Oranje

Mi nikada nismo orali po snegu, bilo je i kasnih oranja u decembru i januaru , pa nekad i februaru (2010 kad je repa ostala), tada su uslovi bili svakakvi samo ne za oranje, i kad smrzne traktoru je teško da ore a ne kad je sneg ili blato... Ovo godine je bilo prilično dugo vreme za oranje i beš nevidim niakav razlog da nekome ostaje, ali ako je ostalo, onda sam pobornik da se to uzore rano na proleće ili možda ako još bude prilike a ne kao ovaj s 2050 samo pati traktor...

Moram se ponovo uključiti u komentare oko ovog oranja po snegu, kao prvo nisam rekao da SADA netreba orati po snegu već da to treba izbegavati da se radi , međutim kakva je trenutna situacija zemlja ispod snega je još uvek u plusu kao i sloj na 30 cm isto tako da par santima snege nemože narušiti strukturu tj. ostati do proleća nema šanse otopiće se za par dana sigurno ali se sigurno treba voditi o više parametara kada i kako ovu operaciju izvesti, jedan od saveta je da predpružnjake po mogućstvu ne koristiti. Nisam ni jednom namerno ili po izmišljenim pričama pisao već govorim o iskustvu od preko 40 god. na traktoru tako da od prazni priča nema ništa i uz dužno poštovanje svih imate pravo na svoje mišljenje kao i iskustvo ali ekspirementi su najbolji pokazatelj uspeha ili neuspeha posla, nekaže se da paor je najgori đak jer svake godine ide u prvi razred. A zašto je nekom pa i meni ostalo neuzoranog razloga ima sigurno i verujem da su opravdani bar kod mene - neću dve godine uzastopno praviti televizore, bolje je da ugari ostavim za proleće i uradim direktnu setvu sigurno će biti bolje nego ovo raditi.

Zemlja bude gnjetava i hladna kad se zaorava sneg! Za to ih oremo kad se ore ne zaoravamo sneg sejemo kad se seje sredinom aprila! Komentarises nesto sto u celosti nisi ni procitao mozda si i procitao ali si kao po obicaju slabo upamtio...
Nisam komentarisao,samo pitao.

Neko je pisao za Stari Tamis,njima redovno ostaje deo parcela koje oru po snegu i nikad nije bio losiji usev nego na drugim parcelama.Takodje isto i na svojim parcelama kad mi iz nekog razloga ostane da orem po snegu nisam primetio bilo kakvu razliku ali isto tako verujem i clanovima koji su napisali da su imali negativne posledice posle zaoravanja snega,jednostavno raznih slucajeva ima i iskustva su razlicita.Sigurno da jos x fektora utice na to da li ce biti ovako ili onako.

Poslednja izmena:
Za svo vreme od kada se bavim poljoprivredom nikada nisam orao po snegu i samo jednom u proleće (prošle godine,Bolje je riljati u jesen nego orati na proleće ( bar kod nas),Ove godine su bili više nego povoljni uslovi za oranje a i vremena je bilo dovoljno ali uvek ima onih koji nisu uzorali pa ni ova godina nije izuzerak.Neko nema novca za naftu,nekom iskrsli drugi problemi.Kako ko radi tako se i može nadati.

Nisam komentarisao,samo pitao.

Neko je pisao za Stari Tamis,njima redovno ostaje deo parcela koje oru po snegu i nikad nije bio losiji usev nego na drugim parcelama.Takodje isto i na svojim parcelama kad mi iz nekog razloga ostane da orem po snegu nisam primetio bilo kakvu razliku ali isto tako verujem i clanovima koji su napisali da su imali negativne posledice posle zaoravanja snega,jednostavno raznih slucajeva ima i iskustva su razlicita.Sigurno da jos x fektora utice na to da li ce biti ovako ili onako.

Druze nemoj pogresno da me shvatis, zaoravanje snega koje sam opisao vazi za Sumadijske njive koje su na severnoj strani brda. Ne vazi za celu Srbiju a ponajmanje za Vojvodinu u kojoj su njive ravne i celodnevno izlozene suncu. Njive u Banatu su meni nepoznate tako da ne mogu da komentarisem kako se ponasaju usevi na njima kad se zaorava sneg, ali igrom slucaja zivim na selu na juznoj strani brda od susednog brda mi je okrenuda severna strana pa tako kao na dlanu godinama posmatram ponasanje useva na tim njivama.
Zavisi sta se podrazumeva pod zaoravanjem snega, sneg koji je tek jedva prekrio zemlju kao na snimku ili ovaj sneg od 20cm kakav je sada...

