Oranje

Što tako Aco za 757 plug? Radim sa njim i sa mtz 82 ide to lepo, jedino me kod njega razvori nerviraju svake godine po nešto eksperimentišem da ispadnu što bolje da ih lakše zatvorim u proleće .
Kolega Bojčetić traktor vuče plug po meni i brže od 10 kmh koliko piše na satu, odlična kombinacija rus i taj plug, svidja mi se baš ! Kaži mi kolega kad se kukuruzište ore jel zna traktor da poskakuje(trese) u tragovima gde je ugaženo?
Mislim za Mtz 82 ovakav plug obrtač ali dve brade da bi to bila idealna kombinacija ...

Ja sam malo orao, drugar ga vozi kod mene. Gde je tvrdo idemo 3-2 (5%)brzina da sacuvamo plug, a gde je mekano idemo 3-3 (95%).
Vibracije od ugazenosti imas na svakom plugu kad je ekstremno tvrdo. A na traktor se to prenosi, a da poskakuje traktor mislim da to nisam imao nikad.

Što tako Aco za 757 plug? Radim sa njim i sa mtz 82 ide to lepo, jedino me kod njega razvori nerviraju svake godine po nešto eksperimentišem da ispadnu što bolje da ih lakše zatvorim u proleće .
Kolega Bojčetić traktor vuče plug po meni i brže od 10 kmh koliko piše na satu, odlična kombinacija rus i taj plug, svidja mi se baš ! Kaži mi kolega kad se kukuruzište ore jel zna traktor da poskakuje(trese) u tragovima gde je ugaženo?
Mislim za Mtz 82 ovakav plug obrtač ali dve brade da bi to bila idealna kombinacija ...
Zašto. Zato što mu treba mozda i najmanje 30 cm dubine i najmanje 7,5 km na sat da bi pristojno oranje izgledalo. Kod mene je teška zemlja, za razliku od vašeg atara, i onda se na muci poznaju junaci. Često je oranje sporije od 7 km/h, a i pliće od 30 cm. I onda to izgleda samo naslonjeno, a ne zavijeno. Pa onda u proleće je to najčešće kao da nije izmrzlo. Posto sam prvo zamenio traktor, i on je mogao brže da ore od rusa, već je izgledalo bolje, ali ipak i dalje lošije nego što bi ja hteo. E onda je kupljen bolji plug, u isto vreme kao i bojcetić, i isti takav ali 2+1, da vidiš sada kako ore zemlju i prevrće da nema 10 listova da se vide posle oranja.
Dobre dimenzije ima 757 i nikada mi nije zagušio, ali mrzim ga iz da duše. Mozda bi oni sa kverneland glavama bolje orali, no to u ponudi nije bilo.

Ja sam protrgovao kojekakvih plugova ali 757 3 brazde uvek stoji da se ore sa njime kad nema drugi. Doduše, ima Kverneland glave ali nisam bežao ni od redovnih dok sam ih imao. Ne postoji baš univerzalno plužno telo a to koje je na 757 ne radi uvek lepo u teškim uslovima rada ali u prosečnim i lakim uslovima ide fantazija. Čini mi se da u težim uslovima lepše radi 756 ali ne zbog radnog zahvata već zbog samog oblika daske.

2024 - za zaborav ne ponovila se
oranje za setvu psenice zapocelo ovako prvo brazda 4ta otpala odnosno vijci popucali

pa nam pukla greda

pa sledece puknuce

i lepota za kraj

.kad sam saranio svog kvernelanda orat su nastavili brat s kuhnom i drugar sa svojim kvernelandom pa je i drugar imao defekt sa gredom al njegov je on jos pre dve godine isto pukla greda i sad opet na istom mestu kad je nama dosao u ispomoc

u meduvremenu kad sam isao njemu u ispomoc on je sa svojim kvernelandom imao jos veci defekt

kad sam saranio svog kvernelanda posudeo sam jednog lemkena jer mi se ne svida kak kverneland zaorava pa je bio plan sledece godine tog drugarevog kupiti a i skoro pa nov lemken
i s njim defekt uz puknuce nosaca brazde ne svidaju mi se letve nimalo, dosta puca letva

na kraju za onaj koji smo najvisestrahovali, bratov kuhn 5 brazdi posto je bilo iznimno tvrdo usled suse jedini je ostao citav jos uvek dovrsavamo s njim zimsku.kod kuhna smo se jedino namenjali jako puno vijaka.prosek 1 vijka po hektru vecinom prva i zadnja 5ta brazda

tak ak se popravi malo situacija u poljoprivredi ili ak prodemo na fodnovima sledeci plug ce bit kuhn, ubedljivo mi se najvise svida prvenstveno jer smo vecinom sve orali zajedno sa dva traktora, a nekad i sa tri kad je drugar bio u ispomoci, i puno lepse mi radi od ostalih, posebno zaoravanja zelene mase.
ovi defekti su se desavali na njivama koje nisu orane 20+ godina a dubina u proseku za psenicu bila 16-18cm a zimska 18-23cm a kod nas vecinom laksa tla

Ja sam malo orao, drugar ga vozi kod mene. Gde je tvrdo idemo 3-2 (5%)brzina da sacuvamo plug, a gde je mekano idemo 3-3 (95%).
Vibracije od ugazenosti imas na svakom plugu kad je ekstremno tvrdo. A na traktor se to prenosi, a da poskakuje traktor mislim da to nisam imao nikad.

