Orah - opšta tema

Da li ima da se nabave ili da uopste mogu da uspevaju kod nas crni orasi?

Juče uradio zelenu rezidbu oraha, sredjivao krošnju više, rezao grane koja rastu unutra i koje se preklapaju i ukrštaju.

Jel neko sadio ili planira da sadi Chendler-a? Citam po internetu, daje dosta roda, najprodavaniji u Americi,.. ali ga tamo sade u spalirima i orezuju masinski. Pise da mu grane rastu pod malim uglom, pa onda krosnja se ne orezuje u obliku "vaze" , to onda znaci da njemu ne treba tako veliki razmak?
Pitam jer sam planirao da sadim u trougao, ~13-14m , da li mu je to onda previse?

Zagrash: i ja planiram da ih stavim na jedan nepristpacan deo parcele, koliko znam ima ih, i dosta su jeftiniji od ostalih (1-2eur). Video sam po forumima da ih sade po Hrvatskoj, nema razloga da onda i ovde ne rastu

Imam kod kuće jedan stari orah veliki koji svake godine ponese dobro ali onda krenu bolesti lista i insekti i na kraju 80% plodova bude crno i trulo i jedva nakupimo par kila.

Ove godine sam rešio da ga sačuvam pa sam prskao:

- kad su nabubrili pupoljci a neki listići već i krenuli Letol ulje 0,3l/10l + Funguran (bakar hidroksid) 50 gr/10l.
- mislim da sam tokom aprila Mankogal80 30gr/10l + tonus 3gr/10l
- negde tokom maja Merpan 30gr/10l + tonus 5 gr/10l
- pre nedelju dana krenule žute vaši, Merpan + tonus

Znam da tonus treba maks 2 puta ali to sam imao i šta ćeš, u svakom slučaju evo kraj juna nema ni naznake nekih bolesti, tu i tamo na listu nešto kao grinje, neko izbočenje, ali nigde crnila niti gnomonie ni ništa.

Možda nekom zatreba informacija....

Poslednja izmena:
@vinca, bilo je prošle godine Čendlera u jednom rasadniku i ja sam ga kupio, nisam siguran da ga ima više. Posadio oko 35 kom, jednogodišnjih sadnica, a objavio sam na forumu i koju sliku. Naravno, sadnice su bez papira. Ne verujem da u Srbiji neko ima matična stabla sa papirima..

Pravila ovde nisu nešto stroga, ako vidite potrebu vi otvorite temu :)

Bojim se samo da će ta tema imati 5 redova, plan zaštite i to je to. Ako bi tamo pričali i o bolestima, to jeste korektno ali slabo ko bi posećivao tu temu od strane ljudi koji se odlično razumeju, pa ne bi bilo kvalitetno, tema o bolestima i zaštiti voća je jako posećena i tamo se dobije uvek kvalitetan odgovor u kratkom roku pa eto....zato sam ja uvek upućivao na nju.

Kod oraha se priča vrti oko 3-4 bolesti i 2 insekta specifična :) Na sreću svih koji gaje orahe. Kod maline, jagode i slično je priča nešto komplikovanija a i oni su razrađena i velika ekipa pa imaju svoje teme u kojima pišu.

p.s. ja odavno nisam više moderator kao što vidiš, ako je pitanje bilo upućeno sa tim ciljem :)

Ima li neko saznanja gde kod nas mogu da vidim bilo koju kolicinu posadjenih Americki crni orah.Hteo bih da se upoznam sa ovom biljkom pre nego sto posadim.Ako neko zna nekog ko ima i makar jedno drvo bio bi zahvalan ako mi omoguci da ga vidim uzivo.

Imas ga u Vojvodina sumama dosta parcela zasadjenih, mada ne vidim da sade mlade parcele
Ciljano ima ga u delu sume koji zovu Kozara izmedju Sombora i Bezdana
Probaj ovde koji broj okrenuti pod delom Sombora:
http://www.vojvodinasume.rs/lovstvo/kontakti/

- - - - - - - - - -

Ono sto sam primetio raste pravo u vis kao strela, retka krosnja ali vidim dosta suvih grana na stablima jos daleko od eksploatacije.
Oni najvise sade kanadsku topolu, kojoj je nenormalna potraznja a za 25 godina je za secu, cena trupca je 5000 dinara
Nikakve paulvonije i ostali bakraci, da se to isplati oni bi sadili, i u zadnje vreme vidim da seju hrast ali u red i frezuju izmedju, a ne ko pre po celoj parceli pa treba hrastu 15 godina da izadje iz korova
Razmisli i o divljoj tresnji - jer postize cenu istu kao i hrast ali dosta brze naraste.

Imam kod kuće jedan stari orah veliki koji svake godine ponese dobro ali onda krenu bolesti lista i insekti i na kraju 80% plodova bude crno i trulo i jedva nakupimo par kila.

