Oranje

Ko zaore sneg istruli mu seme posle setve. Ne moze da nikne posle setve jer zemlji treba mnogo vise vremena da se zagreje. Ako je podosojna njiva (njiva koja nije na suncanoj strani) sneg cete naci u zemlji i pocetkom juna. Provereno.
Na kojoj je to nadmoskoj visini?

ja sam zaoravao snijeg ranijih godina i nisam primijetio razlike ,a to da ce snijega biti u junu od toga nema nista ,snijeg kad dodje u dubino oko 25 cm u toj dubini ni zemlja nije smrzla on se otopi, a da sjeme istruli pa na koju dubinu se seje kukuruz na 25 ili 5 cm , t

Nazalost, imao sam prilike da orem po snegu, i mogu reci da je to tesko silovanje i zemljista, i masina, a i coveka... Ali ipak mislim da je bolje orati u decembru po snegu, nego u feb/mar po suvom.
Imao sam pre dve godine slucaj da su mi neke parcele bile zapocete u novembru po suvom, a zavrsene u januaru po snegu, i mogu reci da nisam primetio razliku u sklopu, ili prinosu. Cuo sam i ja price da ako zaores sneg, mozes ga naci i u maju u zemljistu. Ne kazem da nije bilo slucajeva, u nekim godinama, i na nekom tipu zemljista, ali ja tih problema nisam imao.

ja bi rekao da ovde bas i nema nesto puno snega to je sve normalno kao da ga i nema kod nas u backoj zavejalo pa kad uletis a ne znas da je brazda do brade:ppozdrav:

Na kojoj je to nadmoskoj visini?

Upis vazi za "podosojne njive" tako se u Sumadiji zovu njive koje se nalaze na severnoj strani brda koje sunce obasjava tek u drugoj polovini dana. I taj sneg se moze naci ispod zemlje i pocetkom juna, cak i da nema snega ako se istopio zemlja je gnjetava i hladna u kojoj seme obavezno istruli.U vojvodini neznam kakva je zemlja ori te i po smetovima ako vam se ore!
Upis razumeju ljudi iz brdovitih krajeva ko ne razume i ne zna nemoj da pise gluposti...

Još jednom hvala članu Ganga što nas podsjeti na tako nešto. Kasnije sam vraćao film , tačno znam kad se oralo po snijegu , koji dio njive jesta a koji je oran kasnije i ranije . Sjetio sam se slučaja i kod drugog čovjeka da je bio slabiji prinos , u stvari neznam tačno za prinos ali zanimljivo kukuruz je isto bio nižeg rasta. Sad se definitivno slažem da ima tu nešto i da treba izbjegavati oranje po snijegu.

Kod nas je bilo godina kada je zadruga orala sa Sliterima po snegu i to je dubina koju retko ko kod nas postize u oranju.
Usevi su im uvek ispred svih ostalih.
Voleo bih da ovaj clan sto je napisao juce da ore kombinat Stari Tamis nas obavesti tamo negde u avgustu
da cujemo ima li zime na tim njivama.
Mozda ste vi suvise severno pa kod vas kasnije stize prolece. :haha:
Mala sala, nemojte zameriti.

Pa slažeš li se bar da je kasnije sijani kukuruz u topliju zemlju ( u maju recimo) po pravilu viši od rano sijanog . Moguće da on i ima "potencijal " da bolje i rodi ali ga sasiječe vrućina i suša u oplodnji pa zbog toga raniji češće bolje rodi.

Kod nas je bilo godina kada je zadruga orala sa Sliterima po snegu i to je dubina koju retko ko kod nas postize u oranju.
Usevi su im uvek ispred svih ostalih.
Voleo bih da ovaj clan sto je napisao juce da ore kombinat Stari Tamis nas obavesti tamo negde u avgustu
da cujemo ima li zime na tim njivama.
Mozda ste vi suvise severno pa kod vas kasnije stize prolece. :haha:
Mala sala, nemojte zameriti.
Mozda je glupo sto pitam... Sta su to Sliteri? Neka vrsta traktora ili? Kucam na google, ali mi nista ne pokazuje slicno...

Poslednja izmena:
Kucas pogresno ukucaj na google Schluter,to je marka traktora koja je po meni odlicna samo sto ih je malo u Srbiji.Traktori su se proizvodili u Nemackoj.Traktori su stvarno neunistivi.Imas temu Schluter pa malo pogledaj :osmeh:

Da, traktori
Ovako nesto
2qsyvdc.jpg

Nazad
Vrh