smejati sa napisanim postovima.Tema je oranje pa se toga i držite. :ppozdrav:

@Darko Dren@I ja sam bio u sličnoj zabludi pre dvadesetak godina, i bio sam ubedjen da niko nemože potrošiti manje od mog Štore 402 jer kod mene nikad nije prešao 15l. po ha i pitao se zašto ljudi kupuju teške traktore a neoru sa 3 štore. Međutim isto potrošim i sa ovim Masseyem a uradim brže i više udobnije čak i kvalitetnije i dublje.Da stavim i jednu sličicu pa da nebude opet :off_topic:
2d2gbw7.jpg

Evo i jedna dobra čivija .Bio šaraf sa maticom i otkačio se i zabijem ove rocange i izdrže 10 dana. Izgleda da je samo bitna da je što duža čivija da je nemože izbaciti ,naravno pod uslovom da je bolcn uvek vertikalan.
2m3iliq.jpg

Ma to je nesto stavljeno pre par godina bez lezaja, pa se sad to zajelo i mora na remont nego sve cekam da zavrsim oranje pa onda :ppozdrav:
Borko kupio sam u Smed.Palanku raonike za leskovacki plug sa onim vrhovima sa dve ostrice .Proba je izvrsena i dvoristu verovao ili ne na pola metra plug se potopio,slikao sam i slike postavljam za vikend.

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Danasnje oranje....i posle kazu lemind ne slaze lepo brazdu...Lemind i t40dw su bila idealna kombinacija,za oranje danas po vlaznom zemljistu...orano drugom brzom,potrosnja oko 8l na 35 ari..bilo je proklizavanja,ali sve je to resila prednja vuca,nigde nisam gazio blokadu..

Evo i par snimaka

Evo ova kombinacija je ovu jesen izorala 180 jutara, nismo planirali toliko imat ali nažalost svu uljanu repicu smo morali preorat miševi su ju rješili !
2v0zcqp.jpg

2m7xapd.jpg

Radni zahvat je namješten na 45cm po glavi prosjecna brzina kretanja je 6km/h, potrošnju za 12 sati rada ocjedi rezervar nema kapi vise unutra !

PS- evo kako se tu oralo prije par godina sad smo mi to doveli u red malo posto je ovo državna zemlja !

Nazad
Vrh