Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zadnju uslužnu parcelu sam orao dva dana pre ovih kiša i snega.U svakoj i maloj dolji sam morao da poplićujem jer se traktor jednostavno zaustavljao i ukopavao.Zemlja je takva da jako teško propušta vodu.Jednostavno je nekako zadržava u tom površinsklom sloju i pravi zemlju muljevitom.Veruj da na plugu koji je orao 8 dana neće da klizi zemlja sa daski kad se uđe u pojedine njive.To bi ličilo na sve sem na oranje.Zato ja na osnovu nekog iskustva sve strnjike orem krajem augusta ili početkom septembra kada sam rasterećen poslom.Kukuruzišta orem odmah nakon skidanja kukuruza kako me ne bi dočekalo ovakvo vreme.Ko ima mnogo za oranje ,a slaba mehanizacija, i nije čudo da dočeka ovo vreme.Jave se i neki problemi pa se malo odloži.Ali pored ovakve jeseni ko nije uzorao ,a nije imao prethodne probleme,je lenj čovek i bolje da se poljoprivredom ne bavi.
Ima ko je kasno skidao kukuruz zbog vlage pa nije uzorao. Meni je ostalo jos da podjubrim stajnjakom jos nekih 6,5kj i da uzorem i onda zurka sa gruberom sredjivanje razora i uzglavnica.
I onda kad vidis da nasa zemlja nece roditi nista bolje od tvoje, sta ces onda? Mislis da mi nemamo zemlje koje maste daske? U svakom ataru je ima, pitanje je samo kakvom masinom se priprema za setvu i kada se priprema jer svaka zemlja moze da se ucini za setvu..pitanje je samo kako ce roditi.
Ne kupujem stajnjak, od nasih krava je.
Ja ću dati oglas da menja 100kj moje zemlje za takvih 50kj.Valjda će neko da se javi.
kod nas se lepo vuce sa 40 ks po brazdi. a ima i ljudi koji sa 105 ks rusem pokusavaju da oru sa 3 brazde ali to njihovo oranje je 24 cm dubine i na 3 godine rade prednji most. bez 40 konja po brazdi nema leba...
Jedan moj rodjak ima objasnjenje koje glasi ovako... "bolja je dobra zemlja od lose" i koliko god smesno delovalo dok se cita,svaki naredni puta kad ponavljas,i svake godine kako rod dolazi,ispada izuzetno dobro receno...inace"dobre zemlje" (zemlja koja se lako radi,nije podvodna,i nije slatina)radimo jako malo,jer je ima 5% atara,ali koliko god BOLJE radio onu "losu",ova "dobra" uvek DA vise-i to godinama,i kad je bila susa(u prolece bilo sipko-sacuvalo vlage),i kad je bilo poplava(vislji teren,nema vode) i kad je bilo kriticno sa oprasivanjem kukuruza,kao prosle godine...a da ne spominjemo sto svake godine se iskida nesto,polomi plug,brdo srafova osiguravajucih,i naravno 80% prethodnih godina izlomim sebe,svoja ledja i nekoliko drzalja,lopata i asova ispustajuci vodu koja zna da potopi pola atara....sta vise da pisem...a cici sto pise pretpostavljam da je peskovita zemlja,ona se lako radi,ali kad zasusi...Za.ebao bi se. Ima kod nas takve zemlje, jako lako se ore, lako se priprema ali bude prccc kada je susa, a u onoj gde se lepi za plug i kada je suvo bude sasvim solidan rod. Nemojte me pogresno shvatiti nisam hteo da kazem da ne valja ta zemlja gore na slikama. Verovatno je jako kvalitetna i radja bolje u normalnim godinama od nase ritske crnice, ali u zadnje vreme retko koja je normalna.