Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

Hoće li ta zima, imam oko 4m debelih cepanica na 33cm koje ako sad ubacim popadacemo. Pri ovim trenutnim temperaturama trošim 1 kantu jupola za celodnevno grejanje. Bukvalno jedno paljenje ujutru, jedno popodne i to je to. Ujutru temp 20-21 prosto ne mogu da verujem.
 
Meni je ovih dana 21.5 ali zadnje loženje bude oko 22h.
Na nedeljnom nivou ide džak briketa i tako jedna kanta od poludisperzije.
Primetio sam već nekoliko dana oko 18h krene da mi dimi, u to vreme je napolju baš baš veliki smrad od loženja.
Dimi kada tinja vatra, čim ubacim briket bez problema se razgori. Dimi kad otvorim vrata.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Meni ne dimi kad otvorim vrata ali zna da se oseti miris dima u prostoriji. To je znak da je vreme za čišćenje lule koju obično čistim jednom mesečno. Tad se skupi oko 1 časa kiselog mleka sitne fine prašine koja pravi problem. Kad su lule čiste ništa se ne oseti.
 
Kako ste prosli sezonu?
Mislim jos se greje ovih dana ladnije nego februara, ja briket potrosio 600kg, drva mozda jos metar ipo imam od 9m.
Briket mi je mnogo olaksao, brzo dize temepraturu, brzo se razgori u situacijma kada je toplije pa zena pusti da se skoro zagasi, ubaci briket pa drva preko i nema greske.
Jos mi je smanjio sitna drva maltene za pola, ranije nacepkam i slozim 1.8*1 sitna drvca i obavezno januara februara moram opet da cepkam, sada sam nacepkao do visine od 1,5m i samo pola od toga iskoristio.
 
Potrošili za trećinu manje ogreva. Ali još je daleko jun....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
 
Ja sam početkom marta počeo da se grejem na gas. Planirao sam da to grejanje počne mnogo ranije, da steknem uvid u potrošnju u pravom zimskom mesecu, pa da znam kako da se vladam za sledeću sezonu (tj. koliko bala sojine slame da pribavim). Ali eto, tako je ispalo pa sad mogu samo da procenjujem zbog proletnjih temperatura u ovogodišnjem martu.

Što se tiče samog grejanja na gas, još uvek se navikavamo. Navikavanje je u smislu da smo u grejanju na sojine bale imali veće temperature (25 stepeni, često i više), dok sada sa gasom temperaturu držimo na 22-23,5. Gasni bojler je kondezacioni sa modulišućim termostatom i on temperaturu održava regulišići snagu plamenika, a ne da plamenik radi on/off. Međutim u toplim danima bojler toliko smanji temperaturu vode u radijatorima (najniže što sam video je 26 stepeni vode) da to liči na on/off, tako da radijatori nisu čak ni mlaki. Ako još temperatura prostora poraste za više od 0,5 stepeni od zadate onda i potpuno ugasi plamenik, i onda su radijatori hladni. To čini da izostane toplotno zračenje sa radijatora i meni je tad subjektivni osećaj da je hladno. Prijatnije mi je na 22 stepena u prostoriji ako su radijatori topli nego na 23,5 ako su radijatori hladni. Kontam da će u zimi radijatori biti uvek topli pa da će mi biti prijatnije grejanje. Potrošnja nam je oko 7 kubika u proseku dnevno od 04.03. do danas (bez grejanja sanitarne vode, raspored kuće je takav da nije dozvoljavao tu opciju). Svi mi kažu da je to velika potrošnja za ove spoljne temperature, ali za manje bih morao još da smanjujem temperaturu ali onda mi takvo grejanje ni ne treba. Problem je velika i neizolovana kuća (ne greje se cela, nisam računao kvadraturu koju grejem), ali i trom sistem centralnog grejanja. Pravljen je osamdesetih godina kad se radilo sa debelim cevima, i velikim radijatorima, odnosno sa puno vode u sistemu. I sad kad npr. termostat potpuno ugasi grejanje i voda se ohladi, onda kad ponovo uključi mnogo duže mu treba da zagreje veliku količinu vode do potrebne teperature pa to doprinosi potrošnji. Računam da će zimi taj deo biti podnošljiviji jer će se konstanto održavati temperatura vode u sistemu, tj neće biti hlađenja sistema kao u ovim toplim danima.

Peć na sojine bale je takođe ostala u sistemu, i ona će biti alternativa gasu, za slučaj ako se nešto desi sa gasom (primer severnog toka) ili potrošnja bude prevelika ako bude jaka zima. Svakako moram baš zbog tog kotla prelaziti na loženje u ledenim danima zbog mogućnosti smrzavanja vode u kotlu i cevima u kotlarnici. Znači da moram spremiti određen broj bala ali sad je pitanje koliko? Da su u pitanju drva onda ni po jada, ona mogu da stoje godinama, ali bale baš i ne jer su u kamari pa ako stoje više od godinu dana onda se miševi usele i izgrizu uzice. Zbog toga je u planu da kad ovaj kotao na bale procuri (za sad mi je sumnjiv na jednom mestu, tu pepeo nije onako rastresit kao u ostatku ložišta - 14 sezona je odradio) da se zameni kotlom na drva.
 