Znam za kombinat Stari Tamis prolazim tuda kad idem za Dolovo. Na tim njivama koliko se secam bila je soja, prolazio sam krajem oktobra ni jedna njiva u tom kraju nije bila poorana, obradjene su bile samo one njive na kojima je posejana psenica.

Za svo vreme od kada se bavim poljoprivredom nikada nisam orao po snegu i samo jednom u proleće (prošle godine,Bolje je riljati u jesen nego orati na proleće ( bar kod nas),Ove godine su bili više nego povoljni uslovi za oranje a i vremena je bilo dovoljno ali uvek ima onih koji nisu uzorali pa ni ova godina nije izuzerak.Neko nema novca za naftu,nekom iskrsli drugi problemi.Kako ko radi tako se i može nadati.
Verovatno je svuda bolje uzorati u jesen nego u prolece,takodje nisam nikad orao u prolece a samo jednom po snegu.Kad sam napisao 'iz nekog razloga'mislio sam kasnije uzimanje u zakup ili poplavu pa nemoze da se udje u njivu.A razlog 'nemam para za naftu' za mene nije opravdanje nego cista neodgovornost,mogu da nemam para za cigare,za sok, za gorivo za auto....to sve razumem ali naftu za traktor ne mogu da razumem,to bi bilo isto kao kad bi neko ko radi u nekoj firmi rekao da sutra nemoze na posao jer nema pare za autobusku kartu.Izvinjavam se za:off_topic:.

Verovatno je svuda bolje uzorati u jesen nego u prolece,takodje nisam nikad orao u prolece a samo jednom po snegu.Kad sam napisao 'iz nekog razloga'mislio sam kasnije uzimanje u zakup ili poplavu pa nemoze da se udje u njivu.A razlog 'nemam para za naftu' za mene nije opravdanje nego cista neodgovornost,mogu da nemam para za cigare,za sok, za gorivo za auto....to sve razumem ali naftu za traktor ne mogu da razumem,to bi bilo isto kao kad bi neko ko radi u nekoj firmi rekao da sutra nemoze na posao jer nema pare za autobusku kartu.Izvinjavam se za:off_topic:.

Budi siguran da ima i takvih.Drugo je kad ne može da se uđe ( tako sam i ja prošao prošle godine) ili kad neko ima više zemlje pa mu je jedan deo ostao ili dođe do većeg kvara na traktoru ali ima ljudi koji žive od toga ali ipak misle da ima vremena za oranje.Ko zna kada će se sad moći ući u njive a koliko vidim biće još kojekakvih padavina.

I ja sam generalnu ove jeseni radio u pola oranja jer sam racunao da ce da izgura ali sam se bojao dalje da ga vozim i rasturili smo ga.Za 3 dana traktor je bio sklopljen i upaljen i za 2-3 dana posle generalne se vratio u brazdu.

Evo jedan video sa ovogodisnjeg oranja da vidite kako to ide kod mene u ataru gde je zemlja laka za obradu! Taktor je mtz 82 brzina je 6 zec, inace orem 5 zec ali je na toj i jos par njiva bas lako islo!

@dragan.kovacev
Nemam deflektore imam predpluznjake, ali mi je gusilo u kukuruzistu pa sam ih skinuo!

@MOMOSARIC
Ne, to je bila strnjika od psenice, ali je izgorelo jos u oktobru (kad se masovno palilo) pa je njiva sad dosla potpuno cista!

to se meni prosle god. desavalo, gusilo u kukuruzistu.
podignem predpluznjake a oranje preliva preko daske i sljam ostaje gore.
zato sam ove god stavio deflektore, ako dodje do gusenja sa predpluz. skinem ih i deflektori odrade dobar posao.
samo sto ove god. nije bilo gusenja, jel je za razliku od prosle jeseni sada bilo kise i masa nije bila nasusurena nego slegnuta i natrula.
i dosta sam potanjirao zbog v.djubriva da mi ne upale.

I ja sam razmisljao o ugradnji deflektora, ali sam odusta jer se nadam da ce sledece godine doci zamena za ovu kombinaciju traktor-plug :osmeh:

Danas sam uzeo pod zakup jednu parcelu od 2,40 ha.
Cekam par dana da malo otopi sneg i krecem sa oranjem. Ako bude suse na leto bar ce koren kukuruza imati sta da hladi.

Nazad
Vrh