Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Imam kod kuće jedan stari orah veliki koji svake godine ponese dobro ali onda krenu bolesti lista i insekti i na kraju 80% plodova bude crno i trulo i jedva nakupimo par kila.
Ove godine sam rešio da ga sačuvam pa sam prskao:
- kad su nabubrili pupoljci a neki listići već i krenuli Letol ulje 0,3l/10l + Funguran (bakar hidroksid) 50 gr/10l.
- mislim da sam tokom aprila Mankogal80 30gr/10l + tonus 3gr/10l
- negde tokom maja Merpan 30gr/10l + tonus 5 gr/10l
- pre nedelju dana krenule žute vaši, Merpan + tonus
Znam da tonus treba maks 2 puta ali to sam imao i šta ćeš, u svakom slučaju evo kraj juna nema ni naznake nekih bolesti, tu i tamo na listu nešto kao grinje, neko izbočenje, ali nigde crnila niti gnomonie ni ništa.
Možda nekom zatreba informacija....
@vinca, bilo je prošle godine Čendlera u jednom rasadniku i ja sam ga kupio, nisam siguran da ga ima više. Posadio oko 35 kom, jednogodišnjih sadnica, a objavio sam na forumu i koju sliku. Naravno, sadnice su bez papira. Ne verujem da u Srbiji neko ima matična stabla sa papirima..
Ja sam sadio na 11x10 u trougao, tako mi se uklapalo najbolje na parceli u kombinaciji sa Franquette.zasadio sam i ja dva jednogodisnja Chendlera prosle godine za vezbanje, ali sad kad treba idem na 50ak komada nije mi bas svejedno.Ako i odlucim dvoumim se oko rastojanja, hteo sam u trougao 15x12 (po Debeljevicu), ali posto Chendleru rastu grane pod ostrijim uglom i krosnja se ne orezuje u "vazu" , kapiram da bi to onda moglo da se smanji na npr 12x10, 13x11, sta mislis?
MIKO druže , da li ta crna pjegavost napada mlade listove , koji postaju crni sa rubova i tako "nestaju" sa rubova prema unutrašnjosti lista,kao da ih nešto jede ? Izvini na laičkom pitanju , ali početnik sam pa učim . Hvala
Prvo da naglasim da sam početnik i da sam u proljeće ( potpuno neplanirano ) zasadio 11 sadnica šejna i ostavio u sredini jedno mjesto , tu sam planirao zasaditi Rasnu ako ikako budem mogao nabaviti , kao oprašivač .Nadam se da tu ne griješim . Sada ovo crnilo na listu je zauzelo gotovo svo lišće , jer je to tek posađeno .U poljoapoteci su mi rekli da je to nešto gljivično, ali da nisu sigurni jer iskreno nemaju iskustva i savjetovali mi da jače zahvaćeno lišće i mladice odstranim , a ostatk poprskam Ridomilom.To sam i uradio prije 4 dana , pa planiram za vikend otići vidjeti kakva je situacija i još jednom poprskati , ovaj put Quadrisom .Ako ovo uspije i list ponovo krene da li bi bilo dobro ići sa Folifertilom , da ga malo ojačam ?Pa napada i mlade i starije, a tačno napada na rubovima. Ja sam prskao 7-8 puta ali opet ima malo, mada nije strasno. Kakvo je stanje kod tebe?
Mislim da pretjerujete sa tim prskanjem. Pa nije kruška ili breskva.
Ja nisam ni jednom ove godine prskao i nemam nikakvih problema...bar za sada, mada su moji orasi u rodnosti