Odlučivanje, uzgoj i ishrana jagnjadi

u mene je obicni mlin za zito sitno sito i odlicno melje malo sporo ali ide

dea mlin za zito sitno sito ali samo ga izbaci-rtasperjaa kud neznam,kako ti dzigi uspijevas i koliko ti vremena treba za kilu da sameljes.Mozda kad bi metao slamku po slamku ja bi uspio.

neznam ti objasniti kako ali balu od 15kg sameljem za otprilike 10 minuta

vijerujem ti ali na koju foru pa ovo traktor od 60ks goni zeljezo bi samlio.Jel guras dje se kuruzi melju ili...

ma moze i onda kud se kuruzi melju a ja guram onda kud ide klip nije bitna snaga

Da li je neko pokusao zaluciti jarice vec sa par dana a da nije imao posledica uginuca ili smanjenja napredovanja, kako bih sto pre poceo sa muzom koza i kako bi onda lakse mogao pratiti parametre i kod ishrane i proizvodnje mleka.

@fulika

mozes ih zaluciti,ali moras posle da ih hranis sa mlekom bar do 4 nedelje starosti...a to ti pada na isto...a sad ako prodajes kozije mleko,mozes hraniti jarice sa mlekom u prahu koje je znatno jeftinije od kozijeg...tako da se i tu ostvaruje neki profit...

kasno se ukljucivam u temu oko upale vimena. nemam nesto puno ovaca pa radim na sledeci nacin (15-20 kom).odlucivam jagnjad sa 60 dana ako su samci a sa 75 ako su blizanci. prvih 7 dana pustam jagnje jednom dnevno da sisaju a u sledeci 10 dana svaki drugi dan i nema problema. do sada mi je tako bilo ok mozda malo vise posa ali dobro i za ovcu i za jagnje

Pitanje,stocni grasak koliko ima proteina i valja li ga davati umesto soje i u kojoj kolicini u koncentratu za jagnjad svih uzrasta?

stocni grasak ima oko 30-ak% proteina, ako se ne varam i moze se koristiti umesto soje oko 15-ak% u smesi u zavisnosti od ostalih komponenti. Ne znam da li neko u vasem kraju gaji u vecim kolicinama stocni grasak ali ga kon nas nema ni za lek.

Ako neko može da mi pomogne, imamo dosta ovaca koje su na paši od 1. aprila do 1.novembra kod prijatelja, posle toga ih doovozim kući. Sa ovnovima su u periodu dok su na paši, sada sam ovde pročitao dosta stvari i pišete o nekom odvajanju ovnova, da li bi trebao da kupim jednog priplodnog ovna i da ga držim kući sa tim ovcama dok su kod mene pa povremeno puštam ili da radim kao što sam radio i do sada ?

Zavisi sta zelis,nevidim razlog da kupujes jos jednog"priplodnog ovna" :sta:.

CAR je napisao(la):
Zavisi sta zelis,nevidim razlog da kupujes jos jednog"priplodnog ovna" :sta:.

predpostavljam da ti ovnovi nisu njegovi...nego od nekog tamo a sa njegovim ovcama sau samo dok su one na pasi... ::namigivanje::
a sto se tice ovoga ako hoces da ti se ovce jagnje van sezonski tj da se ne jagnje januar-februar kao sve "normalne ovce" onda treba imati ovna preko cele godine i pustati ga u terminu kada tebi to odgovara...ali i pored toga zavisi koju rasu ovaca imas ako su to ciste pramenkice onda ne verujem da ce se pripatiti pre avgusta-septembra kao sto su ti se i do sada pripacavale...

pa ovce su vitenberg i kod njega su ovnovi vitenberg, ovnovi su njegovi, ima veliko stado i velike ispaše, a pušta ih sada i u kukuruz i u soju nesavesnih zemljoradnika koji nemaju interes da ga beru i da je kose... znači da kupim ovna i da bude sa njima preko zime dok su kod mene kući ? ::svaka cast::

pa kao sto ti rekoh ako hoces vansezonsko jagnjenje onda tako...a zavisi koliko ovaca imas najbolje da 1 ovan iden na nekih 20-30 ovaca... ::namigivanje::

imamo 35 vitenberg ovaca, 3 il de fransa i 2 cigaje, svega i svačega :haha:, da li znaš gde se može kupiti dobar priplodni ovan ili šilježe oko 35 kg ?

pa imamo 35 ovaca vitenberga pa msm da bi bilo najbolje da kupimo vitenberg ovna :D

Nazad
Vrh