Poslednja izmena:
Prva zima grejanja s izolacijom i to još na drva. Šta da kažem sem da sam do sada potrošio 4m za 65 kvadrata, ja prezadovoljan. Temp unutra nije padala ujutru ispod 20 stepeni. Juna prelazim na gas i danas sam uzimao predračun za materijal. Još se lomim oko marke kondenzacionog kotla, cena dosta diktira ulogu, u vrscu firma je direktni uvoznik italijanskog Kotla nova florida i cena im je od 95000 do 112000 s dimovodom. Bosch je 106000 tako da ne znam sta uzeti.
E sad imam dilemu, kuća je spratna, moji su u prizemlju. Kako odvojiti grejanje tj da li ovakav termostat s 2 unutrašnja termostata odvaja grejanje prizemlje od sprata?
 
Prva zima grejanja s izolacijom i to još na drva. Šta da kažem sem da sam do sada potrošio 4m za 65 kvadrata, ja prezadovoljan. Temp unutra nije padala ujutru ispod 20 stepeni. Juna prelazim na gas i danas sam uzimao predračun za materijal. Još se lomim oko marke kondenzacionog kotla, cena dosta diktira ulogu, u vrscu firma je direktni uvoznik italijanskog Kotla nova florida i cena im je od 95000 do 112000 s dimovodom. Bosch je 106000 tako da ne znam sta uzeti.
E sad imam dilemu, kuća je spratna, moji su u prizemlju. Kako odvojiti grejanje tj da li ovakav termostat s 2 unutrašnja termostata odvaja grejanje prizemlje od sprata?
Lako je tebi kada vas u Vrscu greje vetar zimi 🤣
Ja sam 10 metara bagrema potrosio . I da je hladnija zima toliko bi isto bilo ali u kuci bi bila niza T .
 
Ma bre uzmi jedan termostat i termo glave vidi kako to fercera.

Upravo sam ga zagario žale se žena i malecka ladno im(24,5c je).


Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Videću prvo termostat kod njih da ga programiram, a gore termo glave... Svakako će svuda ići termo glave sem u kupatilu.
 
Uzmi obicne nemoj se zajebavas sa digitalnim to uzeo komsija vidoe u Svajcarsku i nije mogo da ih podesi pa namestio obicne,
Ako nisi povezao bojler povezi ga na grejanje bez glave
 
Kako misliš da odvojiš grejanje sprata od prizemlja, moraš nam prvo reći kako je izvedena instalacija. Ako je klasična vertikala onda nije problem , prepravi se instalacija na dve nezavisne instalacije. Ako je kao kod mene, cevi idu ispod plafona prizemlja, i gde treba samo naprave izvod kroz plafon na sprat (u mom slučaju potkrovlje) direktno na radijator -tu ne znam kako bi razdvojio grejanja prizemlja i sprata.

Što se tiče bojlera, ja sam sad ugradio Baxi na savet majstora. Nisam imao nikakva znanja o bojlerima, majstor ima dosta iskustva sa Baxijem, kaže da nije imao problema sa njima. Inače, majstor je veoma stručan u toj oblasti i zna znanje. Ja sam prvo mislio da je Baxi turski proizvod, ali mi on kaže da je italijanski. Kad sam pitao jel bar blizu po kvalitetu Valiantu (jer sam samo za njega čuo), objasnio mi je da su sadašnji bojleri dosta slični, npr. i Valiant i ovaj Baxi gorionik uzimaju od Francuza (rekao mi je koji je brend ali sam zaboravio), pa onda neki tamo delovi opet od nekoga i sl. Uglavnom bitne komponente su kvalitetne u njemu...
 
Nije još izvedena, u junu radim prizemlje i 2 radijatora stavljam u dnevnom boravku na spratu gde je sad alfa plam rustik kamin za etažno.
Majstor će mi odvojiti prizemlje od sprata u smislu da ako hoću sprat da grejem na drva zavrnem 2 ventila a moji u prizemlju koriste gas. Naravno da cu se i ja grejati na gas ali sam mu rekao da mi odvoji da ako hoću na drva da uvek mogu odvojeno da grejem. Pretpostavljam da u slučaju da nema gasa da mogu i na drva i prizemlje da grejem, naravno ne sve prostorije ali bar sobu gde borave moji.
Šta je zamisao, mojima dole da podesim termostat ili keva da pali kad ustane ujutru u 6 i uvece u 21h da gasi tj smanji grejanje na noćni režim tj 20 stepeni. Kod mene gore sam mislio drugi termostat da ga stelujem kako meni odgovara i da klinac kad ide popodne u skolu bude recimo kod njega u sobi na 22,23.a u dnevnom boravku na spratu termo glava na 20 stepeni dok mi ne dođemo s posla. I sa glavom i bez nje temp nam svakako ne pada ispod 20 stepeni koliko god da je napolju.
 
