Oranje

Koliko duboko idete duboko u zimskom oranju za kukuruz i po vasem misljenju koliko to utice na prinos ??

Mene je glava zabolela kad sam video da na mestima gde sam orao u jesen 33cm nije bilo nista kukuruza ,a komsija nije ni orao vec je svoj parlog potanjirao u prolece i posejao kukuruz i bio je kao u najboljoj godini ::samo bes:: Kod nas je ove godine rodilo samo neradnicima a oni koji su ulozili i odradili sve kako treba jako su lose prosli ::lose::

Postavio sam ovo pitanje iz razloga jer kako pricam sa ljudima po okolini, vodi se vecita diskusiija. Jedni tvrde bez 30-40cm nemas nikakav kukuruz, drugi dovoljno je 20-tak cm, a treci kazu da ne mora ni da se ore vec samo da istanjira nekom teskom tanjiracom. Ja sam prosle jeseni orao sa 539 na dubini oko 20cm i ove godine sam imao iz 3 hektara 13t zrna, sto smatram odlicnim s obzirom na susu.
E sad sam nesto razmisljao da sledece jeseni u jednoj parceli da predjem jednom tanjiracom preko strnjike i u prolece da prodjem jos jednom i da posadim kukuruz, cisto da testiram. E sad koliko je to dobra ideja videcemo. Nadam se da nisam otisao u :off_topic:

U godini kao što je ova 2012 ni sklop nije bio presudan faktor za prinos.Kao što je napisao kolega Worm ko god je uradio strmo one stvari imao je kukuruza i to imao.

Kad reče to ove godine sam primjetio na par njiva kad sam orao da smrdi nekako zemlja , što ti reče slično kao bijeli luk ili neka vrsta truleži. Čini mi se da je to zbog toga što je bilo dosta poniklog kukuruza ba ga "spržio" onaj jedan rani mraz koji je bio ovde . Dosad nisam primjetio takav "miris" .

Nazad
Vrh