Velimir
Član
A ta mlecna zamena, jel to mleko u prahu ili nesto drugo? Malo mi je cudno jer je jeftinije od obicnog kravljeg mleka.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Eto sam si odgovorio...samo nastavi tako davat i nemas problema. mozes im dat i jecmenu prekrupu...u stvari sve zrno je bolje prekrupit zbog toga sto ovce manje vremena potrose na prezivanje cime im ostaje vise vremena za proizvodnju mlika koje je potrebno janjadi ili za mužu. Ja bih na tvom mjestu potpuno izbacija psenicu i u tom istom omjeru davao jecam.miladinovic je napisao(la):zanima me,nisam imao to gde pitati pa pitam ovde,jecam ovcama smem li davati nesamleven i u kojim kolicinama tj procentima?imate li iskustva sa davanjem proklijalog jecma ili psenice?kravama vredi ovcama ne znam pa pitam.jagnjadima dajem u odredjenom procentu prekrupljen a za ovce me zanima kako to ide.posto su mi ovce na pasi uglavnom,zimi ide seno i jos i koncentrat ojagnjenim, dobijaju mix kukuruz,ovas,psenica u razmeri 50:25:25.
sa zadnjom konstatacijom se ne slazem...potrebno je oko 4 litre mlikavla je napisao(la):Kolicina mleka koje mora da posisa jagnje:
1 jagnje 2 jagnjeta
prva 3 dana 0.7 lit.kolostruma 1.2 lit.kolostruma
4-10 dana 1 l 1.7 l
10-20 dana 1.3 l 2 l
Od 3 nedelje jagnjad uzimaju koncentrat i seno pa se smanjuju potrebe za mlekom
20-30 dana 1 l 1.7 l
30-40 dana 0.5 l 0.8 l
Za 1 kg prirasta do 3 nedelje starosti jagnjetu je potrebno oko 8 l mleka.
Je prijatelju ali zaboravljas da ta kalkulacija igra samo do starosti od 2-3 sedmice mozda maximalno mjesec dana posle toga janje mora i jest i onda vise kalkulacije o prirastu janjadi na temelju mlika padaju u vodu. meni se desilo prije par godina da mi je janje uginulo odmah po dolasku na svit i tako san uspija saznat koliko mi je ta ovca mlijecna jer je mjerena od prvog dana. Medjutim vise manje se slazem sa tobom u svemuvla je napisao(la):8 lit. za dva jagnjeta, he,he,he
Svaka cast majstore, ipak se pomno prate teme.Drago mi je.
Tako je, 4 lit. mleka na 1 kg prirasta, tako da do odbijanj jagnje posisa oko 50 lit.mleka, pa se taj podatak koristi u kalkulacijama.
brundalo je napisao(la):sa zadnjom konstatacijom se ne slazem...potrebno je oko 4 litre mlikavla je napisao(la):Kolicina mleka koje mora da posisa jagnje:
1 jagnje 2 jagnjeta
prva 3 dana 0.7 lit.kolostruma 1.2 lit.kolostruma
4-10 dana 1 l 1.7 l
10-20 dana 1.3 l 2 l
Od 3 nedelje jagnjad uzimaju koncentrat i seno pa se smanjuju potrebe za mlekom
20-30 dana 1 l 1.7 l
30-40 dana 0.5 l 0.8 l
Za 1 kg prirasta do 3 nedelje starosti jagnjetu je potrebno oko 8 l mleka.
brundalo je napisao(la):vla je napisao(la):8 lit. za dva jagnjeta, he,he,he
Svaka cast majstore, ipak se pomno prate teme.Drago mi je.
Tako je, 4 lit. mleka na 1 kg prirasta, tako da do odbijanj jagnje posisa oko 50 lit.mleka, pa se taj podatak koristi u kalkulacijama.
U pravu ste ali, ima situacije evo primera iz moje prakse iz prosle godine, jer kod mene ima ovaca od 0,5 do 2,5 litra mleka, tako da ovca koja je sa manje mleka dala je bolje jagnje nego ovca sa vise mleka za isti period pricam nemora nista da znaci ali cisto kao primer
Je prijatelju ali zaboravljas da ta kalkulacija igra samo do starosti od 2-3 sedmice mozda maximalno mjesec dana posle toga janje mora i jest i onda vise kalkulacije o prirastu janjadi na temelju mlika padaju u vodu. meni se desilo prije par godina da mi je janje uginulo odmah po dolasku na svit i tako san uspija saznat koliko mi je ta ovca mlijecna jer je mjerena od prvog dana. Medjutim vise manje se slazem sa tobom u svemu![]()
![]()
A sta je sa sisom?Velimir je napisao(la):Ona moja ovca sa mastitisom i mlekom samo iz jedne sise uspela je da prehrani dvoje jagnjadi...posle 15 dana jagnjad su ukupno dobila oko 6,5kg tako da je ona lucila na jednu sisu skoro 2 litra mleka
To je ok ali dali si dava injektore ili inekcije radi mlijeka dogodine...Velimir je napisao(la):Pa nista jedna cuti a druga radi za dve....
markosavic je napisao(la):Pregledao sam recepture za ishranu jagnjadi i nigde nisam video premiks. Da li se sve potebe zadovoljavaju ovim smešama?
brundalo je napisao(la):To je ok ali dali si dava injektore ili inekcije radi mlijeka dogodine...Velimir je napisao(la):Pa nista jedna cuti a druga radi za dve....![]()
![]()