Orah - opšta tema

Imam gadan problem... danas bili ja i brat da zalivamo, ja pre toga bio na letovanju pa nisam bio nekih ukupno 3 nedelje na placu. On je jednom zalivao pre oko 10 dana.

Evo ga problem
10htyxz.jpg

Dakle pojavise se neke leptiraste bele vasi, bar tako kaze moja sesta koja se bavi zastitom bilja. I napada sve zivo. Po bratovim recima pre 10 dana je bilo normalno, a danas dolazimo i jedno 5 sadnica osusene! Svi letorasti sasuseni. Na sve strane ove vasi. Nismo hteli da prskamo prve godine kao necemo... sutra se radi prskanje nekim insekticidima. Sta kazete ima li nade za orahe ako su letorasti sprzeni, to su one slabije sadnice gde je samo 2-3 letorasta i bilo.

Hvala na savetima unapred

Nisu ovo leptiraste bele vaši iako liči. U pitanju je štetna cikada, medeći cvrčak (Metcalfa pruinosa). Nije još toliko čest kod nas, jer je nam je stigao iz SAD preko uvezenih sadnica (verovatno su i tvoje turskog porekla), ali će vremenom predstavljati sve značajniji problem. Izraziti polifag, napada svašta (oko 200 biljaka), sisa sokove.

Odmah po uočavanju orahe treba tretirati jednim od ova dva preparata:
Vantex 0,5-1 ml / 10 l vode ili Karate Zeon 2 ml /10 l vode. Ja ih koristim i kao preventivu za sadnice oraha u svom rasadniku, kako cvrčak ne bi položio jaja. U rastvor je neophodno dodati neki od okvašivača tipa Extravon ili Dush.

Poslednja izmena:
neko da da odgovor do kada vrsite navodnjavanje na sadnice orah.
do avgust koji datum ??

Polivanje oraha mora da prestane 1. avgusta za većinu sorti, a da bi letorasti odrvenili pre kraja vegetacije i izbegli izmrzavanje. Samo Chandler treba polivati do 15. avgusta, jer on završava vegetaciju i sazreva oko 2 nedelje posle svih.

Orahu treba oko 700 l/m2 vode u sezoni. Deo dobije u vidu atmosferskih padavina, a ostalo dodajemo polivanjem. :cool: U prvoj godini posle sadnje je to otprilike 25-30 l po sadnici svakih 7 dana od početka maja do gore navedenih datuma.

Hvala G-MANu na pomoci. Danas sam bi opet do oraha malo da ih prekratim tamo gde su suvi, i vidim na 3-4 bube se vratile. Prosledim sestri sve ove informacije, i ona mi nadje preparat slican ovom sto si mi ti preporucio. Tako da cu za neki dan prskati ponovo. Zeleo bih da pitam i pustim jos jednu sliku. Mada nisam uspeo dobro da uslikam nece foto aparat da mi napravi fokus tako blizu kada slikam.

Da li su kod mene letorasti poceli da prave koru ovako rano, ili je ovo neka bolest. Ima na dosta njih ovako kao braon. Negde tackice a negde se rasirilo vise.

2dsfzmf.jpg

Može da bude posledica suše, ali i prskanja određenim preparatima na bazi bakra. Nisam se sretao sa ovom pojavom. U principu, verovatno jedina mana odrvenjavanja je što taj letorast prestaje da raste ove sezone.

Sta ste koristili kao pritke pri sadnji oraha? Kakva su iskustva i koje su bile cene?

Razmatram sada 2 opcije:
- PVC pritke dijametra 50 mm
- bambus stapove dijametra 20-30 mm

Nije bas povezano za pitanje , ali moram da vas infirmisem da nebi neko napravio istu gresku ko ja.
Kad sam jesenas posadio orahe oblozio sam svaku sadnicu sa belom plasticnom mrezom za fasade , visine 1 metra, da bi ih zastitio od zeceva.
Izgleda belo privlaci srndaca I sve mi ih polomio pokusavsi da izvuce mreze rogovima.
Sve do jednog !
Isto mi se desilo na drugu parcelu , udaljenu oko 700 metara gde sam posadio leske , tri nedelje nakon sto mi polomili orahe.
Zakljucak , izbegavajte svu plastiku bele boje na plantazama...

Sent from my GT-S7390 using Tapatalk

Mislim da to nema veze, srndaci znaju da cesu rogove o mladja stabla a usputni simptom je razdrnana mrezica.

Sta ste koristili kao pritke pri sadnji oraha? Kakva su iskustva i koje su bile cene?

Razmatram sada 2 opcije:
- PVC pritke dijametra 50 mm
- bambus stapove dijametra 20-30 mm

Ja sam koristio bagrem . Bilo mi je dzabe , skinuo koru odmah po seci i malo oprljio plamenom deo koji bi trebalo da bude u zemlji .Posluzili su 3-4 godine sto je sasvim OK .
Pozdrav !

jednas nedeljno. ali sada sam promasio 2 nedelja.
uzrok je bio sta navodnjavam ujutro do 11 popladne celi zasad so pozarnikarsko crevo i od isparivanja doslo je do ovo na nekoliko sadnice.
trebao sam staviti slama okolo sadnice za da sprecava isparivanje. nadam se da nece im biti nista.

postovani forumasi imam jedno pitanje.
Kako je ova zima uticala na sortu Chendler?

