Oprema za proizvodnju sira

Takvi su termometri skupi i dosta ih je tesko naci.Moj ti je savet,termometar za akvarijum,jeftin i upotrebljiv.
 
Шта је све потребно од опреме за млекару и сирану? Колике су димензије опреме (машина - појединачно)? Колико треба да су велике просторије? Каква треба да је просторија у којој ће сир зрети (димензије, какве полице, да ли треба клима, да ли просторија треба да има светлости...)? Рецимо за прераду 500 литара млека дневно.
 
Pravila sam kačkavalj od kozijeg mleka. Zna li neko da mi kaže gde grešim pošto taj moj kačkavalj nije gumenast kao što je to kravlji.
 
Ovde je problem što mnogi proizvode sireve a neznaju šta proizvode.Nije mi jasno da i pored toga što je na našim televizijama prikazan postupak proizvodnje kačkavalja akod nas se u Srbiji svaki polutvrdi i tvrdi sir naziva kačkavalj a da nekažem da je kačkavalj poreklom iz Italije.
 
Od kravljeg nisam pravila jer nemam kravlje mleko a nisam htela daga kupujem.Sistem pravljenja kao što se proizvodi pirotski sa onim kuvanjem takodje nisam radila. Pravila sam sa esencijom kako su neki ovde kod mene pravili (oni što imaju krave-tj. kravlje mleko). Njihov kačkavalj je gumenast.Otuda i moje pitanje o gumenosti. Razmišljam se ipak da kupim kravlje mleko i da probam. Ako bude razlike i dobijem tu gumenost o kojoj pričam eto mene opet da se pohvalim.
 
Vrlo tesko da se moze dobiti dobar,dugotrajan kackavalj bez parenja i mesenja testa.To sa esencijom i limunskom kiselinom je nesto drugo ali sigurno nije pravi kackavalja koji moze da stoji mesecima i da bude mekan a ne suv kad se isece.Ako ti treba pomoc kod takve vrste proizvodnje ti se javi.
 
Preko interneta sam gledala baš postupak koji je sa tim kuvanjem ili parenjem baš kozijeg mleka. (sistem kao kada se proizvodi čuveni pirotski kačkavalj). Nisam baš sigurna da bi mi tako nešto uspelo a nebaca mi se mleko. Mada savet oko takve proizvodnje svakako bi mi dobro došao. Ovo što ja pravim to je "kačkavalj" za ličnu upotrebu. Kada sam se već uključila da kažem(napišem) da sam juče napravila od kravljeg mleka taj moj kačkavalj. Malopre sam ga malo secnula da probam i imam utisak mada mu treba još vremena da se suši da je gumenast. Ima ono "Nešto" što nepostižem sa kozijim mlekom. Šta naznam.
 
Vrlo tesko da se moze iz tih snimaka nesto nauciti,gledao sam i ja i oni pricaju ali kad god je nesto bitno oni to izostave i samo iz snimaka nema posla.Ja sam isao u pirotsku poljoprivrednu skolu,mislim bio sam u obilazak,imaju oni cuveni osdsek za mlekarsstvo kako li se vec bese zove i ucenici tamo mogu jako dobro na nauce sve o proizvodnji sireva i kackavalja.Bio sam na nekom mini kursu i kupio njihove jako korisne knjige.To je jedino merodavno i odatle moze da se zaista nauci.
Sastav kozjeg mleka je skoro identican kravljem i ne bi trebalo da ima razlike u proizvodnji.Ono sto je i najbitnije je protein,tj. kazein i mlecna mast a ona je ista.Kackavalje ne bi trebalo seci barem nedelju dana da ne kazem ceo mesec,ipak on treba da odstoji.Uvek mozes da probas sa pravljenjem pogace i parenjem testa.Treba ti 10 kg mleka za kg kackavalja i to ti nije neki trosak,i da ne uspe,nije to puno mleka.
 
Nazad
Vrh