Kolega samo jos 1 pitanje, takav lemken za taj traktor, samo 4br, da ili ne?

oranje za setvu psenice zapocelo ovako prvo brazda 4ta otpala odnosno vijci popucali

pa nam pukla greda

pa sledece puknuce

i lepota za kraj

.kad sam saranio svog kvernelanda orat su nastavili brat s kuhnom i drugar sa svojim kvernelandom pa je i drugar imao defekt sa gredom al njegov je on jos pre dve godine isto pukla greda i sad opet na istom mestu kad je nama dosao u ispomoc

u meduvremenu kad sam isao njemu u ispomoc on je sa svojim kvernelandom imao jos veci defekt

kad sam saranio svog kvernelanda posudeo sam jednog lemkena jer mi se ne svida kak kverneland zaorava pa je bio plan sledece godine tog drugarevog kupiti a i skoro pa nov lemken
i s njim defekt uz puknuce nosaca brazde ne svidaju mi se letve nimalo, dosta puca letva

na kraju za onaj koji smo najvisestrahovali, bratov kuhn 5 brazdi posto je bilo iznimno tvrdo usled suse jedini je ostao citav jos uvek dovrsavamo s njim zimsku.kod kuhna smo se jedino namenjali jako puno vijaka.prosek 1 vijka po hektru vecinom prva i zadnja 5ta brazda

tak ak se popravi malo situacija u poljoprivredi ili ak prodemo na fodnovima sledeci plug ce bit kuhn, ubedljivo mi se najvise svida prvenstveno jer smo vecinom sve orali zajedno sa dva traktora, a nekad i sa tri kad je drugar bio u ispomoci, i puno lepse mi radi od ostalih, posebno zaoravanja zelene mase.
ovi defekti su se desavali na njivama koje nisu orane 20+ godina a dubina u proseku za psenicu bila 16-18cm a zimska 18-23cm a kod nas vecinom laksa tla
Tebe bas poteralo, ne daj Boze nikome....

pa nam pukla greda

pa sledece puknuce

i lepota za kraj

Ovo su sve stari naceti lomovi na kvernelandu prouzrokovani kontrolom otpora ili vuce koja lomi plug polako ali sigurno, ovaj sa pokrivljenim cilindrom se bas ne vidi zasto.

Lemken je pukao na zdravo zato sto je neko mislio da je pametniji od ovih sto su ga konstruisali , po onom sto se vidi neko je imao problem tu davno , pukao veliki vijak ili slicno ,vidi se da nije original, vijak i dvije matice i to stegao i to je jos zahrdjalo sa strana , a ta prepravka je i dovela do tog loma , inace tu ide jedna matica(ona sa plastikom da se ne odvija) a ne dvije i mora biti odredjeno stegnuto da onaj manji vijak osigurac kad pukne zarotira oko njega nosac pluzne glave, znaci kad odvijete sigurnosni vijak mora sa polugom da se zarotira nosac sa pluznom glavom , ako nece treba popustiti velik vijaki, zakrenuti pluznu glavu , malo namazati prstom tovotnom masti sa strana ili ako je hrdja ocistit, i stegnuti koliko je proizvodjac propisao ovaj veliki , mali vijak (sigurnosni) mora odgovarati proizvodjackoj specifikaciji kvalitete sigurnosnog vijka , ovako zahrdjan i "obezbedjen" ta zastita ne radi jako dugo , moguce da je stradala i greda pluga. To je inace mjesto najslabije poslije sigurnosnog vijka , inace je nosac celik vidi se po strukturi loma.

Tko ima polovne lemken opal i derivate neka to provjeri , pogotovo ovi sto su garazirani pod ruskom supom kod prvih vlasnika.

Poslednja izmena:

pa nam pukla greda

pa sledece puknuce

i lepota za kraj

Treba ti da odes kod neke "što crnje radodajke" da ti skine kletvu. :ROFLMAO: Ovo nije normalno sta ti se sve izdesavalo.

Moze on da vuce 4 x 40 ali sporije. Ravnjak ili obrtac nema veze sa vucom vec samo sa nosenjem. Najslabija tacka 1221 je nosenje. Nama je pucala desna poluga i remontovali smo desni cilindar.

Ovo su sve stari naceti lomovi na kvernelandu prouzrokovani kontrolom otpora ili vuce koja lomi plug polako ali sigurno,

Može li malo detaljnije pojašnjenje. Ako podesim kontrolu otpora da ore 27 cm, zašto bi to postupno uništavalo plug. Ako naiđe na tvrđu zemlju, automatski ga podigne, a bez kontrole otpora nastavio bi dalje s puno većim opterećenjem. Imam mogućnost biranja osjetljivosti kontrole na 4 rupe i orem obično na največoj osjetljivosti ili izbor tik do nje.

Nazad
Vrh