Oranje

Evo malo zimske idile.......
fotografija0483.jpg
[/IMG]
Naišao poštar pa i on hteo da ga "sankam" :haha:
fotografija0484.jpg
[/IMG]
Slike friške od jutros....:ppozdrav:

I onda kad vidis da nasa zemlja nece roditi nista bolje od tvoje, sta ces onda? Mislis da mi nemamo zemlje koje maste daske? U svakom ataru je ima, pitanje je samo kakvom masinom se priprema za setvu i kada se priprema jer svaka zemlja moze da se ucini za setvu..pitanje je samo kako ce roditi.

Ne kupujem stajnjak, od nasih krava je.

Zadnju uslužnu parcelu sam orao dva dana pre ovih kiša i snega.U svakoj i maloj dolji sam morao da poplićujem jer se traktor jednostavno zaustavljao i ukopavao.Zemlja je takva da jako teško propušta vodu.Jednostavno je nekako zadržava u tom površinsklom sloju i pravi zemlju muljevitom.Veruj da na plugu koji je orao 8 dana neće da klizi zemlja sa daski kad se uđe u pojedine njive.To bi ličilo na sve sem na oranje.Zato ja na osnovu nekog iskustva sve strnjike orem krajem augusta ili početkom septembra kada sam rasterećen poslom.Kukuruzišta orem odmah nakon skidanja kukuruza kako me ne bi dočekalo ovakvo vreme.Ko ima mnogo za oranje ,a slaba mehanizacija, i nije čudo da dočeka ovo vreme.Jave se i neki problemi pa se malo odloži.Ali pored ovakve jeseni ko nije uzorao ,a nije imao prethodne probleme,je lenj čovek i bolje da se poljoprivredom ne bavi.

moj jedan stariji poznanik je rakao (pre par godina, kad smo imali jesen kao i ove godine) da treba da se oduzme zemlja od tih koji nisu jos uzorali ove jeseni.

inace i mi oremo strnjike krajem avgusta (vucemo stajnjak, pa oranje o'ma' posle dan-2).
a i kukuruziste iste kao kolega diklofen posle skidanja, cim stignemo.

- - - - - - - - - -

Ima ko je kasno skidao kukuruz zbog vlage pa nije uzorao. Meni je ostalo jos da podjubrim stajnjakom jos nekih 6,5kj i da uzorem i onda zurka sa gruberom sredjivanje razora i uzglavnica.

svaka cast, 6,5 kj sa stajnjakom... skidam kapu.

- - - - - - - - - -

I onda kad vidis da nasa zemlja nece roditi nista bolje od tvoje, sta ces onda? Mislis da mi nemamo zemlje koje maste daske? U svakom ataru je ima, pitanje je samo kakvom masinom se priprema za setvu i kada se priprema jer svaka zemlja moze da se ucini za setvu..pitanje je samo kako ce roditi.

Ne kupujem stajnjak, od nasih krava je.

mozda nece roditi vise, ali i ne bih ulozio toliko za oranje (gorivo, zbog teske zemlje; trenje masina zbog iste...), spremanje (na prolece prvo drljacom, pa 2X setvospremacem itd.).

i jos jednom skidam kapu, sto i toliko krava (i stajnjaka) imate (i to "svoje") i izvucete! :ppozdrav:

Kad je traktor pravi (pod pojmom 'pravi' podrazumevam traktor koji ima dovoljno kg za svoju snagu da ore i po mokrom i masnu zemlju sa minimalnim proklizavanjem i slatine i jos kojesta) onda nema brige za obradu zemlje jer nisu katastrofalne razlike u potrosnji goriva na 'gornjim' zemljama i u ritovima. Orao sam i prvu klasu koja ide lako, i prvu klasu koja ide normalno i sestu klasu koja ide solidno i sestu klasu gde plug hoce da se rasklopi pa se ne zalim.

Svake godine podjubrimo toliko samo sto ne sejem zito pa ne mogu u leto da vucem taj stajnjak. Sada sam igrom slucaja posejao zito ali na drzavno zemljiste na kojem jedino zito moze da uspe kako treba.

Ja ću dati oglas da menja 100kj moje zemlje za takvih 50kj.Valjda će neko da se javi.

Za.ebao bi se. Ima kod nas takve zemlje, jako lako se ore, lako se priprema ali bude prccc kada je susa, a u onoj gde se lepi za plug i kada je suvo bude sasvim solidan rod. Nemojte me pogresno shvatiti nisam hteo da kazem da ne valja ta zemlja gore na slikama. Verovatno je jako kvalitetna i radja bolje u normalnim godinama od nase ritske crnice, ali u zadnje vreme retko koja je normalna.

Neznam na koga se odnosi pitanje. Ja imam belorusa 1221.3 i vuce vogelov 1020M trobrazdni obrtac. Oranje ide bez vecih problema.

kod nas se lepo vuce sa 40 ks po brazdi. a ima i ljudi koji sa 105 ks rusem pokusavaju da oru sa 3 brazde ali to njihovo oranje je 24 cm dubine i na 3 godine rade prednji most. bez 40 konja po brazdi nema leba...

Koliko ti Masej trosi na sat ili za koliko uzores jutro zemlje pa cemo sami izracunati?

Nikad necu razumeti ljude koji tvrde potrebnu snagu po pluznom telu. Jel to sad treba da znaci da za recimo Vogela kojeg sam vukao na 3x30cm zahvatu i za onu moju bedeviju od pluga koji ima zahvat 3x45cm treba 120 konja???

Poslednja izmena:
ima svasta jedan moj drug je juce orao sa svojim mccormikom 150 2010.god trakor i zaribao mu u brazdi.treci klip je zaribo i pokrivio ventile.nema vise od 2000 r/c.ja godisnje sa svojim djubretom nemogu vise od 1,5 kj da podjubrim pa onda dokupim.a bubu mora imati 30 krava.

Bubu nemoze se tako gledati ,kao sto se nemoze ni racunati potrosnja po satu nije realna slika neoslikava potrosnju . Tek potrosnja moze da varira od slucaja do slucaja i mnogo faktora uticu na nju kao i za potrebnu sillu za vucu itd .

evo i mi zavrsili pre 12 dana oranje, ja prezadovoljan zahvat 3x45, dubina 30-32 cm a potrosnja 12l/kj. :)

kod nas se lepo vuce sa 40 ks po brazdi. a ima i ljudi koji sa 105 ks rusem pokusavaju da oru sa 3 brazde ali to njihovo oranje je 24 cm dubine i na 3 godine rade prednji most. bez 40 konja po brazdi nema leba...

Sta bih rekao za nase zemlje gde ima brda + ilovaca. Trebalo bih po tvojoj racunici 100 ks po brazdi.

Za.ebao bi se. Ima kod nas takve zemlje, jako lako se ore, lako se priprema ali bude prccc kada je susa, a u onoj gde se lepi za plug i kada je suvo bude sasvim solidan rod. Nemojte me pogresno shvatiti nisam hteo da kazem da ne valja ta zemlja gore na slikama. Verovatno je jako kvalitetna i radja bolje u normalnim godinama od nase ritske crnice, ali u zadnje vreme retko koja je normalna.
Jedan moj rodjak ima objasnjenje koje glasi ovako... "bolja je dobra zemlja od lose" i koliko god smesno delovalo dok se cita,svaki naredni puta kad ponavljas,i svake godine kako rod dolazi,ispada izuzetno dobro receno...inace"dobre zemlje" (zemlja koja se lako radi,nije podvodna,i nije slatina)radimo jako malo,jer je ima 5% atara,ali koliko god BOLJE radio onu "losu",ova "dobra" uvek DA vise-i to godinama,i kad je bila susa(u prolece bilo sipko-sacuvalo vlage),i kad je bilo poplava(vislji teren,nema vode) i kad je bilo kriticno sa oprasivanjem kukuruza,kao prosle godine...a da ne spominjemo sto svake godine se iskida nesto,polomi plug,brdo srafova osiguravajucih,i naravno 80% prethodnih godina izlomim sebe,svoja ledja i nekoliko drzalja,lopata i asova ispustajuci vodu koja zna da potopi pola atara....sta vise da pisem...a cici sto pise pretpostavljam da je peskovita zemlja,ona se lako radi,ali kad zasusi...

bubu - ja mislim da ti mnogo vise od mene znas da nema potrebe da ti objasnjavam. ja sam govorio o istim plugovima imt zahvatom 35 po brazdi.Sad stvarno neznam kakva je zemlja kod tebe i kako se kod vas vuce samo sam rekao kako se kod nas gleda na to.

Nazad
Vrh