Orah - opšta tema

Dali moze neko da mi da informaciju koliko kosta hektar zasada oraha,sadnice stare oko 10-12 godina.Blizu grada.

Ako se ne varam to je jednogodišnja sadnice koja prošle godine nije završila vegetaciju na vrijeme (mnogo je razloga zašto) i koju je malo dohvatio mraz. Mislim da to nije veliki problem. Ispod će krenuti novi izdanci.

Poslednja izmena od urednika:
Dobro bre narode aj čitajte malo temu...evo još koliko na ovoj strani 10 postova na gore se pričalo o izmrznutim vrhovima sa sve slikama lepo.

Da li prekratiti i šta kako je takođe pričano unazad stranicu dve.

oktopod: pita čovek o gusenicama, ja prebacim post u odgovarajuću temu i zamolim da piše tamo on opet ovde pita o gusenicama.

Poslednja izmena od urednika:

Deseta godina od sadnje, poneli kao nikad do sada, na svakom zavrsetku bar po jedan maleni orah, na puno mesta po dva (sem na onim granama koje sam ove godine prekratio)...do berbe videcemo.

Fino izgleda, valjda će sve biti ok.

Danas sam kupio krckalicu, platio oko 110 evra. Prilično dobro radi, trebalo je manje od 10 s da skrcka ovo oraha u činiji.

Počeo sam da pravim sam ali jednostavno nemam vremena. Kontam da bih potrošio bar 50-60 evra za materijal, ali najveći problem je odvojiti vrijeme za rad. Vidjećemo na jesen kako funkcioniše sa lješnicima.

Zupa,
svaka cast..Ono sto sam kod mene primetio je blagi nedostatak muskih resa tj. zbog hladnoce i kise su se *prizemljile* pre nego sto je krenulo pravo cvetanje ali nadam se da ce se nekako priroda snaci oko toga..Zanimljivo mi je da jedan orah jos nije krenuo mada mi deluje da je u redu ali videcu..Inace moj doprinos borbi protiv crva u opasima mozete videti u podforumu za potkornjake , gusenice i ostalu gamad ..
Pozdrav !!

Panto, krenuce i taj orah ne brini. Verovatno je i vreme kretanja kod mene malo ranije, te se sve to izdesavalo cini mi se u optimalnijem roku. I meni se desilo ove godine neravnomernost u kretanju vegetacije ali evo, sustizu se polako.

Da ne polemisemo mnogo oko stetocina kada vec ima tema predvidjena za to ali, sad bojazljivo gledam svaki orah koji vidim, sve u nadi da cu videti slican problem, na svu srecu ne vidim ga. Izgleda da "kasnimo" bar jednu godinu.

Pozz zupa100!

1. Sta mislite o stavljanju crepa ispod korena prilikom sadnje oraha, kako bi zile sto manje isle pravo u dubinu a sto vise sa strane? Ima li neko pozitivnih/negativnih iskustava sa tim?
2. Sta moze da bude uzrocnik "nagrizenih" listova na tek posadjenim orasima? Ne primecuje se nista golim okom.......mada je padalo dosta kise u poslednje vreme, tako da je mozda spralo potencijalne napadace......

Pero,
stavljanje crepa je stari mit vezan za sadnju oraha i smatram da ,imajuci u vidu da je u nekim uputstvima za sadnju i mera da se skrati voditeljica u korenu da ne moze da skodi..ali ni da pomogne..
vezano za nagrizene vrhove primetio sam da ih ove godine ima ali ne znam pravi razlog ko ih gricka..kada je mlada sadnica treba maksimalno ispostovati najrigoroznije programe zastite da bi to malo listova i pupoljaka zastitio.verovatno kasnije moze da se nesto i preskoci..

Ja sam na mladim listovima kod mladih sadnica nalazio gubare koji su mi se nalazili i na kajsijama, pojedine kajsije su bile skoro bez lista, vocnjak se nalazi u blizini sume. Poprskao sam mesavinom dimetogala i mankogala.

Mankogal i dimetogal ne treba mešati, pisano je više puta na forumu o tome, savetujem opet svima da prouče i ostale delova foruma a ne samo temu orah.

Ja sam na mladim listovima kod mladih sadnica nalazio gubare koji su mi se nalazili i na kajsijama, pojedine kajsije su bile skoro bez lista, vocnjak se nalazi u blizini sume. Poprskao sam mesavinom dimetogala i mankogala.

Remiks, da li si se rešio gusenica, tj. gubara?

- - - - - - - - - -

Da li to sto je pocrnelo da isecem i presek da premazem kalem voskom?

Ja se ne bih složio da to odmah orežeš.. iz ličnog iskustva pričam. Ja sam prošle godine imao isti problem, orezao i posle izvesnog vremena isto se pojavilo na većini sadnica. Najbolje ne diraj do sledeće godine i pusti ih tako, ništa ne smeta.
Ova pojava mi se najčešće javila kod sadnica bez vršnog pupoljka. Mislim da nije ništa strašno, orasi sada normalno napreduju.

sta sa opalim liscem oraha u jesen? kazu nije za kompost zbog puno joda u njemu. imam hrpu lisca u vocnjaku, ne bih da ga palim.

Nazad
Vrh