G-Man
Novajlija
Imam gadan problem... danas bili ja i brat da zalivamo, ja pre toga bio na letovanju pa nisam bio nekih ukupno 3 nedelje na placu. On je jednom zalivao pre oko 10 dana.
Evo ga problem
Dakle pojavise se neke leptiraste bele vasi, bar tako kaze moja sesta koja se bavi zastitom bilja. I napada sve zivo. Po bratovim recima pre 10 dana je bilo normalno, a danas dolazimo i jedno 5 sadnica osusene! Svi letorasti sasuseni. Na sve strane ove vasi. Nismo hteli da prskamo prve godine kao necemo... sutra se radi prskanje nekim insekticidima. Sta kazete ima li nade za orahe ako su letorasti sprzeni, to su one slabije sadnice gde je samo 2-3 letorasta i bilo.
Hvala na savetima unapred
Nisu ovo leptiraste bele vaši iako liči. U pitanju je štetna cikada, medeći cvrčak (Metcalfa pruinosa). Nije još toliko čest kod nas, jer je nam je stigao iz SAD preko uvezenih sadnica (verovatno su i tvoje turskog porekla), ali će vremenom predstavljati sve značajniji problem. Izraziti polifag, napada svašta (oko 200 biljaka), sisa sokove.
Odmah po uočavanju orahe treba tretirati jednim od ova dva preparata:
Vantex 0,5-1 ml / 10 l vode ili Karate Zeon 2 ml /10 l vode. Ja ih koristim i kao preventivu za sadnice oraha u svom rasadniku, kako cvrčak ne bi položio jaja. U rastvor je neophodno dodati neki od okvašivača tipa Extravon ili Dush.
Poslednja izmena: