Oranje

Jutros otisao da orem,brate mili nema sanse,nizbrdo nemogu da mrdnem sa blokadom,zemlja zaledila 25cm u dubinu,stene izvaljuje ovo sto sam uspeo na silu da probam.Uzorao celih 20 metara i vratio se kuci.

Nema nista bez 80 konja za oranje,samo gas,zemlja sve vise sabijena,od ovih traktorcica vise nema leba u oranju.Samo mucenje.

Zavisi kakvo je zemljiste. Ja sam pre nove godine orao usluzno neke manje parcele na jednoj se zemlja prosipala kako se lako oralo dok na drugoj 100m daljoj jedva plug ulazio u zemlju jedva sam nekako poorao dosta puta mi traktor zanosio u desnu stranu koliko je bilo tvrdo.
Ove godine cu nadam se kupiti jedan T-40 koji ce samo sluziti za oranje i nista drugo jer ovako muciti se sa malim traktoricem nema smisla ni efekta.

Bome je i meni tako bilo jedva sam uzorao s prvom vučom ali bilo je brdo nabito jedva je plug 25 išao u dubinu.

Ja orao danas nekih pola ha,uzeo njivu u arendu i nije bilo lose,kako njiva nije radjena 3 god.U kombinaciji imr 65 uvek sa blokadom i imt 756 :osmeh:

I ja sam danas orao vocnjak gde sam sljive povadio od 10a za krompir,nisam stigao jesenas,nije lose islo ,samo sto sam morao lance da stavim na prednje gume na UTB i blokada i ide odlicno,ali je i stajsko djubre izvuceno.:osmeh:

Poslednja izmena:
Ipak sam orao danas,poceo u 12 kad je otoplilo i uzorao hektar za 5sati,brdo,blato sacuvaj boze,traktor je bio toliko kaljav da je to strasno,hauba sva od blata,ali uspeo sam,uvratine su bile zestoke jer su pod velikim nagibom pa sam uspeo dva puta da prevrnem traktor na bok,da kazem da naslonim na bedem,pa dodje burazer da me vrati u normalu pa se zaglavi,ma komedija,letimo po vratinama kao po loju,bilo je zanimljivo ulaziti u brazdu uz vise pokusaja u krug.

Kad sam dosao kuci moji su se krstili kad su videli nasta lici traktor,jedva sam ga oprao.

Lanac provučen kroz zadnju lijevu felgu, a nekad i kroz obe felge i blokada su me puno puta spasili u oranju sa fergusonom po blatu i po snijegu. Da nebi bilo zašto se oralo po blatu i po snijegu, orane su tuđe njive i bašče na zahtjev vlasnika.

Nema gadnijeg nego orati tako ja to izbjegavam .
Cekam lijepo vrijeme pa makar bio praznik neznam kakav.

juce smo orali do 12 i onda se gornji sloj otpustio i nista od oranja danas nismo ni pokusavali.dzabe i prednja i preko 80 ks i 4200kg odgore se otpustilo a dole zaledjeno jer je tanjirano kukuruziste pa je to problem.

Nazad
Vrh