Orah - opšta tema

Vec ima pupoljaka ali jos nisu cvetali ali nisu izmrzli

Čime štitite orah od Gnomonya leptostylla? Svake godine se pojavi i većina plodova bude trulo tj crno?

Ja imam oko 20-ak oraha i ne stitim ni od cega,nikad nisam imao neki znacajniju kolicinu trulih plodova

oktopod, bakarni preparati, oplavi ga dobro a lišće u jesen skupljaj ako te ne mrzi. Prve rese na mladim stablima kod mene, do sada nikad ovako rano.

Lisce treba sakupiti kada opadne i ukloniti ispod stabla da kisa ne spere juglon otrov iz orahovog lisca. A za ovaj tvoj problem Oktopod postoji sredstvo na bazi Bakra zove se Nordox , ja ga nisam koristio ali vidim hvale ga na komsijskom forumu...

Lisce treba sakupiti kada opadne i ukloniti ispod stabla da kisa ne spere juglon otrov iz orahovog lisca. A za ovaj tvoj problem Oktopod postoji sredstvo na bazi Bakra zove se Nordox , ja ga nisam koristio ali vidim hvale ga na komsijskom forumu...

Nisam znao da treba da se sakuplja ali ja sam prosle godine sakupio i zapalio da ne bude ruzno,a sad sam saznao da sam uradio pravu stvar

Može li neko da mi da broj nekog kupca koji bi kupio stabla oraha? Ima oko 10-ak stabala, ali nisu svi iste debljine. Takođe Vas molim da mi kažete koji deo se odbacuje na koru (koliko cm)?
Hvala!

Može li neko da mi da broj nekog kupca koji bi kupio stabla oraha? Ima oko 10-ak stabala, ali nisu svi iste debljine. Takođe Vas molim da mi kažete koji deo se odbacuje na koru (koliko cm)?
Hvala!
Da li su kalemljeni?

---------- Poruka napisana u 06:36 ---------- Prethodna poruka je at 06:36 ----------

Da li su kalemljeni?
Mislio sam na mlada stabla za saditi.

Naredni postovi premešteni u: http://poljoinfo.com/showthread.php?723-Zasnivanje-zasada-oraha-i-združena-sadnja

Poslednja izmena od urednika:
Čime štitite orah od Gnomonya leptostylla? Svake godine se pojavi i većina plodova bude trulo tj crno?

najbolje sredstvo ti je dodin protiv Gnomonie tj. sive pegavosti oraha, skupljaj lisce i skidaj mumije sa stabla(crni sasuseni plodovi, to je leglo inokuluma) pa spali. Prskas pre nego da krenu uslovi za zarazu. Sad je vec kasno ali planiraj za sledecu godinu.

U jednoj knjizi, doduše o kalemljenju, sam našao da kažu protiv ove bolesti pa navedeno nekoliko preparata, između ostalog i mankogal80...tako da sam pre jedno dve nedelje oprskao mankogalom, preteklo mi pa ko velim da probam, bilo je tek nešto malo listova...

Suzbijanje.
Dva prskanja, u maju i junu mesecu, daju dobre rezultate jer se infekcija tada ostvaruje. Mogu se koristiti preparati iz grupe ditiokarbamata-mankogal, ditan ili dodin, i obavezno prskanje bakarnim preparatima u vreme zimskog mirovanja. Dobro je receno u toj knjizi.
[COLOR=#fafafa !important]

[/COLOR]​
small-logo.png

Ove godine su orasi u veoma lošem stanju. Skoro svagdje su ih uništili mrazevi da su tek prije 10tak dana krenuli polako da listavaju iz uspavanih pupoljaka i vraćaju se u život. Veliko pitanje je hoće li i iduće godine biti prinosa.

Slikano ovih dana izmedju dve kise. Kasni mraz im je sasvim skinuo rod, ocekivao sam da rodi fino ove godine. Sa ove strane ima 13 kom. zasadjenih 2004-te godine, a sa druge strane vinograda ima jos 12 kom. zasadjenih 2008-godine.

Nazad
Vrh