OLT plugovi

Ovo nije 5 brazdi plug...

Postoje na forumu izracuni za uklapanje vucne sile traktora i linije otpora pluga. To mi u zivotu ne treba svaki dan, pa ni ne znam na pamet. Netko pametniji od mene je to izracunao.

Neko pametniji od mene je pravio i plug po kome je moj pravljen i nemam nameru da ja tu mnogo pametujem.Onda lemind na pomeranje nikad nebi pratio traktor i dvobrazni bi vukao kao jednobrazni.Kako on prati geometriju kad ga poguras skroz u medju to mi nije jasno.Ako bude potrebe prepravicu ga ali verujem da nece biti potrebe za time.Imam farbe jos pola kile nije problem da se prefarba.:haha:

Ne valja ni kod cire, ali je opet bolje. Tocka kacenja ide u liniju otpora pluga, na dvobraznjaku je izmedju prve i druge brazde, kao kod cire a on je dodao trecu glavu, pa bi po nekom pravilu trebalo pomaknuti i trecu tocku na srednju brazdu...

Krajisnik je napravio kardinalnu gresku sto nije ispostovao geomatriju pluga a puno je truda ulozio da ga lijepo sklopi. Istina je da treca tocka treba doci na "otprilike" sredinu osovine ali ti si Krajisnik promasio geomatriju kompletne piramide. Trebao si trecu tocku nastimati na drugu brazdu i prema tome i montirati osovinu na plug. Nisi poslusao pa si ofarbao plug. rezat ces ga i piramidu ces morati pomicati u stranu kompletnu. Prije probe NEMA farbanja ;)

Nisam primecivao da mu to nesto smeta??? :sta: Ja sa tim plugom orem sa labavim lancima BEZ problema.... Ko neveruje moze da se uveri.. :osmeh:

Da, kazem da to toliko ne igra ulogu, to su male razlike... a sad zamislite da se kod cirinog pluga gornja poluga kopca skoro pola metra u lijevu stranu, gledano u pravcu oranja... Kod krajisnika je na plugu tako odradjeno i ne znam kako ce to raditi, ja sam 99% siguran da nece ici kako treba. Zivi bili pa vidjeli.

Ma nije mi ostalo nista sem te njive gde sam djubrio ali to ovaj plug ce jako tesko da zaore pa da je neznam kako postavljeno bilo sta.Tu ima djubra do kolena ima i velikih prilepaka od djubra cirka 1m2 to ce morati veliki da odradi.Ali probacu ga svakako imam jednu livadu koju sam mislio u prolece da podrijem za ovas za baliranje verovatno cu tu da ga zaprcam pa kako mu bog da.Inaceat to taj potez je najteza njiva tj najgori potez u ataru svi koji imaju ferbusona su napustili njive.Ali zauzvrat to je prva kategorija zemljista dugme da bacis ima da nikne.Dosta je tvrda i jako dugo zadrzava vlagu.Videcemo ako mora da se prepravi seci cu ga i onda cu prepraviti kacenje komplet oltovo cu da izbacim i idem iz nule da bude drugacije skroz.Ljudi ovo je prvi put da pravim ovako sta pa zar nemam pravo da pogresim.Necu sigurno pre probe da ga prepravljam a posle probe nije problem.Imam plocu za veliku brusilicu novu danas mi stizu elektrode.Nema zime za to

- - - - - - - - - -

Malopre sam merio i razlika pravca drugog vrata tj vrata druge brazde i kacenja toplinga se mimoilaze za 15 cm.Znaci centar klina toplinga i vrat druge brazde razlika je 15 cm.Cini se zbog ugla slikanja da je to drasticno vece ali je realno to 15 cm.E sada razmak izmedju glava je 26 cm znaci na tih 15 dodas jos 13 to je polovina izmedju prve i druge brazde znaci ako sam lepo razumeo taj zbir treba da bude pomeren ka levo i onda je apsolutno na sredini druge brazde

- - - - - - - - - -

Konacno posle dosta truda i ulaganja u gore pomenuti plug odustajem od daljeg rada.Pomerio sam i trecu tacku kako treba i to sam zavrsio samo je ostalo farbanje i doneo sam odluku da necu da kacim plug za traktor zbog sukoba sa ocem.Poskidao sam vratove i idu na prodaju ili neka ih neka stoje mozda ce ko pametniji da se rodi pa da iskoristi.Ne vredi dalje trositi zivce ja sam malo i zivcan covek ja sam dete rata i onda ne vredi sebi soditi zbog gluposti kao sto je plug.Kupicu ako mi treba trobrazni plug i gotovo.Nemam vise zivaca ne da radim oko pluga vec da kontaktiram sa mojim muskim roditeljem a kod njega se sve u garazi radi tako da je moj onacan odgovor da odustajem od pluga koji je zavrsen i nije ni proban a vec rastavljen.Pozdrav

Neko od kolega me je pitao da li imam neki OLT Slavonac... Evo sad ima jedan kod mene bice povoljan 40-50e... Pa ako nekom treba (znam da me neko pitao)...

Ne nije taj na pomeranje... Ukucaj OLT Slavonac i videces kakav je... U jako dobrom je stanju i daske su odlicne,samo raonici da se promene... Odlican je da se napravi sa 3 brazde za ugar...

Molim malu pomoć. Imam dvobrazni plug OLT Posavac piše na pločici ovako : Posavac 2,25 P
1983
101 - 0417
Da li mi netko može pojasniti ove oznake sa pločice pluga i eventualno postaviti koju fotografiju jer sam ga rastavljao i prefarbao pa mi se čini da crtala nisam dobro okrenuo, tj. sada gledaju naprijed znači kao na guranje a po mojoj logici bi trebala gledati unazad.
Hvala

Nazad
Vrh