Oranje

Kod nas se ore bas lako a brazde prskaju bas lepo. Iako je padalo dosta kise, nema nesto previse vlage. Nema kajisanja i izvaljivanja uopste. Tako bar radnik kaze. Na pamtimo da se tako lepo oralo. 10.5ha sojista gotovo. Ostalo jos po Bozicu (ako vreme dozvoli) da ovrsemo kukuruz i to posle da se uzore.

To ti je "ritska" crnica, imam i ja takvu...😂
Zanimljivo, raspadne se preko Zime i bude bukvalno pesak u Proleće, jedan ovlaš prohod lakom drljačom i može sejanje...
Ali zato oranje, ovakve "zemlje" bude pravi doživljaj, kod mene, Vladimirecom i jednom brazdom...😃
A u Jesen za žito, posle oranja možeš samo da plačeš, laka drljača samo skakuće po busama i džombama, ništa se ne primeti osim tragova točkova gde se prođe...😂😂😂

Ovo je teška bara.Trećina je ležala u vodi ove godine, rasipa se kada su idealni uslovi ali to se baš retko dešava.Nije baš tajming za oranje jer je mokro a da čekam da se lepo ocedi nema šanse jer to očigledno neću dočekati ove godine.Na ovoj parceli sam krivio raonike, lomio bolcne i svašta nešto ali zna da rodi lepo, čak i da iznenadi i nagradi.Kada sam prešao sa ove parcele na druge dve, okretao sam se da gledam da mi se slučajno nije otkačio plug. 😂 Ovde jedva 6 a tamo je išlo 8,5 km/h.Samo kada sam je završio a sutra su u planu slatine, to će tek biti doživljaj.

Ja sam danas zavrsio i usluzno.Na strnjici je islo i nekako a na kukuruzistu gde je izvlaceno djubre sam rodio mecku dok sam zavrsio. 5.5 na sat + proklizavanje,oblik parcele nedaj boze a veliko brdo. 3 hektara sam orao ceo dan.....

371163676_1687464268415076_1910523487732770859_n.jpg
386891276_999975614412438_6610220827739789686_n.jpg

Juče 75 ari za 7 sati. Uslovi skoro idealni, možda da je samo malo suvlje. Malo teže na uzbrdici i u smonici, ali nije loše kako ume da bude.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

To ti je "ritska" crnica, imam i ja takvu...😂
Zanimljivo, raspadne se preko Zime i bude bukvalno pesak u Proleće, jedan ovlaš prohod lakom drljačom i može sejanje...
Ali zato oranje, ovakve "zemlje" bude pravi doživljaj, kod mene, Vladimirecom i jednom brazdom...😃
A u Jesen za žito, posle oranja možeš samo da plačeš, laka drljača samo skakuće po busama i džombama, ništa se ne primeti osim tragova točkova gde se prođe...😂😂😂
Kad smrzne onda ju je u proljeće milina pripremiti
najgore je u takve zemlje ići sa rešetkom, 3. i 4. rešetka znaju puknuti kao od šale
u sušnim godinama bude teška slanina, a u normalnim/kišnim voda u brazdi

A sto se tiče jesenske brazde za pšenicu najbolje s dva traktora istovremeno, jedan ore a drugi odmah za tobom s teškom drljačom zatvara, pa sljedeći prohod u istom danu odmah sjetva s rotodrljača+sijačica
I moliš boga da u jesen kad oreš za pšenicu nema sunca i vjetra, e onda si tek pojeo g*** 😂

Iako moje iskustvo evo nakon 15ak godina, ako uspoređujem sa komšijama do mene mogu reći da se i takve zemlje mogu dovesti u stanje 'lakše obrade' i odličnih prinosa...

@ACA RAIC ovo je 1025.3
@milan11 e kad orem na levu stranu nemam uopste kosu vucu cak ponekad kao da malo povuce u orano al to bas retko, a kad orem na desnu stranu hoce onako da vuce ne puno ali ipak vidno u neorano,kad budem zavrsavao oranje na poslednjem jutru e onda cu da odvojim ceo dan i da probam da resim, mislim da je moguce da mi visina poluga nije ista mada sumnjam jer sam proveravao pre oranja, jer nema sta nisam isprobao.. Da li neko mozda ima jos neku ideju predlog sta da probam? 😁

Nazad
Vrh