Mislim da to ne može sa jednim gasnim bojlerom. On ima jedan gorionik kojim upravlja jedan termostat. Položaj tog termostata će određivati rad bojlera, odnosno regulisaće temperaturu vode u radijatorima da se zadovolji zadata temperatura tamo gde je termostat. E sad, može da se uredi sa balansiranjem radijatora ili izborom različitih veličina radijatora da u željenoj prostoriji bude veća ili manja temperatura od te referentne sobe gde je termostat. Npr. kod moje sestre je termostat u jednoj sobi koja je inače i ranije (dok su se grejali na sojine bale) bila malčice hladnija od dečijih soba. To je zbog toga što ima dva spoljna zida, ogromne prozore i najvažnije manji radijator. To se inače rešava balansiranjem radijatora, ali njima je baš tako odgovaralo pa nisu balansirali radijatore. Tako je ostalo i sad sa gasom, dečije sobe su za oko 1 stepen toplije od ostalih, samo zbog toga što imaju povoljnije uslove za grejanje od drugih soba. Znači različitom kombinacijom veličina radijatora (tamo gde hoćeš toplije stavi za malo veći radijator) možeš donekle regulisati različite temperature po sobama (plus ciljano balansiranje), ali da ti na spratu po želji menjaš temperaturu a da se to ne odrazi i na prizemlje mislim da neće moći...
 
I ja mislim da nece moci. Evo i uputstvo tog seta s 2 termostata.

Meni su radijatori predimenzionisani u smislu da su projektovani za grejanje bez izolacije i pvc. Sada sa pvc i izolacijom zajedno sa kondenzacionim kotlom biće pravi pogodak. Ima da se grejem na max 50 stepeni januara.
 
Moj savet ti je da nikako ne uzimaš on/off termostat, već isključivo modulacioni termostat ako to bojler dozvoljava (a takođe bih uvek uzeo takav bojler koji može da radi u modulišućem režimu). Sa njim ćeš ostvariti najveću efikasnost i najmanju potrošnju gasa. Jedan drugar ima on/off termostat, ni sam ne zna zašto nije uzeo modulišući, nije velika razlika u novcu, pogotovo za žičanu verziju. On ima jako dobro izolovanu kuću (15cm stiropora), od paljenja grejanja u jesen do njegovog gašenja početkom leta drži konstantno temperaturu od 23 stepena, i noću i danju (imaju malo dete). Kad krene sa grejanjem u oktobru on podesi temperaturu vode u bojleru na nekih 32 i kako vremenom padaju spoljne temperature tako diže temperaturu sve do nekih 46 u najhladnijim danima. Temperaturu podešava svakih nekoliko dana spram spoljne teperature, odnosno po reagovanju termostata. Ako nakon paljenja plamenika temperatura prostora brzo dostiže zadatu vrednost i po gašenju plamenika ta temperatura još nastavi da raste onda smanjuje temperaturu vode u bojleru. Gleda da off režim ne traje dugo već da je što duže u on režimu sa manjom temperaturom vode, ali da je to dovoljno za održavanje zadate temperature prostora. Ako je suprotno onda povećava temperaturu vode u bojleru. On je tehnički orijentisam i voli da stalno čačka oko podešavanja bojlera kako bi dobio što ekonomičniji rad i manji račun. Ali većini ljudi dosadi da svako malo šteluje temperaturu vode iz bojlera, pa ostave neku srednju temperaturu, obično veću, i time povećavaju račun. Modulišući termostat sve to radi sam, softver gleda koliko je razlika između trenutne i zadate temperature prostora, gleda koliko brzo se dostiže zadata temperatura, i spram toga podešava temperaturu vode, npr ako je velika trazlika trenutne i zadate temperature krene sa većom temperaturom vode da što pre stigne do zadate temperature prostora pa je potom smanjuje kako se približava zadatoj vrednosti, ako je mala razlika onda odmah kreće sa nižom temperaturom vode da stiže zadatu... Kad dostigne zadatu vrednost onda takođe smanjuje sve do granice koja obezbeđuje održavanje zadate temperature prostora. Tako da uvek radi na minimalnoj mogućoj snazi potrebnoj da obezbedi održavanje zadate teperature, naravno time i obezbeđuje da bude u kondezacionom režimu što dodatno povećava efikasnost.
 
Poslednja izmena:
Koja je cena najjeftinijeg modulacionog zicanog/bežičnog termostata? Zar ovo ne bi mogao da dobijem tako što sam podešavam maksimalnu temp polaznog voda? Znam da on/off termostat ne radi modulaciju kotla nego ili radi ili ne radi...
 
Nazad
Vrh