Danas sam kodao zaperke , bogami ima ih i provlacio lastare kroz zicu.
Uocio sam neke stvari pa bih pitao, po principu nema glupih pitanja.
Prvo da kazem ono lastari koji su bili horizontalni, dobro su se zakrivili i krenuli navise, istima pomogao sam im ja nekim kanapom.
1. Ako na cokotu ima dosta roda , po pravilu na svakom lastaru dva grozda, obicno od luka na drugom i trecem prstenu. Ako su oba grozda istog kvaliteta i velicine koji je bolje ostaviti groz , blize luku ili dalje od luka.
2. Imam na luku obicno na drugom kolenu od lastara, na istom mestu racva se lastar na dva dela i oba imaju po grozd. Da li je to suočica. Zatim sta da radim da osecem jedan krak lastara sa grozdom ili da ostavim.
3. Iz stabla, vislje blizu glave gidze, krenuo lep jalovak i ja ga ostavio da ga iskoristim kod sledeceg rezanja, a na njemu lep grozd. Da ostavim grozd ili da ga sklonim.
4. Na par cokoti vidim da imam dosta lastara i grozdja. Hamburg sadjen jesen 2017. Imam sa kratkim reznikom za zamenu sa dva luka na njemu, ukupno 16 lastara a grozdova ukupno sigurno preko 20. Idealno bi bilo 8 do 10 lastara na luku i jos dva na rezniki. Da smanjim broj lastara i na koliko.
5. I jos jednom da ponovim na dva susedna cokota gde su lukovi jedan prema drugom, zbog blizine i duzine lukova ukrstili se i sada je u drugoj polovini luka guzva sa lastarima. Moze da se zgusnuto nekako da rasporedi ali nije lepa zavesa. Da ostavim tako ili sta da radim.
Inace ove godine sam bas zadovoljan kako razumem, poskidao sam slabije razvijene lastare, ili ako su gusti pa one dole, slabiji grozd ako ih ima dva lastaru sam skinuo .