Oranje

Kojki je ovo plug,ovaj zatrpava baš,baš bez predplužnjaka.
Вала баш!

Код мене је орање последње њиве са кукурузом, који је добро родио на ову годину (имао доста масе), кад наиђем иза комбајна, изгледао ми је као да вучем за собом ону "балерину" - шиба шушке на све стране, ал' не затрпава. Искисло неколико пута, залепљене шушке за земљу, ал' џабе. Неће, па неће, без обзира на дефлекторе који иначе раде посао. Гледам то моје и гледам код комшије (иначе члана форума) који је орао "Вогеловим" обртачем са претплужњацима и све затрп'о и је'м се. :)

https://ibb.co/XD73XQR Ritina teska, ovde je ruja srknuo 20 + po kj, lemken bio skupljen na 30 cm, dubina isto 30cm,brzina 7 km /h, zunuo sam skoro ceo rezervoar na 6 kj, em je spic, em ide tesko, em je kratko, od 8 h ujutro do 16 h popodne, jedino sto nije bilo slajfovanja kao prosle godine kada me tu uhvatila kisa

Baš, ja u tvrdom ne mogu brže od 5.5 km/h.U mekšem ide obično 6.5 maksimalno a samo na par parcela je moglo 8 km/h i nisam mogao da verujem kako traktor leti.

https://ibb.co/XD73XQR Ritina teska, ovde je ruja srknuo 20 + po kj, lemken bio skupljen na 30 cm, dubina isto 30cm,brzina 7 km /h, zunuo sam skoro ceo rezervoar na 6 kj, em je spic, em ide tesko, em je kratko, od 8 h ujutro do 16 h popodne, jedino sto nije bilo slajfovanja kao prosle godine kada me tu uhvatila kisa
Koja poenta 30cm dubine batali ti to i stavi na 20cm bolje baci 50kg vestaka vise ..

Ova zemlja se izuzetno teško radi od oranja, spremanja i ostalog, jako se tesko potrefi pravi momenat, ima 100 vrsti zemlje tu, i od kada radimo rodilo nam je mozda 2 ili 3 puta i to psenica i soja, kukuruz je bio jednom nista nije bilo, odnela ga voda, jako je nisko i podvodno i ako se ne uzore posteno, ni vestak ne pomaze,. Tu nam je soja vec duzi niz godina, svoje seme, bez vestaka, samo hemija, da je cista pa sta joj bog da, podrivamo i oremo, ispusta o vodu, ma muka ziva

Ova zemlja se izuzetno teško radi od oranja, spremanja i ostalog, jako se tesko potrefi pravi momenat, ima 100 vrsti zemlje tu, i od kada radimo rodilo nam je mozda 2 ili 3 puta i to psenica i soja, kukuruz je bio jednom nista nije bilo, odnela ga voda, jako je nisko i podvodno i ako se ne uzore posteno, ni vestak ne pomaze,. Tu nam je soja vec duzi niz godina, svoje seme, bez vestaka, samo hemija, da je cista pa sta joj bog da, podrivamo i oremo, ispusta o vodu, ma muka ziva
A sto onda samo ne podrivas kada vec imas podrivac izbaci tu plug nemas okretanje zemlje non stop talozis masu od gore i stvaras humus poboljsas zemljiste ...

Zato sto podrivac sada tu prodje i ostavi samo tri traga, i nista vise, podvodno je dole i podrivac ako ne radi po suvom ne uradi posao, na jednom mestu ima podvodni izvor vode, moze da se podriva samo leti posle psenice i to ako je bas suvo. Jos jedan je problem sto se ta njiva naslanja na nasip od pruge sa jedne strane i druge na breg, tako da sva voda tj kisa koja padne se sliva u nju. Nema zajebanije njive u ataru, em su kopali gasovod tuda pa naboli onih znakova, kad prskam poludim.

Interesuje me da mi ovi sto imaju prevrtace objasne kako rade uvratine (jos bolje ako imaju snimak) a da sa obe strane imaju npr posejanu psenicu od komsije pa ne mogu da izlaze. Jer sam video da se prave oni truglovi pa me bas interesuje kako zavrsavate njive. Ajde kod obicnih ravnjaka je to jednostavnije bar po meni, jedino sto ima praznog hoda. Hvala

To mene nervira kod mog traktora,veliki trakotor + 4 brazde plug i onda ako ne mogu da izadjem ostane 10 metara nepoorano + male parcele sa coskovima. To resavam tako sto na jednom cosku vratim odmah na pocetku oranja plugove skroz do kraja i izorem tih 10 metara onda kada radim uvratine vracam u rikverc na suprotnu stranu i to oranje izgazim i ostane tako ugazeno.

Ako je njiva cetverougana pocnem od jedne strane orati i ostavljam siroke uvratine, kod mene nema okretanja na putu, i orem dok mi ne ostane za priblizno sirini uvratina, onda pocnem i uvratine izoravati sa tim preostalim dijelom, znaci idem u smjeru cirilicnog slova P, ako razumjes

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Nazad
Vrh