Oranje

Evo da se uozbiljimo što kaže Miladin.
Moj dajc nije nešto težak, a plug je lemken europal 5, pune daske sa pretplužnjacima i gumenim točkom (BKT, zimska guma), jer ne radim letnje oranje.

Nemam problema sa težinom.
Okretanje u brazdi još nisam probao... 🤣

Jedino što može da mi se desi jeste da ne okrenem plug u uvratinama, ali to jedino kad orem duže od 10 sati, pa se zamislim. I to bude svega jedan ili dva puta u sezoni oranja.

Evo da se uozbiljimo što kaže Miladin.
Moj dajc nije nešto težak, a plug je lemken europal 5, pune daske sa pretplužnjacima i gumenim točkom (BKT, zimska guma), jer ne radim letnje oranje.

Nemam problema sa težinom.
Okretanje u brazdi još nisam probao... 🤣

Jedino što može da mi se desi jeste da ne okrenem plug u uvratinama, ali to jedino kad orem duže od 10 sati, pa se zamislim. I to bude svega jedan ili dva puta u sezoni oranja.
Možsa ti nije jaka hidraulika pa ne bi uspeo da prevrneš traktor u brazdi.
Dva tri puta u životu sam zaboravio da ga okrenem i odmah napravi razor.

Desi mi se da spustim i taman da krenem vidim da nisam okrenuo.

Jedino što ja imam njiva gde imam uvratina gde ne smem okretati plug, osim u pravcu oranja. Okrenem se polako, pa pre spuštanja ga okrenem.

Ja sam godinama radio sa ravnjakom. Imam dosta parcela nepravilnog oblika.
Nikad se više ne bih vratio na ravnjak.
Žao mi samo što ranije nisam kupio obrtač.

Obrtač je dobar ako izlazis na dva puta pa tamo okreces, inače ako je kratka njiva, dosta imas napred nazad prohoda... Takođe, dosta zemljista npr kod nas zahtevaju da se ostavi razor, jer su malo podbarnija...

Ja moram priznati da mi se desava relativno cesto (4-5 puta vec ove godine) da se zamislim i da ne okrenem plug na uvratini ali posle nekoliko metara vidim sta sam uradio pa se vratim i "odgrnem" na pravu stranu.. Jednom samo mi se desilo da sam prosao pola duzine njive a da se nisam okretao ali i to se ispravi..

Moguće ako je deblja greda, plus pretplužnjaci.....Ti slobodno uzmi sa resetkastom WST daskom, pa će biti lakši nego da ima punu dasku...

Krajem 2021. je Alpler DPH 122 bio 4000 eura sa pdv-om u Agropanonci, pretpluznjak je bio 160 eura par, resetkasta daska 120 eura po jednom pluznom telu, disk crtalo 400 eura, točak 600 eura....

Miladine ja mislim da je veliki taj amazon za tvoj traktor.
Generalno ima taj traktor konja i može nositi taj plug,ja nosim tarup 800 kg koji ima onu bočnu ruku i radi sa njom bez brige.
Ali to je gabaritno mali,kratak i nizak traktor taj plug mu je preveliki gabaritno.M plug je prilično veliki neki manji L bi mu bolje legao.
Treba da gledaš ovako nešto manje.
ili još bolje ovaj poslednji sa spiska BVM 8A Step
Ovaj zadnji ti je i cenovno prilično jeftiniji od tog Amazona.

Što se tiče ovoga UNLU iz MBV-a ima moj komšija ist takav ko sa slike kači ga na rusa 82.Po meni taman mera za taj traktor. ne znam koliko je tećak 82 ali mislim da je bar 800-1000 kg teži od tvog ili mog.moćda ću ga uzeti kad komšija završi da ga probam u jednoj bašti ali mi se čini da nije mera za traktor.

Nazad
Vrh