Oprema za svinjokolje

Kupio bi mešalicu za meso za sopstvene potrebe.Nešto za 30-50kg mesa, ne veće od toga.Monofazna ili trofazna svejedno je.
 
@Matić ti izgleda kao i ja pred svako klanje trazim mesalicu pa onda vidim da je sve skupo kao otrov pa mi zao da dam toliko para za dva sata što će godišnje kod mene raditi pa onda ajde opet na ruke.
 
lovac luka a zašto bi duže miješao,ja je imam i ona to umješan za duplo kraće vrijeme.Jedino ako je jako ladno meso onda upališ na minutu pa ostaviš par minuta pa opet na minuti bude extra.Ja ni za ćevape ne miješam duže od 5min
 
Drugar je za to nabavio neku staru ali ispravnu pekarsku kiblu.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
U međuvremenu sam malo prošvrljao internetom. Meni su električne za 40-ak kg godišnje preskupe, jedino ručne. Kod njih je pitanje koliko je teško okretati ručku. Šteta da nisu ugradili jedan par zučanika ili lančani prijenos da se olakša vrtnja. Bi li 40 litarsku vrtio motor od veš mašine?
 
Nema tu šta da traži motor od veš mašine :)

Možda si u pravu, čak je vjerojatnije da jesi nego da nisi. No, ako motor veš mašine bude reduciran na 35-40 okretaja onda ima poprilično momenta. Nije ni pun bubanj mokrog veša baš lagan.
Ako je na ručku potrebna sila veća od 70 N (7 kg), onda je to teško za vrtjeti. Zato sam došao na ideju o korištenju motora od veš mašine.
 
Slab je motor od mašine da zavrti pun kapacitet te mešalice :) Probali smo mi da pravimo tocilo od njega vezano na centrifugu i jači pritisak ga zaustavi kao od šale.

Jedino da dodaješ postepeno meso,al da umeša više od par kg skoro pa nemoguća misija.Nije isto zavrteti bubanj pun veša i mešati veliku količinu mesa
 
Na sporoj brzini taj motor ima jos manje kW , nominalno oko 230W ali povlaci i nekoliko puta vise kad starta centrifugu. Specifican je da je pravljen da ne izgori kad se blokira i moze izdrzati dosta dugo tako. Teoretski moze ali sa brzom brzinom , treba mu strahoviti prenosni odnos , 2800 na max 30 ili jos manje okreta.
Inace mesalicu moze da okrece i motor sa reduktorom iz vitreksove muzilice,koji ima i manje od 200W, ali mu se mora dodati jos lancanik za jos manji broj okreta , zbog mesa da ne pretvara u pastetu treba polako da okrece, ima na izlazu reduktora oko 60 , i taj motor je jos slabiji od ovog iz perilice.

Pravio cerupac pilica od tih starih perilica , ima modela sa jos sporijom brzinom , bolji za cerupac , ne mora se drzati pile , ali vecina imaju tu sporu brzu pa se pile mora malo pridrzati da ga ne okrece bez veze u bubnju. A ove nove sa DC motorima su jos slabije a motori smece , a i bez elektronike i ne rade.
 
Na sporoj brzini ima manje wati, ali je obrtni moment dosta veći, a lakše je smanjiti obrtaje.
Mada se slažem da bi taj tip motora trebalo izbeći za tu namenu.
 
Dok ja to rukom ne umesam ne verujem ni jednoj masini!!
Da mi upropasti 150_200 kg mesa i sta onda

Послато са M2006C3MII помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh