Pre svega da se zahvalim oktopodu i paliic-u na informaciji! Danas kad sam skinuo najlon i novine sa kojima su bile obmotane sadnice, imao sam sta da vidim. Sadnice su bile gola voda, i verovatno bi istrulele do proleca kao sto rece oktopod.
Sad sam ih obmotao slamom i prekrio dzkovima, obicnim za psenicu....nisam imao jutane, koje sam izbusio na vise mesta zbog luftiranja. Cim prodju veliki mrazovi, otkricu ih. Nadam se da je to to.
Darknula, planiram da posadim 1 ha sa orasima i nekom medjukulturom, kajsijom npr. videcu. Razmak sadnje bih pustio da bude veci, oko 15 X 12m, zbog povijanja grana. Onda je krosnja mnogo veca i zauzima vise mesta u sirinu, ima vise svetlosti u sredini krune i naravno moze vise da rodi. Zasto smatraju Sejnovo vrlo rodnom sortom? Zato sto ima veliki ugao grananja, inace nije nista posebno, nema lateralne rodne grancice, ne radja u grozdovima i td. To su preporuke Sinise Debeljevica instruktora za podizanje plantaza oraha koji je gostovao kod Urosa Davidovica. Mozete snimak da pogledate na youtube, ne znam da li smem da postavim link na forumu. Mislim da je realno to sto savetuje.
Plantazu bih podigao u pomoravskom okrugu (oklina Nisa). Nadmorska visina je oko 200m. Sorte, Rasna, G-139 ili Jupiter, Chandler i mozda jos neku, ne znam.