Ne mogu da ti odgovorim na privatnu poruku jer mi reklamira da ti je folder pun i da trebaš da izbrišeš neke stare poruke. Izgleda ima neki limit po pitanju broja poruka koje možeš da čuvaš. Kad očistiš sanduče poslaću ti odgovor. Ćao.

Zima je osusila gornje delove na 90% sadnica oraha. Tako da su kraceni na prolece... neke sadnice su slabije i krenule, tj dosta pupoljaka nije ni krenulo i onda je doslo do najezde nekih buba pa su ih obrstile. U sustini od 50 sadnica 2-3 su vec mrtve, a za jos oko 5 ce biti borba.

vinca je napisao(la):
Da li je dobro saditi orah za plod i crni orah u neposrednoj blizini? Da li postoji rizik da crni orah oprasuje ove druge, ne bi bilo dobro ako moze. Negde procitah da u Francuskoj npr vade sejance blizu plantaza, cak I da je regulisano nekim zakonom, bas iz razloga oprasivanja

U pravu je Vinca. Medjusobnim oprasivanjem ces da dobijes plod mesanac, tzv. Paradox (kako god okrenes - ili mula ili mazga :osmeh:), koji se koristi kao podloga za kalemljenje.
Tesko mu se vadi jezgro iz ljuske. Polje oprasivanja je cak 400-500 m.

Ljudi, ovo mi nije baš najjasnije, pitao sam i ranije, ali nisam dobio odgovor...

Da li gore navedeni citati znače da plantažna sadnja kalemljenog oraha za plod (sa uključenim selekotvanim oprašivačima) podrazumeva odsustvo oraha sejanaca u radijusu od par stotina metara, koji bi mogli da ugroze regularno oprašivanje osnovne sorte pomoću odabranih oprašivača !?

Konkretno, pripremam parcelu za sadnju sorte Pieral Lare iduće godine (oprašivač Franket). Parcela se nalazi u naseljenom delu sela sa obližnjim dvorištima i baštama koje vrve od sejanaca! Postoji nekoliko ogromnih sejanaca u krugu od čak 50ak metara u okolnim dvorištima.

Jako bi mi bilo važno da dobijem odgovor na ovo pitanje što je moguće ranije, jer ove jeseni planiram da uložim značajna sredstva i vreme u pripremu i poboljšanje zemljišta u ovoj parceli.

Druga stvar, kontaktirao sam jutros jedan poznatiji rasadnik (na relaciji Trstenik - Kruševac, neću da navodim o kom se rasadniku radi), kod koga sam planirao da kupim dve Rasne koje bih posadio ove jeseni, i video sam da u ponudi imaju i pojedine lateralne sorte, konkretno Čendler i Laru. Na moje pitanje šta on misli o sadnji lateralnih sorti kod nas, dao mi je nedvosmislen odgovor da je Pieral Lara apsolutno NEPODOBNA za sadnju na našem geografskom prostoru i da je nikako ne treba saditi, "zbog naših klimatskih uslova" navodno, da je samo sađen u Francuskoj i Italiji. Čendler je "malo pogodniji", ali ni to nije pravi izbor. Na moje pitanje šta bi bio pravi izbor, naveo mi je Rasnu i Gazenhajm (!?!) kao osnovne perspektivne sorte. Naravno da čovek priča afirmativno da bi plasirao sadnice koje je uspeo da proizvede i koje ima na trenutno na stanju. Laru čak ni nema u ponudi. Iz mog dosada stečenog znanja iz ove oblasti, ova priča deluje totalno suludo i smešno i apsolutno nemojte da nasedate na ovakve priče kod izbora sorti za podizanje zasada. I birajte kod koga kupujete sadnice...

Neko je negde pisao (mislim na fb stranici) da u Francuskoj cak i po nekom zakonu mozes da trazis da komsija ukloni sejance koji su blizu plantaze. Ako je to istina, onda je to i odgovor na tvoje pitanje. Licna iskustva nemam

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Zdravo svima ! Molio bih Vas za savet ili misjenje..
Prosle godine sam posadio orahe Chandler i Franket , ali su mi srne sve polomile. Nakon toga su se posusile.. Prezivelo je samo tri njih.
Privukla ih je bela fasadna mreza koju sam postavio kao zastitu od zeceva ..

Ove godine sam rezervisao nove sadnice, i sad razmisljam kako da ih zastitim, a da to ne bude ogradjivanje cele parcele ?
Sta mislite o resenju kao na slike ?. Imate li Vi neku ideju, al da bude ekonomicno ?
dqqxcQ

dqqxcQ

https://ibb.co/dqqxcQ

Боби, ако имаш своју шуму онда огради сваку садницу појединачно. Четири колца, по три метра плетене жице висине од метар и по. Ораси се саде ријетко па је јефтиније оградити сваки појединчано него цијели воћњак. Ово има смисла ако не плаћаш коље. Три метра жице су четири-пет евра што је опет јефтиније од саднице.

Nazad
Vrh