Ove godine sam rešio da ga sačuvam pa sam prskao:

- kad su nabubrili pupoljci a neki listići već i krenuli Letol ulje 0,3l/10l + Funguran (bakar hidroksid) 50 gr/10l.
- mislim da sam tokom aprila Mankogal80 30gr/10l + tonus 3gr/10l
- negde tokom maja Merpan 30gr/10l + tonus 5 gr/10l
- pre nedelju dana krenule žute vaši, Merpan + tonus

Znam da tonus treba maks 2 puta ali to sam imao i šta ćeš, u svakom slučaju evo kraj juna nema ni naznake nekih bolesti, tu i tamo na listu nešto kao grinje, neko izbočenje, ali nigde crnila niti gnomonie ni ništa.

Možda nekom zatreba informacija....

Hvala na informaciji ja sam moj zasad ove godine prskao 6 puta i opet imam crne pjegavosti, ne znam gdje griješim. Redovno kosim travu, okopavam i djubrim. Trudio sam se da pršćem prije kiše.Prskao sam:
17.03. plavim uljem,
20.03. krečenje,
27.04. poliram,
04.05. poliram+perfektion+match
09.05. kaptan,
20.05. kaptan+konfuzija
11.06. kubik+harpun

Sa insektima nemam problem, ali me ubi ta crna pjegavost lišća. Prsćem leđnom motornom prskalicom, pa mislim da to kvalitetno uradim.
Danas sam planirao prskati ridomilom da probam zaustaviti infekciju jer je ima na pojedinim stablima (gotovo na svim po malo). Kontam da nisam stavio malu dozu, mada sam uvijek stavljao preporučenu. Ima li neko neki savjet??

Poslednja izmena:
@vinca, bilo je prošle godine Čendlera u jednom rasadniku i ja sam ga kupio, nisam siguran da ga ima više. Posadio oko 35 kom, jednogodišnjih sadnica, a objavio sam na forumu i koju sliku. Naravno, sadnice su bez papira. Ne verujem da u Srbiji neko ima matična stabla sa papirima..

zasadio sam i ja dva jednogodisnja Chendlera prosle godine za vezbanje, ali sad kad treba idem na 50ak komada nije mi bas svejedno.Ako i odlucim dvoumim se oko rastojanja, hteo sam u trougao 15x12 (po Debeljevicu), ali posto Chendleru rastu grane pod ostrijim uglom i krosnja se ne orezuje u "vazu" , kapiram da bi to onda moglo da se smanji na npr 12x10, 13x11, sta mislis?

zasadio sam i ja dva jednogodisnja Chendlera prosle godine za vezbanje, ali sad kad treba idem na 50ak komada nije mi bas svejedno.Ako i odlucim dvoumim se oko rastojanja, hteo sam u trougao 15x12 (po Debeljevicu), ali posto Chendleru rastu grane pod ostrijim uglom i krosnja se ne orezuje u "vazu" , kapiram da bi to onda moglo da se smanji na npr 12x10, 13x11, sta mislis?
Ja sam sadio na 11x10 u trougao, tako mi se uklapalo najbolje na parceli u kombinaciji sa Franquette.

MIKO druže , da li ta crna pjegavost napada mlade listove , koji postaju crni sa rubova i tako "nestaju" sa rubova prema unutrašnjosti lista,kao da ih nešto jede ? Izvini na laičkom pitanju , ali početnik sam pa učim . Hvala

Antraknoza druze, prskaj odmah. Propasce svi mladi listovi, ako ih ne zastitis. Dosta vlage i sunca sada ima i normalno je da se pojavi.

MIKO druže , da li ta crna pjegavost napada mlade listove , koji postaju crni sa rubova i tako "nestaju" sa rubova prema unutrašnjosti lista,kao da ih nešto jede ? Izvini na laičkom pitanju , ali početnik sam pa učim . Hvala

Pa napada i mlade i starije, a tačno napada na rubovima. Ja sam prskao 7-8 puta ali opet ima malo, mada nije strasno. Kakvo je stanje kod tebe?

Pa napada i mlade i starije, a tačno napada na rubovima. Ja sam prskao 7-8 puta ali opet ima malo, mada nije strasno. Kakvo je stanje kod tebe?
Prvo da naglasim da sam početnik i da sam u proljeće ( potpuno neplanirano ) zasadio 11 sadnica šejna i ostavio u sredini jedno mjesto , tu sam planirao zasaditi Rasnu ako ikako budem mogao nabaviti , kao oprašivač .Nadam se da tu ne griješim . Sada ovo crnilo na listu je zauzelo gotovo svo lišće , jer je to tek posađeno .U poljoapoteci su mi rekli da je to nešto gljivično, ali da nisu sigurni jer iskreno nemaju iskustva i savjetovali mi da jače zahvaćeno lišće i mladice odstranim , a ostatk poprskam Ridomilom.To sam i uradio prije 4 dana , pa planiram za vikend otići vidjeti kakva je situacija i još jednom poprskati , ovaj put Quadrisom .Ako ovo uspije i list ponovo krene da li bi bilo dobro ići sa Folifertilom , da ga malo ojačam ?

Nazad
Vrh