Kao sto znate moj vinograd sada ima prvi rod pa kao pocetnik uvek imam nesto da pitam.
Sada se vidi I rod bobice su male ali se vde a bogame negde su kao I zrno bibera.
Provukao sam lastare izmedju zica , zakinuo zaperke I imam par pitanja.
Da li ovogodisnji lisce na lastaru koji nema grozd hrani I doprinosi nalivanju grozdja na drugim lastarima. Zasto ovo pitam , imam na dvogodisnjem lastaru na primer 5 jednogodisnjih lastara I na 4 lastara imam na primer 5 grozdova a na zadnjem koji je najdalji ajde da kazem glave cokota nemam grozd. Da li taj lastar treba da odsecem ili da ostavim zbog listova.
I uopste pitanje da li lastare koji nemaju grozd treba skloniti bez obzira ako su na cokotu lepo rasporedjeni.
Drugo, da li na lastaru koji ima dva grozda treba da jedan sklonim.
Primetio sam d mi je grozdje najcesce rodilo blize dvogodisnjem luku nego na vrhu jednogodisnjeg lastara.
S obzirom da mi je ovo prvi rod koliko bi bilo optimalno grozdova po jednom cokotu, gde su bila dva lepa luka ostavio sam oba, tako da pitam za ceo cokot.
Sta da radim sa viticama koje su izmedju dva reda zice, tj one koje se nisu uhvatile za zicu.
Da li treba da zaperke ostavim tako sto cu ostaviti samo dva ili tri prvaplista lista na zaperku a ostalo odseci ili ceo zaperak treba odstraniti.
Eto , po pitanjima mozete proceniti sta me muci I kako stasavam u vinogradara sa nedostatkom iskustva.